Novi šamar: Oslobođen i Haradinaj

Haški tribunal drugi put oslobodio je bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja.. Haradinaj stigao u Prištinu gde ga je dočekao vatromet i crveni tepih.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

00:22

Default images

Sudsko veće reklo je da Haradinaj kriv ni po jednoj tački optužnice. Zajedno sa Haradinajem oslobođeni su i Baljaj i Brahimaj.

Veće sudija, koje su činili Džastis Bakone Moloto iz Južne Afrike, Barton Hol sa Bahama i belgijski sudija Gi Delova, ustanovili su da je bilo zločina u Jablanici, ali da trojica optuženih bivših komandanata OVK za njih nisu odgovorni.

Predsedavajući sudija je rekao i da ne postoje verodostojni dokazi da je Haradinaj znao za zločine počinjene u Jablanici

Današnja presuda je nova prvostepena presuda, a kako se očekuje, najverovatnije će uslediti žalba na nju.

"Tražio je od mene da vam kažem da se on vraća na Kosovo, u Prištinu, i da će, uz pristanak naroda, uskoro nastaviti ulogu koja mu pripada, ulogu lidera svoje zemlje. Vodiće vladu koja predstavlja sve građane Kosova, ma koji jezik govorili, ma kog porekla bili. Vreme je za pomirenje", rekao je Haradinajev advokat Ben Emerson ispred zgrade Haškog tribunala.
Foto: B92
On je novinarima i grupi okupljenih koji su nosili transparente podrške Haradinaju, albanske zastave i šalove s natpisom "Kosovo" poručio da će Haradinaj nastaviti sa "zadacima koje mu je prekinuo loše procenjeni sudski postupak".

"Dokazano je bez i najmanje dileme da je Haradinaj ratni heroj, a ne ratni zločinac. Vreme je da svi neprijatelji slobodnog Kosova prihvate presudu istorije. Ova presuda bi trebalo da ućutka, jednom zauvek, visoke zvaničnike na vrhu vlade u Beogradu koji su do sada objavljivali laži o ovom procesu, čak i u danima uoči presude", rekao je između ostalog branilac Haradinaja.

Opširnije u posebnoj vesti.

Haška odluka je izazvala oštre reakcije u srpskoj javnosti: Rasim Ljajić je naveo da je nastavljeno urušavanje kredibiliteta Haškog tribunala, SNS je pozvala na obustavljanje svakog razgovora sa Hagom, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević smatra presudu nepravednom i rezultatom neprofesionalne zaštite svedoka, dok se ističe i to da će pregovori Beograda i Prištine sada biti znatno otežani.
Opširnije u posebnoj vesti.

Podsetimo, novi prvostepeni postupak protiv Ramuša Haradinaja, Idriza Baljaja i Ljahija Brahimija zbog zločina nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. nije ni vođen. Haradinaj i Baljaj prvi su haški optuženici koji dva puta izlaze pred sud zbog istog zločina - ubistva osam zarobljenika u kampu OVK u Jablanici.

Haško tužilaštvo je u završnoj reči, u junu ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su odbrane tražile oslobađajuće presude.

Reakcija iz Tribunala

Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinjska izjavila je su sudije pretresnog veća, koje je donelo oslobađajuću presudu, utvrdile da su počinjeni neki zločini za koje moraju da odgovaraju počinioci. Ona je poručila i da postupke za ove zločine treba nastaviti pred nacionalnim sudovima.

"Važno je da se zna da su sudije utvrdile da su počinjeni zločini iz tri tačke optužnice i delimično po jednoj. Od ukupnog broja od 16 navodnih žrtava, optužbe su utvrđene i potvrđene za 11 žrtava", istakla je Spalinjska u izjavi novinarima.

"Tribunal sarađuje sa sudovima i nacionalnim zakonodavstvima u regionu, koji imaju značajan i težak zadatak da nastave rad u borbi protiv nekažnjivosti. Mi sarađujemo blisko sa nacionalnim pravosuđima i šaljemo dokazne materijale i materijale sa istraga koje su ovde sprovedene, kako bi sudovi u regionu mogli da nastave rad", rekla je Spalinjska.

Prvo suđenje 39 tačaka, novo 6

Brahimi (Tanjug, AP)
Po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Žalbeno veće je u julu 2010. ukinulo oslobađajuće presude, potvrdilo kaznu od šest godina zatvora za Brahimaja i naložilo da se proces ponovi po šest tačaka optužnice - za zločine u logoru Jablanica.

Žalbeno veće je zaključilo da je dokazni postupak tužilaštva završen pre vremena, odnosno pre nego što su saslušana dva svedoka koja su odbijala da daju iskaz. Jedan od tih svedoka, bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši, bio je optužen za nepoštovanje suda, jer nije hteo da da iskaz ni na ponovljenom suđenju u predmetu „Haradinaj", ali je potom priznao krivicu i osuđen na dva meseca zatvora.

Bez prisustva javnosti, u aprilu je bio saslušan i drugi „nevoljni svedok" optužbe, sa oznakom „80", koji je rekao da su Baljaj i Brahimaj u proleće 1998. učestvovali u premlaćivanju, sakaćenju i ubistvu više zatočenika Jablanice, a takođe je rekao da je Haradinaj „morao da zna" šta se tamo dešavalo.

Umesto po 39 tačaka prvobitne optužnice, novo suđenje Haradinaju i Baljaju vođeno je po šest njih. One su uključivale ubistva i torturu zarobljenika u kampu OVK u Jablanici. Kao i na prvom suđenju, koje je, zbog nedostatka dokaza, završeno oslobađajućom presudom, Tužilaštvo se i u ponovljenom procesu srelo sa sličnim problemima - sa uplašenim svedocima koji su menjali iskaze ili odbijali da svedoče
(Foto: Beta, AP)
Pred današnje izricanje presude bivšim komandantima OVK, kosovski Albanci već su spremili svečani doček i najavili novi politički angažman haškog optuženika, čak i premijersko mesto, dok vlasti u Srbiji upozoravaju da bi njegovo eventualno oslobađanje moglo da ugrozi politički dijalog koji se vodi u Briselu.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da se plaši da će presuda nekadašnjem komandantu OVK Ramušu Haradinaju biti oslobađajuća i da će to biti još jedno poniženje za Srbiju.

"Oslobađajuća presuda bila bi poniženje za sve žrtve, za sve ljude sa Kosova i Metohije, za sve Srbe, jer bi nam konačno nacrtali - niko nije kriv za mrtve Srbe. A kad pogledate, Muslimani iz Bosne i Srbi najveće su žrtve ratova na teritoriji bivše Jugoslavije", rekao je Vučić u intervjuu za "Novi magazin".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

516 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: