Rasprava o amandmanima na budžet

Skupština Srbije počela je raspravu o 120 amandmana podnetih na predlog državnog budžeta za 2013, koji predviđa deficit od 121,9 milijardi dinara.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.11.2012.

08:02

Default images

Za popodnevni deo sednice predviđeno je da poslanici postavljaju pitanja članovima kabineta Ivice Dačića.

Poslovnikom o radu Skupštine predviđeno je da poslanici svakog poslednjeg četvrtka u mesecu postavljaju pitanja članovima Vlade Srbije.

Na predloženi budžet za narednu godinu, koji predviđa ukupne prihode od 956,4 milijarde i rashode od 1.078,3 milijarde dinara, a budžetski deficit 3,3 odsto BDP, poslanici su podneli nešto više od sto amandmana.

Predloženi budžet, kako je poručio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić u načelnoj raspravi, predstavlja radikalan zaokret u vođenju politike javnih finansija u Srbiji.

On je istakao da će budžetski deficit u 2013. biti prepolovljen u odnosu na ovu godinu i da je obezbeđeno zaustavljanje eksponencijalnog rasta javnog duga i troškova za kamate.

Kako je objasnio, deficit republičkog budžeta u narednoj godini biće 121,9 milijardi dinara, pošto će prihodi biti 965,7 milijardi dinara, a rashodi 1.087,6 milijardi.

To je smanjenje za više od 80 milijardi dinara u odnosu na planirani deficit republičkog budžeta u 2012. godini, naveo je Dinkić.

Podršku tom aktu najavile su stranke vladajuće većine, dok su poslanici DS, LDP i LSV rekli da ga neće podržati, SVM podršku uslovljava usvajanjem amandmana koje je predložila Skupštine Vojvodine, a DSS usvajanjem njenih amandmana.

Prema Zakonu o budžetskom sistemu, krajnji rok za usvajanje budžeta je 15. decembar.

Poslanici u paketu sa predlogom budžeta razmatraju i finansijske planove nekoliko institucija, kao i izmene zakona o porezu na dobit pravnih lica i o akcizama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: