Istraga pronevera u vezi s pšenicom

Posle hapšenja zbog zloupotreba u pančevačkoj Azotari, na red dolazi istraga o malverzacijama u trgovanju pšenicom, kaže Aleksandar Vučić za B92.

Izvor: B92

Nedelja, 25.11.2012.

21:25

Default images

"Tek smo otvorili đubrivo, a posle prelazimo na pšenicu", rekao je on u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

Govoreći o spekulacijama da bi se i Miroslav Mišković, vlasnik "Delte", mogao naći pod istragom, Vučić je rekao da u borbi protiv korupcije ne sme biti nedodirljivih, kao i da Miškovića ne bi gonio zbog političkih razloga.

Takođe, negirao je da je najavljivao njegovo hapšenje. "Nisam pravio atmosferu hapšenja Miškovića. Del Real je jedan od 24 predmeta koji je EU tražila da se preispitaju. Ja nisam taj koji donosi konačnu odluku. Ti predmeti se rade i kad budu zatvoreni, baš me briga da li se neko preziva Mišković, Vučić ili Bećković. Bez dokaza niko protiv nikoga neće ići ni u jednom predmetu. Mišković mi ništa loše, a ni dobro nije učinio", rekao je on.

Vučić je dodao i da je "moguće da se svi ujedine i kažu da tu nema ništa, a ja ću priznati svoj lični poraz pred svima u Srbiji". Upitan da li su Predrag Ranković Peconi i Milija Babović sledeći na listi za hapšenje, kako navode pojedini mediji, prvi potpredsednik vlade je rekao: "Neću da odgovorim na to pitanje do kraja, bar ne poimenično".

Vučić je istakao da pritisaka na njega i njegov tim ima mnogo, ali da zbog toga niko neće biti pošteđen, bez obzira na to da li je blizak određenoj političkoj partiji. "Tu se ne udara na DS, tu se udara na kriminalce, a sud će reći da li smo u pravu ili ne", rekao je on.

Na pitanje da li se udara na SPS, budući da je među juče privedenim osobama zbog malverzacija u prodaji subvencionisanog đubriva i Radoslav Vujačić, rekao je da misli da je on u SPS i u "Srbijagasu".

"Tu su umešane velike firme, kompanije, velika i moćna imena, kao što je očigledno da su umešane i političko finansijske strukture koje su uvek i u svemu. (Zvonimir) Nikezić je veliki stručanjak, ne postoji privatizacija koja je bez njega sprovedena, kao ni banka koja je bez njegovog mešanja sprovela restrukturiranje. Sve što uzmete, tu je taj čovek", rekao je Vučić.

On je naglasio da se privođenjem funkcionera pojedinih stranaka u borbi protiv korupcije ne udara ni na jednu partiju, već na kriminalce, kao i da među predmetima koji se trenutno ispituju ima četiri ili pet ogromnih, "koji su počeli da tresu Srbiju ili će je tek protresti".

"Azotara i Agrobanka su dva primera predmeta na kojima rade najozbiljniji stručnjaci i ljudi, oni rade danonoćno na 24 predmeta, koje nismo izmislili mi. Oni su od vitalnih interesa za našu zemlju, jer je tu 15 velikih privatizacija sprovedeno na loš način. Tu ima četiri ili pet strašno važnih predmeta, ogromnih, koji su ili počeli da tresu Srbiju ili će tek protresti, koji obuhvataju politički, ekonomski, establišment podzemlja, ako mogu tako da kažem, i sve ćete da vidite kako je uvezano", rekao je Vučić.

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević i politički analitičar Branko Radun kažu da je njihov utisak da Vučić ima volju da borbu protiv korupcije vodi neselektivno, ali da u tome mora imati podršku policije i sudstva.

"Predugo se afere otvaraju i zatvaraju u medijima", kaže Blagojević. Radun, s druge strane, smatra da nije dobro što se informacije nađu pre u medijima nego u nadležnim organima.

"Niko ne sme da bude nedodirljiv. To sve što se pojavljuje u medijima nekome je u interesu da napravi potpunu konfuziju", kaže on.

Vučić je na sve to rekao da nijednom svojom izjavom nije prekršio zakon i da ne najavljuje hapšenja već istrage. Upitan da li će uspeti u borbi protiv korupcije, odgovorio je da će se pošteno boriti i da je uveren da će na kraju pravda pobediti.

"Pošteno ću se boriti i uveren sam da će na kraju krajeva sistem pravde pobediti, a kakav će ishod na kraju da bude, u smislu moje lične i političke borbe, to je neizvesno. Danas imam i u ličnom i političkm smislu više neprijatlja nego ikada", kazao je Vučić.

To su, prema njegovim rečima, "ljudi koji će naći hiljadu argumenata da kažu sve najlošije i najgore, jer niko neće da dozvoli da ono što je stvarao protivpravnim putem godima ili decenijama sada izgubi za sedam, 10 ili 20 dana".

"Njihov odgovor će biti još žešći i još jači, ali jedino što mogu da garantujem ljudima u Srbiji je da ću skuplje prodati kožu nego što su mislili", kazao je Vučić.

Radun je potom podsetio da je veoma teško dokazati korupciju. "U tom kriminalnom delu niko, osim države, nije oštećen. Treba reći i da se korupcija nikad ne može skroz uništiti", istakao je on.

Takođe, naveo je i da "nije sve baš idilično u Vladi Srbije". "Ako krenete u borbu protiv korupcije i gledate ko je čiji, onda je to selektivna borba. Ako se krene suviše daleko, može da se stvori front u borbi, da se udruže i pregrupišu tajkuni ukoliko budu smatrali da su ugroženi...", rekao je Radun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

231 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: