Španija šalje člana zemunskog klana

Špansko pravosuđe odlučilo da izruči Srbiji Sinišu Petrića, koji je zajedno s Lukom Bojovićem uhapšen u februaru u Valensiji. Ministarstvo pravde nema potvrdu.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

12:24

Default images

Kako javljaju lokalni mediji, o ekstradiciji preostale trojice uhapšenih, Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Vladimira Mijanovića, biće odlučeno kasnije.

Podsetimo, u aprilu je dogovoreno da se formira špansko-srpski istražni tim za sve slučajeve koji povezuju dve zemlje, a tada je otvorena i mogućnost da se Bojovićevoj grupi sudi u Srbiji.

Informaciju o ekstradiciji Petrića ipak nisu mogli da potvde za B92 u srpskom ministarstvu pravde, jer, kako su naveli, oni još nisu dobili podatke o tome iz Španije.

"Stekla sam utisak da je interes španskog tužilaštva da se ti slučajevi vode u Srbiji. Španski kolega je više puta ponovio da su spremni da izruče optuženog za sva dela koja su počinjena u Španiji", rekla je u aprilu tužiteljka Zagorka Dolovac.

Prema njenim rečima, više kriminalaca iz Srbije je novac pralo u Španiji kupovinom nekretnina i drugim ulaganjima. Tužiteljka Dolovac je tada naglasila da će biti oduzeta imovina stečena krivičnim delom.

Nešto ranije, ministarstvo pravde Srbije uputilo je Španiji zahtev za ekstradiciju Luke Bojovića i dvojice pripadnika bivšeg zemunskog kriminalnog klana Vladimira Milisavljevića zvanog Vlada Budala i Siniše Petrića zvanog Zenica.

Španiji je prosleđena i dokumentacija o krivičnim delima za koja ih tereti Srbija od oko 2.000 strana, a oni se sumnjiče za više desetina ubistava i drugih teških krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Bojoviću, koji je više od godinu dana bio u bekstvu, u odsustvu se sudi zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva, dok je Milisavljević pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog krivičnih dela koje je izvršio kao pripadnik zemunskog klana i na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Đinđića, a za otmicu vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića na sedam godina zatvora.

Petrić je, takođe, pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zbog ubistva od 15 godina zatvora i ostalo mu je da odsluži još tri godine i deset meseci, pošto je pobegao iz zemlje u toku izdržavanja kazne.

Uskoro opširnije...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: