Vaspitač pretukao štićenika doma

Beograd -- Štićenik Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju M. J. (22) završio u Urgentnom centru, s povredama glave, jer ga je pesnicama izudarao vaspitač, piše Kurir.

Izvor: Kurir
Podeli

Prema pisanju tog lista, šićenika doma, koji se nalazi u Sremčici, pretukao je negovatelj ove ustanove G.N,, zbog čega je mladić zadobio hematome na glavi. Ceo slučaj zaposleni u Domu pokušali su da prikriju, pa su, kako tvrdi Kurir, povređenog mladića poslali u Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

"Incident se dogodio pre nedelju dana, u toku noćne smene, kad je negovatelj G. N. hteo da zaštiti svoju koleginicu od neposlušnog deteta. Stvar se otrgla kontroli, pa ga je nekoliko puta udario pesnicom u glavu. Kad je svanulo, videli su da je mladić u podlivima, modar i naduven oko očiju. Mnogo su se uplašili, pa su stvar pokušali da zataškaju. Prvo su ga odvezli u 'Lazu Lazarević', ali odatle su ih poslali u Urgentni", ispričao je "Kurirov" sagovornik iz iz Doma u Sremčici.

Načelnica odeljenja za inspekcijski nadzor pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Biljana Zekavica kaže da je došlo do ozbiljnih povreda u radu i da je tačno da su zaposleni pokušali da zataškaju čitav slučaj.

"Motivi za prikrivanje incidenta zasad nisu poznati. U zapisniku inspektora navedeno je da je dežurna negovateljica pozvala svog kolegu s prvog sprata muškog paviljona da 'smiri neposlušnog korisnika' jer ju je, prema njenim rečima, napao. Prvo je došlo do verbalnog konflikta, a usledio je i fizički napad na korisnika, koji je zadobio povrede glave u predelu oko očiju i podlive. Lekar specijalista je u izveštaju konstatovao nagnječenje nosa i jabučne kosti", rekla je Zekavica.

Ona je dodala i da za će protiv svih koji snose odgovornost za mladićevo povređivanje i prikrivanje slučaja biti preduzete zakonske mere

Direktorka: Žao mi je

Milka Milovanović Minić, direktorka Doma, kaže da su odreagovali po procedurama koje su jasno usklađene sa zakonom. Ona je potvrdila da je korisnik zadobio udarac u glavu.

"Žao mi je što je došlo do ovog incidenta i nadam se da se to neće ponoviti. Korisnik M. J. zadobio je udarac u lice, ali povreda po mom, ali i stručnom mišljenju našeg doktora, nije podrazumevala hitan odlazak u Urgentni centar. On ima specifičan status, pa smo ga zbog toga prvo odveli u bolnicu 'Laza Lazarević'. Negovatelj je suspendovan", rekla je ona.

strana 1 od 21 idi na stranu