Dačić za B92: Stiže podrška SAD

Premijer Ivica Dačić, nakon razgovora sa američkim zvaničnikom Filipom Rikerom, za B92 kaže da stiže podrška američkih investitora da ulažu u Srbiju.

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2012.

16:10

Default images

Posle susreta sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, premijer Srbije se u izjavi za B92 osvrnuo na nekoliko stvari pomenutih u tom razgovoru, a jedna od najvažnijih je ta da će stići najavljena podrška Hilari Klinton da se ohrabre američki investitori da ulažu u Srbiju.

Na sastanku s Rikerom govorilo se o konferencji na kojoj će se okupiti potencijalni američki investitori, a pripreme za tu konferenciju počinju sledećeg meseca.

Kosovo je, naravno, bila glavna tema razgovora, uz poruku da Srbija mora da primeni dogovore iz Brisela koji su postignuti s Prištinom i od tih dogovora ne može da odstupi ako želi da uđe u EU.

"Naredne dve nedelje važne su za rešavanje kosovskog problema i Filip Riker je još jednom ponovio da su izuzetno pozitivni komentari na odluku Vlade Srbije da nastavi dijalog sa Prištinom uz posredovanje EU. U tom smislu SAD podržavaju ubrzavanje i nastavak evropskih integracija Srbije. Ali ono što sam u razgovoru sa njim, možda i još važnije što smo čuli u razgovoru sa italijanskim ministrom odbrane, koji je danas u ime Vlade Italije nama ovde rekao da Srbija mora da učini nešto da pomogne svojim prijateljima kako bi joj onda oni pomogli", kaže Ivica Dačić.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi kaže da je ostvaren napredak u odnosima između Beograda i Prištine posle posete američke državne sekretarke Hilari Klinton.

"Filip Riker će ohrabriti dijalog. Svrha dijaloga jeste i da se pomogne Srbiji da se još više približi Evropskoj uniji. Ali Srbija ima i drugih pitanja, koja nisu vezana za Kosovo. To su poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu zakona i borbu protiv korupucije ," navodi ambasador Kirbi.

Na sastanku Dačića i Rikera bilo je reči i o odnosima u regionu nakon pojedinih presuda Haškog tribunala, posebno o regionalnoj saradnji Srbije i Hrvatske.

"Ne smemo dozvoliti da taj led u odnosima postaje sve deblji. Treba naći rešenje za neku vrstu normalizacije odnosa sa Hrvatskom. Znate, Hašim Tači je pre prošlog sastanka u Briselu bio u Zagrebu na sastanku sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, koji se ponudio da posreduje u dijalogu između Tačija i mene. Ja se samo pitam, a ko će da posreduje u dijalogu izumeđu mene i Milanovića? Ja taj dijalog predlažem i tražim već nekoliko meseci, ali odgovora nema. Oni jednostavno nisu previše zainteresovani, a ako oni nisu previše zainteresovani, onda nisam ni ja", ističe Dačić.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Filip Riker je u poseti regionu, a u Srbiju je stigao iz Podgorice uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Riker će posle razgvora s predsednikom vlade Srbije imati susrete i s prvim potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem i sa savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem.

Posle sastanka Dačića i Rikera izdato je saopštenje u kom se naglašava da su Dačić i Riker u današnjem razgovoru pozitivno ocenili razvoj bilateralnih odnosa između Srbije i SAD.

Naredne dve nedelje, kako navode srpski zvaničnici, biće veoma važne za rešavanje kosovskog problema. Posle Rikera, već sutra u Beograd dolazi potpredsednik vlade Ruske federacije Dmitrij Rogozin, a zatim i vicekancelar Austrije Mihael Špindeleger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: