Đilasa će rušiti preko Bus plusa

Beograd -- Udar na Dragana Đilasa i vlast u Beogradu uslediće kada se procesuiraju slučaj Bus plus i krivične prijave koje je DRI podnela protiv više gradskih sekretara.

Izvor: Danas, Novi magazin
Podeli

Naime, lider SNS i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je od Zapada dobio odrešene ruke da na polju borbe protiv korupcije radi sve što smatra da je potrebno, što će on iskoristiti i za promenu gradske vlasti u Beogradu, tj. za rušenje predsednika DS Dragana Đilasa s mesta gradonačelnika.

Naprednjaci su rešeni da promene vlast u prestonici i već sada imaju većinu da obore DS, ali biraju pravi trenutak kako ne bi ispalo da se prekomponovanjem gradskih vlasti narušava izborna volja Beograđana i da je Đilas žrtva njihove gole ambicije, objašnjavaju sagovornici lista "Danas", a prenosi "Novi magazin".

Otvaranje najkrupnijih i po Đilasa najbolnijih tema - Bus plus i eventualnih kriminalnih radnji u javnim preduzećima i direkcijama se navodno tempira za politički najpogodniji momenat, kada reputacija predsednika DS bude toliko ugrožena da će javnost njegov odlazak sa vlasti doživeti kao pravi potez.

Kao što je objavljeno preko provladinih medija sredinom novembra, Tužilaštvo je inspektorima za privredni kriminal pri beogradskoj policiji "prosledilo krivičnu prijavu, podnetu zbog sumnje da je sistem Bus plus uveden preko nameštenog tendera, čime je naneta šteta građanima Beograda".

Nije navedeno protiv koga je sve prijava podneta, ali ako policija prikupi dovoljno dokaza, sledi procesuiranje slučaja, a političku štetu će snositi isključivo Dragan Đilas, koji je lično promovisao ovaj sistem.

S druge strane, Državna revizorska institucija je zbog nenamenskog korišćenja sredstava iz budžeta Grada Beograda za 2010. odlučila da krivično goni šestoricu gradskih sekretara i direktore dve direkcije, dok je zbog kršenja zakona o budžetskom sistemu i o javnim nabavkama podnela prekršajne prijave protiv četvorice direktora javnih preduzeća.

Kako ističu sagovornici lista "Danas", ovo će biti iskorišćeno da bi se gradonačelnik Đilas "po komandnoj odgovornosti" proglasio glavnim političkim krivcem za zloupotrebe i da se u Skupštini grada zahteva njegovo razrešenje.

Naprednjaci već sada imaju većinu u Skupštini grada Beograda, odnosno PUPS je praktično doneo odluku da se prikloni partnerima s republičkog nivoa, rekli su sagovornici lista "Danas" iz političkih i diplomatskih krugova.

strana 1 od 21 idi na stranu