Priveden Saša Dragin

Saša Dragin, Zvonimir Nikezić i još sedam osoba su privedeni u subotu ujutru zbog sumnje da su nelegalno trgovali subvencionisanim đubrivom.

Izvor: B92

Subota, 24.11.2012.

09:08

Default images

Saslušanje je počelo u subotu u 14 časova i prekinuto je oko 22 sata zbog velikog broja osumnjičenih koji redom iznose svoju odbranu. Nastavak sledi danas, potvrđeno za B92 u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Dragina, Nikezića i još sedam osoba u subotu ujutro je privela Radna grupa Uprave kriminalističke policije.

Policija je svima odredila zadržavanje do 48 sati u kom roku će svi biti saslušani zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, davanje i primanje mita, naglasio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Policija i dalje traga za još dve osobe - vlasnikom i direktorom preduzeća "Mlinostep" iz Novog Sada Ljubomirom Kuljićem (58) i direktorkom preduzeća AD "Sunce" Eminom Čobanski (54) iz Vrbasa.

Svi uhapšeni dovode se u vezu sa nelegalnom trgovinom jeftinijeg, odnosno subvencionisanog đubriva, koje je proizvedeno u HIP Azotari Pančevo.

Shodno tome, oni se krivičnom prijavom terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. godine koje je po Uredbama Vlade Srbije bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.

"To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju vestačko đubrivo po povlasćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije", ukazao je tužilac za organizovani kriminal.

On je precizirao da je u ovom slučaju je Azotara Pančevo pribavila imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, jer je iskoristila pravo i iz budžeta Reopublike Srbije povukla iznos koji je bio namenjen za regresiranje proizvodnje mineralnog đubriva.

Radisavljević je rekao da su u tužilaštvo na saslušanje, osim Dragina i Nikezića (65), privedeni i bivši predsednik Upravnog odbora HIP Azotare Pančevo Radoslav Vujačić (60), bivši zamenik direktora Azotare Mihajlo Grujić (45), bivši direktor PKB-a Milan Veljović (45), bivši direktor poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić" kod Sombora Arsenije Katanić (48), bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević (50), bivša direktorka firme "Invej" Verica Spasić (61) i vlasnik preduzeća "Terabo" Borislav Stojković (55).

Za dve osobe, koje se sumnjiče za učešće u krivičnom delu, se još uvek traga.

Nakon saslušanja tužilaštvo će odlučiti o pokretanju istrage, a sudija za prethodni postupak odlučiće o zahtevu tužilaštva da se osumnjičenima odredi pritvor.

Kako je budžet oštećen za pet miliona evra?

Budžet Srbije je tokom 2009. i 2010. godine oštećen za oko pet miliona evra. Sve je počelo kada je Vlada Srbije, u kojoj je Saša Dragin bio ministar poljoprivrede, donela uredbu prema kojoj zemljoradničkim zadrugama, poljoprivrednim gazdinstvima i privrednim društvima registrovanim za poljoprivrednu proizvodnju koja su delom u vlasništvu države omogući da se snabdeju veštačkim đubrivom po nižoj, subvenicionisanoj ceni.

Ubrzo potom HIP Azotara Pančevo, čiji je stručni konsultant bio Nikezić, inače bliski saradnik tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića, stavlja u promet 70.000 tona đubriva.

To đubrivo se zatim usmerava ka PKB-u, Institutu za krmno bilje i poljoprivrednom dobru "Aleksa Šantić", što bi bila zakonita distribucija. Međutim, navedene tri firme, prema saznanjima iz istrage Tužilaštva za organizovani kriminal, koriste se samo da se jeftinije đubrivo, umesto ka zakonitim korisnicima, preusmeri ka privatnim firmama "Sunce", "Invej", koje su u vlasništvu Predraga Rankovića Peconija , zatim "Terabo", "Mlinostep". Ove firme po važećoj uredbi nisu imale pravo na državne subvencije odnosno na jeftinije đubrivo.

Prema saznanjima Tužilaštva, 40.000 tona đubriva iz Azotare Pančevo preusmereno je na privatne kompanije preko Instituta za krmno bilje, a 30.000 tona preko PKB-a i poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić". To poljoprivredno dobro je, prema saznanjima Tužilaštva, koristi beneficije da prebija nagomilane dugove, preusmeravajući jeftinije đubrivo ka privatnim kompanijama.

Prodajom jeftinijeg đubriva privatnim kompanijama državni budžet oštećen je za oko pet miliona evra ili preciznije 437 miliona dinara. Podsetimo, Saša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije. Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zvonimir Nikezić, javnosti je poznat kao vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon", a u upravnom odboru Agrobanke bio je predstavnik državnog udela. Početkom septembra saslušan je kao svedok u istrazi povodom Agrobanke.

Nikezićev "Ces Mekon" radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su "Knjaz Miloš", "Frikom", "Mlekara Šabac", "Trajal", "Beograd film", "Seme", "Veterinarski zavod Zemun", koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

404 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: