Priština sprema doček za Haradinaja

U četvrtak će Haški tribunal izreći konačnu presudu nekadašnjem premijeru Kosova Ramušu Haradinaju, koji je osumnjičen za ratne zločine na Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2012.

17:17

Default images

U Prištini su već počele pripreme za doček bivšeg komandanta OVK. "Svetlog obraza napred" je natpis na panoima koji su istaknuti na ulicama Prištine i drugih kosovskih gradova, kojima se želi dobrodošlica Ramušu Haradinaju. Tamo i građani i političari očekuju da će Haradinaj u četvrtak biti oslobođen optužbi Haškog tribunala.

Istovremeno, u Prištini se može čuti da će odmah nakon njegovog povratka, Haradinajeva i Tačijeva stranka postići zajednički sporazum o novoj vladajućoj koaliciji, kojim se predviđa premijersko mesto za Haradinaja.

Izvršni direktor kluba za spoljnu politiku Jil Hodža kaže da će eventualni povratak Haradinaja izazvati značajne političke posledice na ovdašnjoj sceni.

Sam povratak Haradinaja će predstavljati novi momentum na političkoj sceni i reflektovaće se na različite načine. Kada se u vidu imaju izjave predstavnika njegove partije, može se zaključiti da su one veoma indikativne i govore o želji za približavanjem vladajućoj koaliciji koju vodi Demokratska partija Kosova“, ocenjuje on.

Hodža ipak dodaje da je teško proceniti koji će biti naredni korak Haradinaja nakon njegovog povratka, koji, kako kaže, nije neizvestan.

Analize koje pravnici vrše u vezi sa njegovim suđenjem govore da nije bilo ništa novog u odnosu na prethodno suđenje tako da se očekuje da on bude slobodan 29. novembra“, dodao je Hodža.

Sekretar Haradinajeve stranke, Burim Ramadani je za B92 izjavio da oni veruju u njegovo oslobađanje u četvrtak.

"Mi smo još od početka rekli da verujemo u međunarodno pravo i u čistoću borbe OVK. Stoga smo uvereni da će međunarodno pravo postupiti profesionalno u ovom slučaju. Svi argumenti govore da će se Haradinaj slobodan vratiti na Kosovo. On će nastaviti sa svojim političkim aktivnostima i verujemo da će ovo biti motiv više za kosovsku političku scenu za bolje i efikasnije vladanje", kaže Ramadani.

I građani Kosova su veliki optimisti u vezi s presudom Haškog tribunala, koja je najavljena za četvrtak:

"On će svakako biti oslobođen. Borac koji se borio za oslobođenje svoje države, mislim da je nepravda da on bude u zatvoru."

"Želimo da se Ramuš što pre vrati na Kosovo i pozivamo Haški sud da ga što pre oslobodi."

"Svaki borac OVK je neophodan Kosovu, ali naročito oni koji su vodili i imaju posebne zasluge, a jedan od njih je i Ramuš. On je neophodan Kosovu. Verujem da je pravda na strani OVK, Kosova i Ramuša. Ramuše, dobro došao, Kosovo te čeka.“

"Verujem da je nevin i on će sigurno biti oslobođen."

Haradinaj je od maja u Prištini, gde je po odluci čekao konačnu odluku suda. Do danas ovde nije potvrđeno da li se on vratio u Hag za sednicu suda u četvtak, na kojoj se očekuje izricanje presude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: