Reakcije: Srbija ima pravo na bes

Nikolić: Presuda mimo pravde; Dačić: Nastavljamo dijalog; Selaković: Hag pljunuo u lice žrtvama; Đilas: Težak i bolan trenutak; Koštunica: Srbiji se gadi Hag.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

10:10

Default images

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da je presuda Haradinaju doneta mimo pravde i prava i da će, kao i prethodne odluke Tribunala, podstaći separatizam, otežati napore na uspostavljanju mira u regionu, poništiti dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećati evroskepticizam u srpskom narodu.

"Nažalost, obistinilo se očekivanje da Haški tribunal oslobodi Ramuša Haradinaja optuženog za ubistva, okrutno postupanje, nehumane postupke, kršenje zakona i običaja ratovanja nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru takozvane OVK u Jablanici 1998 godine", navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Nikolića. Najnovija odluka Tribunala nije bazirana na pravu i pravdi, osnovnim postulatima na kojima bi trebalo da bude utemeljen taj međunarodni sud. Tribunal, po svemu sudeći osnovan mimo međunarodnog prava, formiran je da bi se sudilo srpskom narodu. Time se žele postići zacrtani ciljevi, koji su srpskoj javnosti već dobro poznati, istakao je predsednik Nikolić.

Prema njegovoj oceni, oslobađanjem Haradinaja pokazalo se loše snalaženje misije na Kosovu i Metohiji, nepoznavanje mentaliteta većinskog stanovništva i nesposobnost da se zaštiti 29 svedoka ključnih za inkriminišuću presudu.

"Za stravične zločine nad kosovskim Srbima niko neće biti osuđen. Takve presude podstiču separatizam, otežavaju napore na uspostavljanju mira u regionu, poništavaju dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećavaju evroskepticizam u srpskom narodu", naveo je Nikolić.

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je da je oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju bila očekivana, da je poslednja u nizu političkih, a ne pravnih i pravednih presuda Tribunala, ali će Srbija, uprkos tome, nastaviti pregovore s Prištinom, jer je to u njenom interesu.

"U interesu je Srbije i nastavak dijaloga i evrointegracija", istakao je Dačić posle vesti iz Haga o oslobađanju Haradinaja, naglasivši da će i ova presuda, kao i presuda hrvatskim generalima, otežati proces pomirenja u regionu.

On je, međutim, ponovio da je u interesu Srbije da nastavi dijalog s Prištinom, a sledeći sastanak biće, kako je naveo, 4. decembra.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju "šamar pravdi" i porodicama žrtava, da je cela Srbija šokirana presudom koja predstavlja unižavanje svih srpskih žrtava i pokušaj da se prekroji istorija.

On je rekao da u ovom času ne može da govori o tome kakve će posledice presuda imati po izglede za nastavak dijaloga s Prištinom, ali i da nema sumnje da je u interesu građana Srbije nastavak puta ka EU. Presuda je pokazala da je "sve vreme politika bila važnija od prava i pravde".

"Za ovu presudu nije kriv niko iz Srbije. To nije šamar Srbiji, to je šamar pravdi i udarac za sve koji su izgubili svoje u ratovima", istakao je Vučić. On kaže da će, uprkos svemu, Srbija nastaviti put ka EU, jer je to najbolje za njene građane. "Ali moramo misliti o budućnosti, jer nećemo da za pet-10 godina naša deca budu najgladnija u regionu... Da, naš put jeste ka EU, regionalnoj stabilnosti, ekonomskom prosperitetu", rekao je Vučić.

Šef vladine kancelarije za odnose s medijima Milivoje Mihajlović rekao je, gostujući u Vestima TV B92 da ga današnja oslobađajuća presuda Haradinaju nije iznenadila, jer se u javnosti već spekulisalo o tome. "Ovo je težak udarac za pravdu i ozbiljna je prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine", kaže on.

Ovakva presuda, kako kaže, izazvaće buru nezadovoljstva Srba na Kosovu, a pogotovo onih koji su se sreli nekada sa Haradinajem i delovanjem OVK na Kosovu. Takođe, dodaje MIhajlović, ovakvom oslobađajućom presudom biće razočarani i svi koji misle da će biti pomirenja u ovom regionu.

Sada je jasno, istakao je takođe Mihajlović, da je Haški tribunal stavio do znanja Srbiji da se stavio na jednu stranu. U takvoj situaciji, smatra on, položaj Srba na Kosovu može biti pogoršan, jer je sada legitimisan stav da niko nije kriv za zločine počinjene nad Srbima. Hag se ogradio od toga, a najveći krivac za celo uigrano kolo oko toga da ne mogu da se obezbede svedoci je međunarodna misija na Kosovu, koja nema reakciju ni na ubisto 19 svedoka u procesu protiv Haradinaja, ocenjuje Mihajlović i dodaje da je slična situacija i sa ostalim procesima protiv OVK.

U međuvremenu, saopštenje je izdala i Vlada Srbije, u kom se navodi da je oslobađajućom presudom Haški tribunal naneo težak udarac međunarodnoj pravdi, postavio veliku prepreku procesu pomirenja u regionu i amnestirao stravične zločine i etničko čišćenje Kosova i Metohije, saopštila je danas Vlada Srbije.

"Oslobađanje Haradinaja ohrabruje ekstremiste i dovodi u pitanje osnovne ciljeve međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji. Ovakva presuda otvara dilemu da li međunarodna zajednica želi da se istraže zločini, kazne krivci i otpočne proces pomirenja ili želi da region zadrži u stanju stalne krize", istakla je Vlada Srbije. Iz vlade je ocenjeno i da selektivna pravda i zataškavanje zločina ne vode stabilnosti.

Ministar pravde Nikola Selaković ranije je rekao je da Hag odlukom da se oslobodi Haradinaj drugi put "pljunuo u lice srpskim žrtvama" i pokazao da nema međunarodne pravde i prava. Po njegovim rečima, sada je pred Srbijom dilema da li i kako treba nastaviti saradnju s Tribunalom.
Vladimir Vukèeviæ (Fonet, arhiva)
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je oslobađajuća presuda nekadašnjem komandantu OVK nepravedna i da je rezultat neprofesionalne zaštite svedoka. "Međutim, mi moramo da ostanemo hladne glave i da nastavimo saradnju u regionu, jer se samo tako mogu procesuirati ratni zločinci i doći do pravde za žrtve", rekao je tužilac.

Vukčević je podsetio da su u Haradinajevom slučajevu svedoci ubijani ili su odustajali od svedočenja zbog bojazni za život. Tužilac je kao primer naveo svedoka koji je Sudskom veću Haškog tribunala rekao "da će pre ići u zatvor nego da svedoči, jer se boji za svoj život i za život svoje porodice".

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da će presuda za Haradinaja samo dalje urušiti
kredibilitet Tribunala i da će znatno otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije. "Taj proces će značajno biti otežan, s obzirom da je evidentno da će Hag u javnosti Srbije, bez sumnje, biti označen kao politički sud a ne pravna institucija", rekao je Ljajić agenciji Beta.

"Javnost Srbije ima pravo na ljutnju i bes, jer se radi o selektivnoj pravdi ili nepravdi. Ali u teškim okolnostima ne smemo doneti odluku na štetu Srbije", rekao je Ljajić i dodao da se boji da će današnja presuda na domaćem terenu uzrokovati rast popularnosti desničarskih organizacija i da će doprineti padu poverenja građana u nastavak evropskih integracija, ali da Srbija mora da sačuva hladnu glavu i racionalno donosi odluke bez ishitrenih poteza.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović smatra da je oslobađanje Haradinaja skandalozno. "Ovo je, nažalost, još jedna skandalozna presuda kojom Haški tribunal šalje signal da je protiv Srba", izjavio je Stefanović Radio-televiziji Srbije. "Nakon ovakve presude, koja je žestoki udarac na pravo i pravdu, haški sud više ne može da ima legitimitet", rekao je Stefanović.
Dragan Ðilas (Tanjug)
Predsednik DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da oslobađajuća presuda Haradinaju predstavlja veliku sramotu za međunarodnu zajednicu. Presuda, prema njegovim rečima, u potpunosti obesmišljava postojanje Haškog tribunala i daje legitimitet činu eliminacije svedoka.

"Ovo je težak i bolan trenutak za naš narod. Država Srbija mora da bude odgovorna u ovom trenutku i da učini sve što može da zaštiti naše nacionalne interese na KiM, pre svega ljude, i mora da nastavi dijlaog, bez obzira ko bude sedeo sa druge strane stola", rekao je Đilas.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić ocenio je oslobađajuću presudu kao katastrofu za međunarodno pravo i sramotu za Ujedinjene nacije. "Time je razotkriven Haški tribunal kao politička, a ne pravna i sudska ustanova", rekao je Krkobabić novinarima u Beogradu.

On je kazao da će Haradinaja, bez obzira na to što je formalno oslobođen, on i dalje smatrati ratnim zločincem, "pošto svi znaju da je to tako".

Oslobađanje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja potvrđuje da je došlo do političkog pritiska na Tribunal u Hagu, a Srbija treba da preispita saradnju sa tim sudom, smatra predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun, koji traži da se preispita i rad srpskog Tužilaštva za ratne zločine. On je u izjavi novinarima u Skupštini Srbije ocenio i da je "vreme za ostavke (tužioca) Vladimira Vukčevića i (zamenika tužioca) Bruna Vekarića". Bivši šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima s Prištinom Borislav Stefanović kaže da je oslobađanje Haradinaja "sumrak Haškog tribunala" i odluka koja može da dovede do radikalizacije situacije na Kosovu. "To je ruganje u lice žrtvama. Jako sam razočaran i mislim da je ovo narušavanje ono malo kredibiliteta što je ostalo Haškom tribunalu", kazao je Stefanović.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da će oslobađanje Haradinaja ozbiljno poljuljati poverenje u sve međunarodne institucije, zapitavši se šta se može očekivati od političara koji svoje stavove definišu od danas do sutra, ako sud ne sudi po pravdi.

On je naglasio da se ozbiljno postavlja pitanje da li smo mi jedini bili u pravu kada smo saradnju sa Haškim tribunalom shvatali kao suočavanje s prošlošu ili su u pravu ostali koji su uradili baš sve da njihovi ljudi ne budu osuđeni. "Mislim da će ovakva odluka štetiti pomirenju, jer porodice Srba koji su nestali ili su ubijeni u toku sukoba u pokrajini vrše jak pritisak na javnost da se to istraži i neko kazni", rekao je Ivanović.

"Ovo možda može da promeni mišljenje gde Srbija treba da ide, možda je ključni trenutak da se dogovori gde Srbija treba da ide u 21. veku", zaključio je Ivanović
Vulin (Beta, arhiva)
Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je danas tužan dan za pravdu i da će sigurno uticati na nastavak dijaloga s Prištinom, koji će biti otežani. "Presuda Tribunala je potvrdila da postoji opljačkana srpska imovina, ali ne i oni koji su je pljačkali, da postoje kidnapovani Srbi,ali ne oni koji su kidnapovali i da postoje ubijeni Srbi, ali ne i oni koji su ih ubijali. Ovo je tužan za pravdu", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečma, Tribunal u Hagu je dokazao da nije ni sud, niti tužilaštvo i da je sve što je do sada radio - radio da bi politički opravdao stvaranje novih država na prostoru bivše SFR Jugoslavije. "Pregovori će sigurno biti otežani. Jako je teško tražiti istinu o kidnapovanima a sa druge strane imate onog koji ih je kidnapovao i jako je teško tražiti istinu o ubijenima, a sa druge strane imate onog ko je naređivao njihovo ubistvo", rekao je Vulin. I za predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu presuda Haradinaju bila je očekivana, "jer su pre toga oslobođeni Naser Orić i Ante Gotovina i drugi koji su činili zločine nad Srbima". Prema njegovim rečima, može se uskoro očekivati da će predsednik kosovske vlade biti Haradinaj, Hrvtske Gotovina, a BiH Orić.

"I sada međunarodna zajednica traži da imamo dobre međususedske odnose da bi ušli u Evropsku uniju. Kako možemo da imamo dobre međususedske odnose kada će predsednici biti ratni zločinci sa materijalnim dokazima?", rekao je Marković.

SNS je izdala saopštenje u kom predlaže da sada Srbija treba da obustavi "svaki razgovor sa Haškim tribunalom". "Najoštrije osuđujemo oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju koja je, posle sramnog oslobađanja hrvatskih generala, drugo uzastopno, najstrašnije ponižavanje srpskih žrtava od strane Tribunala u poslednjih deset dana", piše u saopštenju SNS.

Ta stranka je ocenila da je Tribunal "sada konačno skinuo sve maske i po svojim aršinima utvrdio da niko nije kriv za ubijene Srbe i za njihov ezgodus u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije". "Jasno nam je stavljeno do znanja da međunarodna pravda i međunarodno pravo ne važe za sve, da se donose političke, a ne pravne presude i da nema nepristrasnosti na koju nam je konstantno ukazivano", ukazala je SNS.

Šef poslaničke grupe SPO-DHSS Aleksandar Jugović kaže da je odluka Tribunala sramota, šamar i ruganje pravdi, Srbiji i srpskim žrtvama. Jugović je novinarima u Skupštini Srbije kazao da odluka nije dobra i da će imati posledice na region i na dalje dogovore koji su potrebni da bismo se izborili za što bolji status Srba na Kosovu.
Koštunica (Beta, arhiva)
Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da se Haški tribunal pretvorio u pravno "ruglo i sramotu" i da je "golo sredstvo za ostvarivanje interesa zapadnih sila i antisrpski sud". Koštunica smatra da je sada najbitniji odgovor srpske države i da Srbija mora, kako bi zaštitila nevino pobijene žrtve i zaštitila svoje dostojanstvo, odlučno da odbaci uspostavljanje granice sa Kosovom.

"To je pravi i najbolji odgovor silnicima i to je način kako se poštuje međunarodno pravo i kako se poštuju nacionalni interesi. Svaki normalan čovek danas oseća gađenje prema Haškom sudu, ali ne sme na tome da se zadrži naša reakcija na nepravdu, nego moramo sprečiti još veću nepravdu, a to je pravljenje granice sa Kosovom", rekao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, pravi nalogodavci haške pravde su sačekali da svi optuženi Srbi budu poslati u hašku tamnicu, pa da onda oslobode sve zločince koji su ubijali Srbe. "Ako ti nalogodavci misle da su ovim ponizili Srbiju grdno se varaju. Oni su pre svega ponizili sami sebe trgujući nevino prolivenom krvi i izrugujući se drevnim načelima nezavisnosti sudstva i vladavine prava. Srpski narod sada zna šta je Haški trubunal i zna da se on rukovodi antisrpskom idejom", napomenuo je Koštunica.

Šef poslaničkog kluba SPS u Skupštini Srbije Branko Ružić ocenjuje da je reč o "šamaru Srbiji i međunarodnoj pravdi i dokaz da vlada sila, a ne pravda". Ružić je novinarima u Skupštini kazao da epilog suđenja Haradinaju u Hagu može da ugrozi politički dijalog Beograda i Prištine.

Po njegovim rečima, kao jedina uteha rodbini svih žrtava, ne samo na Kosovu, već i u Hrvatskoj, ostaje činjenica da je i na Kosovu i u
Hrvatskoj "stanje svesti takvo da oni slave ratne zločince", dok građani Srbije imaju "vrednosni sistem, moralnu nit i dimenziju od koje su one još uvek daleko, kao narod".


Šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić kaže da je Tribunal izgubio legitimitet i svaku objektivnost, kao i da zbog oslobađajuće presude tog suda za Ramuša Haradinaja ne treba dovoditi u pitanje nastavak dijaloga Beograda i Prištine. "Prosto je neverovatno da praktično svi svedoci u tom procesu nisu živi, pa se postavlja pitanje ko je odgovoran za zaštitu tih svedoka", naveo je on.

Ilić je istakao da treba razmotriti pitanje saradnje sa Haškim tribunalom u budućnosti i da "ne treba u potpunosti zatvoriti tu saradnju, ali da se ona mora dovesti u potpuno drugačiju ravan".

Šef poslaničkog kluba LDP i lider te stranke Čedovmir Jovanović izjavio je da je Haški tribunal samo jedna od posledica politike koja se u Srbiji i regionu vodila u vreme raspada bivše Jugoslavije devedesetih godina. "Ako želimo da svoju decu poštedimo poniženja i poraza, moramo nastaviti razgovore sa kosovskim Albancima, poboljšati odnose sa Hrvatskom i pronaći zajednički jezik sa svetom. Političari nemaju pravo na emocije", rekao je Jovanović novinarima u parlamentu.

Prema njegovim rečima, do "ovakve situacije nije došlo zbog Haškog tribunala, već previše otrova koji su ostavili političari koji su crtali karte, proterivali Albance preko Prokletija".

Udruženje kidnapovanih i nestalih: Ruganje žrtvama

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji oslobađajuću presudu ocenilo je kao poslednje ruganje srpskim žrtvama i pozleđivanje rana njihovim srodnicima.

U saopštenju se navodi da su Haradinaj i njegovi najbliži saradnici, pomagači u najmonstruoznijim zločinima nad kosmetskim Srbima, Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj, oslobođeni po svim tačkama optužnice i da su "od danas, zahvaljujući nerazumnoj i neshvatljivoj presudi Haškog tribunala, oni nevini, pa samim tim i slobodni građani i pušteni na slobodu".

To Udruženje podseća da je godinama unazad, nudeći svedočenja očevidaca, ukazivalo na najmonstruoznije zločine nad Srbima Haradinaja i njegovih saradnika.

"Sluteći ovako poguban ishod oslobađajuće presude Haškog tribunala, pokušali smo da predupredimo tako sramnu oslobađajuću presudu. Ne samo naši napori, već i napori srpskog tužilaštva za ratne zločine i brojnih svedoka koji su bili odlučni da svedoče o Haradinajevim zločinima, ali su preko noći 'nestajali' nisu, nažalost uticali na ishod presude" ističe se u saopštenju.

Podsetimo, u Haškom tribunalu su danas, drugi put, oslobođeni svih tačaka optužnice bivši komandanti OVK Ramuš Haradinaj, Idriz Baljaj i Ljahi Brahimi, koji su se teretili, u ponovljenom postupku, za šest tačaka optužnice za zločine nad Srbima i nealbancima u logoru OVK Jablanica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

266 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: