Uvećanje koeficijenata- uslov Vladi

Beograd -- Sindikati prosvetnih radnika neće potpisati Vladin protokol o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih ukoliko korekcija koeficijenata ne počne 2013.

Izvor: Danas
Podeli

Dopis sa ovakvim zaključkom Ministarstvu prosvete i nauke već je uputila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, a danas bi to trebalo da učine i Sindikat radnika u prosveti Srbije i GSPRS „Nezavisnost“, potvrdio je za Danas Slobodan Brajković, predsednik SRPSS.

Ministarstvo prosvete i nauke tražilo je od sindikata da do danas dostave koje tačke ponuđenog protokola su nesporne, ali se još ne zna da li će i kada pregovori biti nastavljeni.

Sem korekcije koeficijenata, Unija traži i povećanje cene rada preko onoga što je ponudila vlada, dok Brajković kaže da će staviti svoj potpis na protokol samo ako vlada garantuje da će se korekcija koeficijenata izvršiti u tri koraka, počev od 2013. godine, kako bi se uspostavio odnos jedan prema tri između najmanje i najveće plate u obrazovanju.

Brajković podseća na obećanje vlasti iz sporazuma koji je potpisan još prošle godine nakon štrajka prosvetnih radnika, u kome se obavezala da promena koeficijenata počne 1. januara ove godine.

"Sada vlada traži novo odlaganje, odnosno da tokom naredne godine počnu razgovori o korekciji koeficijenata, a da primena toga startuje tek 2014. Kako da im verujemo kada su nas već jednom prevarili i pogazili sporazum koji su potpisali," pita Brajković.

U Sindikatu obrazovanja Srbije Danasu je rečeno da će oni takođe insistirati da promena koeficijenata startuje 2013. godine.

strana 1 od 21 idi na stranu