Francuska priznaje Palestinu u UN?

Pariz -- Šef francuske diplomatije Loran Fabijus izjavio je da Francuska planira da glasa u korist priznavanja palestinske države u Generalnoj skupštini UN ove nedelje.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Fabijus je u francuskom parlamentu rekao da Francuska već duže podržava nastojanja Palestinaca da im se prizna država i odgovoriće sa "da", kada dođe do glasanja o tom pitanju.

S tom izjavom, Francuska kao stalna članica Saveta bezbenodsti UN, postala je prva velika zemlja u okviru Evropske unije koja podržava Palestinu kao državu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je za 29. novembar najavio glasanje na Generalnoj skupštini UN o tome da se status Palestinske uprave u svetskoj organizaciji unapredi s "entitet" na "država nečlanica".

Iz Pariza je pojašnjeno da će Francuska glasati u korist statusa zemlje posmatrača za Palestinu u UN, što se očekuje u četvrtak ili petak.

I Austrija je danas najavila da će glasati za zahtev Palestinaca za dobijanje statusa posmatrača u UN. U korist tog predloga glasaće, kako se očekuje, većina članica UN.

Palestinske diplomate juče su članicama UN dostavile izmenjeni nacrt rezolucije u kojem traže da palestinske teritorije dobiju u toj organizaciji status "zemlje nečlanice, posmatrača", uoči glasanja na tu temu zakazanog za četvrtak.

Istovremeno, SAD su ponovo upozorile da bi uspešno glasanje na sednici Generalne skupštine moglo skupo da košta Palestince i liši ih novčane pomoći SAD, javio je AFP.

Dok su Palestinci dobili garancije većine od 193 članice Generalne skupštine UN, rezoluciji se žestoko protive SAD i Izrael, a ona je naišla i na hladnu reakciju evropskih sila.

Prihvatanje Palestinaca kao zemlje nečlanice sa posmatračkim statusom, slično statusu koji ima Vatikan, bilo bi implicitno priznavanje palestinske države, navodi Rojters.

Poboljšan status Palestinaca značio bi i njihov pristup telima kao što je Međunarodni krivični sud u Hagu, pred kojim bi oni mogli da ulažu tužbe protiv Izraela.

Palestinci prošle godine nisu uspeli da dobiju puno članstvo u UN zbog protivljenja SAD u Savetu bezbednosti UN, pa sada pokušavaju da to ostvare kroz dobijanje posmatračkog statusa u svetskoj organizaciji.

Uspešno glasanje po Palestince u Njujorku moglo bi UN da košta, s obzirom na to da američki zakon zabranjuje finansiranje međunarodnih organizacija koje priznaju palestinsku državu, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 312 idi na stranu