"Vrh zdravstva ne radi po zakonu"

Najbitnije zdravstvene institucije ne rade u skladu sa zakonom, jer su pomešale nadležnosti i ne sprovode poverene obaveze, kaže Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.11.2012.

12:21

Default images

"Konstatovala sam neadekvatnosti i nepravilnosti u samom vrhu zdravstvene piramide - Ministarstvo zdravlja, Republički zavod za zdravstveno osiguranje, Zavod za javno zdravlje Srbije poprilično su izmešali svoje ingerencije i ne rade u skladu sa zakonom, odnosno poverenim obavezama države tim institucijama", rekla je ministarka zdravlja.

Ona je posebno kritikovala Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za koji je kazala da već duže vreme ne radi dobro svoj posao, jer se ne bavi problematikom zdravstva.

"'Batut' zbog toga što je već godinama na tržištu... Već dosta dugo ne radi kvalitetno svoj posao. Ne bave se uvidom u sve one parametre koji znače snimanje zdravstvenog stanja i uvođenja određenih programa", navela je ministarka na javnoj raspravi o nacrtima dva zdravstvena zakona.

Ona je istakla da "Batut treba da bude budžetska institucija i da se vrati obavezama koje joj je država poverila u skladu sa zakonom".

Ministarka je kritikovala to što se u najvećem broju slučajeva, u oko 80 odsto, pacijenti leče u bolnicama, a ne u domovima zdravlja.

"Tako je degradiran lekar opšte medicine koji je stub zdravstva u svim zemljama i mi domovima zdravlja moramo vratiti autoritet struke i raditi na tome da najveći broj zdravstevnih usluga, oko 80 odsto, bude usmeren na domove zdravlje", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je podsetila da je po preuzimanju funkcije ministarke zdravlja zatekla poražavajuću finansijsku situaciju u zdravstvu i najavila da će Vlada Srbije pomoći da se ona poboljša.

"Finansijska situacija koju sam zatekla bila je zaista poražavujuća - 13,5 milijardi dinara bolnice su za neugovorene obaveze dugovale različitim dobavljačima, a 17 milijardi Fond apotekama", podsetila je ministarka.

Kako je navela, Vlada Srbije je prihvatila sugestiju da pomogne zdravstvu i sanira jedan deo duga, kao i da proglasi javnim dugom dugove bolnica, ali uz zahtev da se ne prave nova zaduženja.

Ona je kazala da bi bilo dobro da se za zapošljavanje u zdravstvu "ponovo vrati stari dobar konkurs".

"Uskoro i zdravstveni savetnik"

Dva nova zakona iz oblasti zdravstva donose novine, među kojima su zdravstveni savetnik, drugačiji odnos lekara i pacijenata i regulisana zaštita osoba sa mentalnim smetnjama, kaže Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka je na javnoj raspravi povodom nacrta Zakona o zaštiti prava pacijenata i nacrta Zakona o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama u Palati Srbije, kazala da su prethodne rasprave u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu popravile nacrte predloženog teksta oba zakona.

Govoreći o drugom nacrtu zakona, kazala je da je to oblast koja se prvi put reguliše posebnim zakonom, a koji obuhvata zaštitu osoba sa smetnjama, uključujući i prinudnu hospitalizaciju i fizičku fiksaciju.

"Rekla sam da ću učiniti sve sa svojim saradnicima da pacijente ne delimo na dve kategorije - pacijente prvog i drugog reda. Ako ima i u našoj zemlji pacijenata drugog reda, pored onih sa retkim bolestima, to svakako jesu nažalost osobe sa mentalnim smetanjama", napomenula je ministarka.

Ona je rekla da po prvi put zakonom treba da se reguliše način takozvanih prinudnih hospitalizacija i dodala da je ministarstvo sugerisalo da pacijent može da bude protiv svoje volje smešten u bolnicu samo kada njegovo mentalno funkcionisanje ugrožava njegov i život i zdravlje osoba iz okruženja.

"Moramo zaista precizirati i koje su to okolnosti kada neko može biti fizički fiksiran i koje su obaveze tima stručnjaka za vreme fizičke fiksacije", objasnila je ona.

Najveća novina u vezi sa zakonom o zaštiti pacijenata jeste uvođenje osobe koja će se baviti zaštitom njihovih prava, a taj zakon će uvesti, kako je rekla, jedan "poseban odnos zdravstvenog radnika i pacijenta".

Govoreći o zaštitniku prava pacijenata, Đukić Dejanović je istakla da ta osoba ne treba da radi u zdravstvenoj ustanovi, da je plaća Republički zavod za zdravstveno osiguranje, jer će "onda te dve institucije uticati bitno na nju, već treba da bude u skupštini opštine, grada, pokrajine".

"Uloga te osobe treba da bude preventivna i informativna. Neće on biti samo zaštitnik pacijenata, oni će dolaziti kod njega i kad mu nešto nije jasno ili nije zadovoljan nekim procedurama i odnosima zdravstvene zaštite. Ima predloga da se ta osoba zove zdravstveni savetnik ili poverenik", rekla je ona.

Skupu se obratila i v.d. šefa Misije OEBS u Srbiji Pola Tidi, koja je istakla da se zakonskom regulativnom osoba sa smetnjama otvara jedno novo poglavlje i pohvalila Ministarstvo zdravlja na posvećenosti u tom poslu.

"Zalažemo se za zaštitu ljudskih prava, a posebno onih koji su lišeni slobode i onih najranjivijih. Uspostavljanje pravnog okvira najvažniji je korak u zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama, a u tom smislu i prevencija torture u ustanovama u kojima su smešteni", rekla je Tide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: