Španija šalje člana zemunskog klana

Madrid -- Špansko pravosuđe odlučilo da izruči Srbiji Sinišu Petrića, koji je zajedno s Lukom Bojovićem uhapšen u februaru u Valensiji. Ministarstvo pravde nema potvrdu.

Izvor: B92
Podeli

Kako javljaju lokalni mediji, o ekstradiciji preostale trojice uhapšenih, Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Vladimira Mijanovića, biće odlučeno kasnije.

Podsetimo, u aprilu je dogovoreno da se formira špansko-srpski istražni tim za sve slučajeve koji povezuju dve zemlje, a tada je otvorena i mogućnost da se Bojovićevoj grupi sudi u Srbiji.

Informaciju o ekstradiciji Petrića ipak nisu mogli da potvde za B92 u srpskom ministarstvu pravde, jer, kako su naveli, oni još nisu dobili podatke o tome iz Španije.

"Stekla sam utisak da je interes španskog tužilaštva da se ti slučajevi vode u Srbiji. Španski kolega je više puta ponovio da su spremni da izruče optuženog za sva dela koja su počinjena u Španiji", rekla je u aprilu tužiteljka Zagorka Dolovac.

Prema njenim rečima, više kriminalaca iz Srbije je novac pralo u Španiji kupovinom nekretnina i drugim ulaganjima. Tužiteljka Dolovac je tada naglasila da će biti oduzeta imovina stečena krivičnim delom.

Nešto ranije, ministarstvo pravde Srbije uputilo je Španiji zahtev za ekstradiciju Luke Bojovića i dvojice pripadnika bivšeg zemunskog kriminalnog klana Vladimira Milisavljevića zvanog Vlada Budala i Siniše Petrića zvanog Zenica.

Španiji je prosleđena i dokumentacija o krivičnim delima za koja ih tereti Srbija od oko 2.000 strana, a oni se sumnjiče za više desetina ubistava i drugih teških krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Bojoviću, koji je više od godinu dana bio u bekstvu, u odsustvu se sudi zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva, dok je Milisavljević pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog krivičnih dela koje je izvršio kao pripadnik zemunskog klana i na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Đinđića, a za otmicu vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića na sedam godina zatvora.

Petrić je, takođe, pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zbog ubistva od 15 godina zatvora i ostalo mu je da odsluži još tri godine i deset meseci, pošto je pobegao iz zemlje u toku izdržavanja kazne.

Uskoro opširnije...

strana 1 od 115 idi na stranu