Završena sednica, sutra o budžetu

Završena rasprava o amandmanima na predloženi državni budžet. Sutra glasanje. Kovačević: Skandalozna mizerija za kulturu. LDP: Dozvoljava se krađa na Kosovu.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.11.2012.

07:19

Default images

Na predlog budžeta podneto je oko 120 amandmana.

Najviše amandmana - oko 60, podnela je Demokratska stranka Srbije. Među njima su pooštravanje kontrole trošenja sredstava za finansiranje nadležnosti Vojvodine, ali i više sredstava za Kancelariju za Kosovo i Metohiju. Očekuje se da će parlament u subotu glasati o predloženom budžetu.

Glasanje o predlogu budžeta zakazano je za sutra u 9 časova.

Vladajuća koalicija podržaće predloženi budžet, dok su poslanici opozicije u načelnoj raspravi, završenoj u ponedeljak, najavili da neće glasati za predloženi budžet jer je, kako su ocenili, nerealan i jer će znatno otežati život gradjana.

Da li su izdvajanja za kulturu iz republičkog budžeta "podela sirotinje" na nivou skandala i da li će se to u kriznom vremenu pretvoriti u to da "neko bude siromašan, a neko bedan", bila su pitanja o kojima je danas govorio poslanik DSS-a Siniša Kovačević u skupštinskoj raspravi.

Kovačević je apelovao na ministra za finansije i privredu Mladjana Dinkića da kao "pripadnik kulturne matrice zemlje, relativno ili apsolutno uspešan kompozitor" pomogne stanju u kulturnoj politici Srbije kada su sredstva u pitanju.

Konstatujući da "u dva minuta može stati samo lament", Kovačević je ministra, u raspravi o amandmanima na predloženi budžet za 2013. godinu, zamolio da pomogne da ono što je i ministar sa pravom nazvao "podela sirotinje" u kriznom vremenu ne pretvoru u to da neko bude siromašan, a neko bedan, jer je "razlika izmedju siromaštva i bede ogromna".

"Bićemo svi, a verujem i vi, u situaciji da negde u regionu, kako se to sada moderno govori za prostor koji se nekada zvao Jugoslavija, razgovarate sa svojim kolegama ministrima, sa ljudima iz njihovih vlada i na pitanje - koliko je u vašoj zemlji opredeljeno za kulturnu politiku, vi ćete gospodine ministre reći šest pormila. To je na nivou skandala", poručio je Kovačević Dinkiću.

Kovačević je ministru rekao da apeluje na njega, jer je čovek koji je prisutan u kulturnoj matrici zemlje. "Vi ste relativno ili apsolutno uspešan kompozitor, to pripada jednom pop kulturnom obrascu u kome se ta kriza ne oseća toliko, ali ako kod vas ne dobijemo tu vrstu saucešća, onda ne znam gde ćemo dobiti", rekao je Kovačević.

Uz ocenu da je "život na vrhovima pstiju krvav život, život u krvavim patikama", Kovačević je upitao Dinkića da li zna kako izgleda jedan radni dan jednog filharmoničara. Ustaje da vežba, ide na probu da vežba, vrati se sa probe da vežba, ide da svira i vrati se kući da sanja kako vežba, preneo je poslanik ministru.

"Tiraži knjiga naših vrhunskih pesnika su 300 primeraka i zato apelujem da pomognete", rekao je Kovačević i upitao Dinkića da li je "pratio možda nekoga na neku svadbu ovih dana?"

"Naše su kćerke na maturskim večerima obučene kao striptizete - pripravnice, naši sinovi su na tim istim maturskim večerima obučeni kao telohraniteljski početnici, a u vokabularu se koristi pet reči, od kojih su najčešće 'vrh', 'brate', 'ekstra' i šta beše peto", nije mogao da se seti Kovačević, koji je i poznati dramski pisac.

Kovačević je obraćanje minsitru završio rečima da tamo gde nema 2,4 odsto nacionalnog budžeta u kulturi, smatra se da je politika svedena na novo incidenta, da nema kulturne politike i da je sama kulutura nivo incidenta.

Predstavnici vlade, među kojima i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, juče su tri sata odgovarali na pitanja poslanika.

LDP: Ne žele da menjaju naopake prakse

Liberalno-demokratska partija saopštila je da je Vlada Srbije, odbijanjem amandmana koji je ta stranka podnela na predloženi budžet, a koji se tiče kontrole sredstava namenjenih Kosovu i Metohiji, propustila priliku da institucionalizuje kontrolu i na taj način utvrdi da li novac koji je namenjen srpskom narodu na Kosovu stiže do njih.

"Ovakvim pristupom Vlada Srbije šalje jasnu poruku da ne želi da menja naopaku praksu koja je izvor kriminala i korupcije vezanog za budžetske transfere na Kosovo", ukazali su liberali u saopštenju.

LDP je navela da je Vlada Srbije odbila amandman te stranke, kojim se insistira da Državna revizorska institucija vrši obaveznu reviziju trošenja budžetskih sredstava namenjenih za Kosovo.

"S obzirom na opšte poznatu činjenicu da se iz budžeta Srbije na Kosovo transferiše blizu milion evra dnevno i da smo svedoci da taj novac gotovo da ne dolazi do krajnjih korisnika, zapanjeni smo ovakvim odlukom Vlade Srbije i ministra finansija", navodi LDP.

To, kako poručuju iz LDP-a, pokazuje da će se nastaviti praksa netransparentnog trošenja novca građana Srbije i ostavlja veliku sumnju da li će novac stići do onih najugoženijih na Kosovu.

"Godinama unazad smo bili svedoci mnogih sumnjivih i kriminalnih poslova vezanih za trošenje budžetskog novca na Kosovu, prezentovanih u televizijskim emisijama, da bi te navode kasnije potvrdili i najviši zvaničnici aktuelne vlade, pa smo začuđeni očitim nastavljanjem iste prakse", poručila je LDP. Tokom jučerašnje rasprave najviše je bilo reči o finansiranju Vojvodine, a ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je ponovio da je aktuelna Vlada Srbije u ovogodišnjem budžetu obezbedila 15 milijardi dinara više za Vojvodinu nego u prošlogodišnjem budžetu.

Predlogom budžeta za 2013. predviđeni su ukupni prihodi od 956,4 milijarde dinara i rashodi od 1.078,3 milijarde dinara, tako da će budžetski deficit iznositi 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vladajuća koalicija podržaće predlog budžeta, dok su poslanici opozicije najavili da neće glasati za predloženi budžet jer je, kako su ocenili, nerealan i znatno će otežati život građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: