Otkazan put Grubješićeve u Zagreb

Otkazana poseta potpredsednice za evropske integracije Suzane Grubješić 27. novembra Zagrebu. Grubješićeva kaže da joj ne bi bilo prijatno da sada ide u Zagreb.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.11.2012.

08:44

Default images

"Nije sada ni vreme, ni prilika, ni atmosfera. Meni ne bi bilo prijatno da tamo budem i produžavam Protokol o saradnji u oblasti evropskih integracija u takvoj jednoj lošoj atmosferi po Srbe i Srbiju", rekla je Grubješićeva RTS-u.

Ona je objasnila da je u Zagrebu trebalo da produži Protokol o saradnji u oblasti evropskih integracija, koji je potpisan 2009. godine i koji važi do marta naredne.

"Imajući u vidu okolnost da je ovakva presuda doneta, mislim da bi bilo besmisleno da idem u Zagreb i produžavam taj protokol. Pošto on važi do marta sledeće godine, u tom protokolu će se neke tehničke stvari i dalje obavljati", rekla je Grubješićeva.

Ona je navela da je posle oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču legitimno pitanje da li je Hag ostvario svoju ulogu - da doprinese pomirenju i regionalnoj saradnji.

"Ja mislim da nije. Sve to nije uradio ili bar ne u onoj meri u kojoj se očekivalo. Presuda je dokaz da nije tako. Posledica te presude je rast nacionalizma i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekla je Grubješićeva i dodala da razume emocije, ali da emocije treba stišati i u svemu pronaći interes i maksimum koji nam se u datim nepovoljnim situacijama pruža.

Ona je dodala da zbog odluke Haškog tribunala nema nikakvog preispitivanja u pogledu daljeg puta ka EU.

"Bilo bi pogrešno da se ponašamo kao Kalimero i govorimo - nepravda, nepravda. Ono što sada možemo jeste da sređujemo naše dvorište, sprovodimo reforme, borbu protiv korupcije, reforme u pravosuđu, ekonomske reforme...", kazala je Grubješićeva.

Upitana za datum početka pregovora o članstvu u EU, Grubješićeva je odgovorila da je ključno rešiti makar neka sporna pitanja u dijalogu s Prištinom, jer je Kosovo postalo zahtev svih zahteva, ali da do decembra ne može mnogo toga da se uradi.

"Srbija neće odustati ni od dijaloga, ni od napretka, jer mi drugi put ne vidimo kao bolji", kazala je Grubješićeva. Ona je napomenula i da trenutno nema opasnosti od ukidanja vizne liberalizacije, ali da problem lažnih azilanata treba rešiti dugoročno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: