Skoplje: Sto godina Albanije

Skoplje -- Premijeri Kosova i Albanije, Hašim Tači i Salji Beriša, prisustvovali su centralnoj proslavi 100-godišnjice albanske države i Dana albanske zastave u Skoplju.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Manifestacija je održana u euforičnoj atmosferi u prepunoj dvorani "Boris Trajkovski", najvećoj u Makedoniji, u kojoj je bilo oko 20.000 ljudi.

U publici su se videle samo albanske crveno-crne zastave, a govornici, među kojima su bili Tači i Beriša, euforično su pozdravljani.

Prevladavala je nacionalistička retorika, o dostignućima Albanije u proteklih 100 godina, o nezavisnosti Kosova, o stanju u kome se nalaze Albanci u Preševu, Makedonji i delovima Grčke.

Povodom praznika, sve ulice, bulevari i autoputevi na područjima gde žive Albanci u Makedoniji ukrašeni su albanskim zastavama. Na ulaz u Skoplje postavljen je bilbord sa natpisom "Dobrodošli premijeri, Beriša i Tači", a pored njega nalaze se dve velike zastave Albanije i logo stogodišnjice nezavisnosti te države.

Na početku je intonirana himna Albanije, a manifestaciji su iz Makedonije prisustvovali vicepremijer Musa Džaferi i lider vladajuće stranke DUI Ali Ahmeti.

Tači je rekao da je "Kosovo danas nezavisno", čestitajući Beriši što Albanci imaju dve države.

On je, nekoliko puta euforično pozdravljan, zahvalio Albancima u Makedoniji za podršku u "oslobodilačkom ratu" i Makedoniji za priznavanje Kosova kao nezavisne državu, dodavši da i "Albanci u Preševskoj dolini treba da imaju ljudska prava prema demokratskim standardima".

Beriša, koji je takođe bio burno pozdravljan, rekao je da su se "UČK, ONA, OVPMB borili sa prava Albanaca u regionu, sa idealom za bolju državu, bolji Balkan, bolju Evropu", navodeći da je "albanski nacionalizam - evropski".

"Iz Skoplja idemo na Kosovo, slobodno Kosovo, idemo bez granice", rekao je Beriša.

Pre nego su došli na svečanost, Tači i Beriša su položili cveće na spomenik bivšem komandantu OVK Ademu Jašariju, koji nedavno podignut u skopskom selu Raduša.

U Skoplju je ranije danas, povodom Dana albanske zastave, održan "Marš orlova" koji su organizovovali srednjoškolaci, studenati i profesori.

Kolona od nekoliko hiljade ljudi, u kojoj je, pored mladih, bilo i starijih osoba odevenih u "crveno-crnu" boju albanske zastave, kretala se od naselja Čair, u kome živi većina albanskog stanovništva, do najstarije pijace "Bit pazar".

Na tom mestu "Marš orlova" dostigao je vrhunac, pošto je u prisustvu gradonacelnika Čaira Izeta Medzitija i ministra za lokalnu samoupravu Nevzata Bejtua otkriven spomenik "Dvoglavi orao".

Uz poznatu ikonografiju, albanske crveno-crne nacionale zastave, nacionalističke pesme za Veliku Albaniju i Kosovo, baklje, petarde i škripu automobilskih guma, kolona je produžila do tržnog centra "Mavrovka" gde je virtuelna granica sa opštinom Centar.

Ruta kojom se kretala kolona bila je okićena albanskim zastavama, a građani su učesnike "Marša orlova" pozdravljali sa terasa i prozora svojih kuća.

Region

Protesti u Banjaluci

Banjaluka -- Više hiljada radnika zaposlenih u javnoj upravi, policiji, prosveti i pravosuđu učestvovalo je u protestima u Banjaluci.

Region petak 30.11. 15:47 Komentara: 7

Paravinji možda opet sude?

Zagreb, Karlovac -- Ako se ispostavi da je Antonija Bilić ubijena na bilo koji drugi način osim davljenjem, suđenje Draganu Paravinji moralo bi se ponoviti, pišu 24 sata.hr.

Region petak 30.11. 15:02 Komentara: 4
strana 1 od 105 idi na stranu