"Zarina" odeća opasna po život?

Zagreb -- Poznata ekološka organizacija "Grinpis" pronašla je opasne hemikalije u odeći poznatih modnih marki kao što su "Zara", "Levis" i "Kalvin Klajn".

Izvor: 24sata.hr
Podeli

Naime, testovi koje je na odeći sproveo "Grinpis" pokazali su da Zarini proizvodi sadrže hemikalije i boje koje remete rad hormona i ispuštaju kancerogene hemikalije, piše hrvatski portal 24 sata.hr.

Kako piše 24sata.hr, ta ekološka organizacija testirala je odeću 20 poznatih modnih brendova, koja se prodaje u 29 zemalja, rezultati su pokazali da je kod svakog proizvođača pronađeno barem nekoliko opasnih primeraka hemikalija.

U dve trećine testiranih uzoraka pronađeni su i nopnilfenol-etoksilati, koji su zbog štetnosti zabranjeni u EU, što nije slučaj na primer s Kinom, gde upotreba i proizvoidnja te opasne hemikalije nije zakonom regulisana.

"Samo 'Zara' proizvede 850 miliona komada odeće za godinu dana. Možete zamisliti koliki je onda otrovni trag ostavila na ovoj planeti, posebno u zemljama u razvoju poput Kine, gde se rade brojni njeni proizvodi", izjavio je Li Jifang iz "Grinpisa" za istočnu Aziju.

strana 1 od 312 idi na stranu