"Ako treba istražićemo i Miškovića"

Ivica Dačić kaže da će i protiv vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića biti pokrenuta istraga ako za to bude razloga i dokaza da su u pitanju krivična dela.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 21.11.2012.

12:05

Default images

"O tome je pričao i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić da na spisku spornih privatizacija ima predmeta koji će biti ispitani do kraja", rekao je on.

Premijer i ministar policije je kazao da nije moguće policiji i tužilaštvu reći "ovaj slučaj radite, a ovaj ne", da je nemoguće sakriti bilo šta, kao i da nema ograničenja u radu na spornim slučajevima.

Takođe, najavio je nastavak istrage zloupotreba u Agrobanci i rasvetljavanje spornih privatizacija. Dačić je istakao i da će biti ispitani i sporni slučajevi kupovine velikih površina poljoprivrednog zemljišta, preko kupovine poljoprivrednih kombinata. On je rekao da mu je žao zbog toga što je u Sloveniji oslobođena kriminalna grupa osumnjičena za šverc kokaina protiv koje su dokazi prikupljeni u akciji "Balkanski ratnik".

"Žao mi je. To je bila dobra akcija i mi smo i dalje raspoloženi za saradnju. Oni su oslobođeni jer nisu bile u redu sve procedure vezane za prisluškivanje, ali niko nije osporio suštinu, to jest da li su oni krivi ili ne, već samo način prikupljanja dokaza", rekao je on novinarima u Palati Srbija.

Povodom afere prisluškivanja, Dačić je ponovio da istragu sprovode tužilaštvo i unutrašnja kontrola policije.

Selaković: Krećemo "od svog dvorišta"

Foto: Beta
Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da će ova vlada, za razliku od prethodne, koja se protiv korupcije borila sporadično, izgraditi sistem za efikasan obračun s korupcijom i u toj borbi krenuti "od svog dvorišta", a istovremeno raskrinkavati velike korupcionaške afere zbog kojih je u prošlosti novac, umesto u budžet, odlazio u džepove moćnika.

On je, na otvaranju Antikorupcijskog foruma Srbije, poručio da će represija države biti usmerena i na korumpirane i na one koji korumpiraju, i da će snažna osovina policije i tužilaštva stati na put ovom sistemu.

"Naša zemlja će uskoro dobiti novu strategiju borbe protiv korupcije. Hoće li ona biti samo mrtvo slovo na papiru? Ubeđen sam da neće. Svesni smo da se naša država bori sa sistemom korupcije, zato mi i pravimo sistem da se protiv nje borimo", objasnio je Selaković.

Kako je upozorio, korupcija je zahvatila svaku poru srpskog društva i sada je sasvim jasno da izazov države nije sporadična, već sistemska korupcija.

Selaković je objasnio da će nova strategija borbe protiv korupcije počivati na nekoliko stubova: političke volje, reforme javnog sektora i državne uprave, jačanja Agencije za borbu protiv korupcije, unapređenja svesti građana, pravosuđa, medija i stvaranja odgovornog privatnog sektora, ali srce borbe protiv korupcije biće država.

"Država ne sme, i ovoga puta neće, da bude korumpirana. Takav sistem se gradi mukotrpno i stalno i od toga ne sme da odustane niko, jer bi tako doveo u sumnju svoje namere. Neprijatelj je jak i zato nam treba dobra strategija. Ali strategija je samo jedan element, a drugi su ljudi koji će tu strategiju primenjivati", kazao je ministar.
Foto: Beta
Istakavši da će država u borbi protiv korupcije krenuti "od svog dvorišta", Selaković je najavio da će do kraja ovog meseca Ministarstvo pravde doneti svoj Plan integriteta i etički kodeks, a da će u prvoj polovini sledeće godine predložiti veoma važan antikoruptivni Zakon o zaštiti uzbunjivača.

Takođe, i samo pravosuđe mora se osposobiti da bude efikasnije u borbi protiv korupcije, jer u ovom trenutku Srbija nema nijednog tužioca specijalizovanog za borbu protiv korupcije, dok ih, na primer, Austrija ima više od 45.

"Borbu protiv korupcije vodi država, ali država mora da naoruža i građane i da ih povede u borbu i svi delovi društva moraju da ponesu odgovornost za postojanje korupcije i borbu protiv nje", rekao je Selaković, objasnivši da će "nulta toleracija" prema korupciji značiti da će svako ko ukrade od države i građana morati da odgovara.

Selaković je istakao i značaj prevencije, koja mora počivati na odgovornosti za svakog građanina, javnog službenika i transparentnosti rada vlade. Mediji u borbi protiv korupcije, kako je objasnio, jesu ključni činilac u unapređenju svesti javnosti o štetnosti korupcije.

"Osnovni problem građanina je što ne prijavljuje korupciju. Prvi razlog je strah, a drugi nezainteresovanost, i zato se borba mora povesti prvo u lokalnoj zajednici i lokalni lideri moraju biti osposobljeni da je povedu", rekao je ministar, poručivši da u tom procesu svoju ulogu imaju i mediji i Agencija za borbu protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: