Mediji o presudi Gotovini i Markaču

Nemačka štampa različito komentariše oslobađanje Ante Gotovine i Mladena Markača u Hagu – neki kažu da je ispravna, a drugi da se radi o dvostrukim standardima.

Izvor: Beta

Subota, 17.11.2012.

13:53

Default images

"Berliner cajtung" piše da je Hrvatska ispravno razumela presudu – juče u Hagu nije oslobođen samo Gotovina, nego čitava nacija.

"Nema sumnje da je Miloševicev bolesni san o velikoj Srbiji bio inicijalna kapisla za krvavi građanski rat. Srbi su ti koji su počeli da pucaju i da isteruju komšije Hrvate i Bošnjake iz njihovih domova, držali Sarajevo pod opsadom i počinili masakr u Srebrenici", počinje svoj komentar "Merkiše odercajtung".

"Hrvatska odmazda teško da je bila išta drugačija. Zašto su se, uostalom, ratni heroji obe strane jednako skrivali nakon rata? Znali su da imaju razloga za skrivanje. Nakon pravne presude do koje se došlo dvostrukim aršinima, nije čudo što se Srbi ponovo osećaju kao žrtve. Ova presuda nikako ne doprinosi poboljšanju odnosa, pravu i pravdi. Naprotiv – rovovi su ponovo prokopani. Krivi su uvek samo drugi", ističe list.

Ocenjujuci presudu "istorijskom", ugledni "Frankfurter algemajne cajtung", koji je zdušno podržavao razbijanje Jugoslavije, piše da više ne važi uvreženi stav da su sve zaraćene strane tokom raspada SFRJ bile jednako nemoralne.

"Nisu se na obe strane nalazili krvožedni nacionalisti koji su istim zločinačkim metodama težili istom zločinackom cilju – etničkom čišćenju. Hrvatska je bila žrtva, a Srbija agresor. Hrvatska je vodila legitimni odbrambeni rat. Kao i u svakom ratu, i u ovom je bilo napada na civile, teških zločina za koji moraju da odgovaraju pojedinci", piše frankfurtski list.

Ali "Frankfurter algemajne cajtung" ističe da nije postojao politički plan hrvatskog rukovodstva da nasiljem i pretnjama nasiljem protera civilno stanovništvo posle oslobadanja Krajine, koju su zaposeli srpski pobunjenici. List kaže da Hrvati nisu genocidna nacija, da je to ustanovljeno u Haškom tribunalu i da je dobro što je tako.

"Hrvatska ima dobre razloge da protiv Srbije pokrene tužbu za genocid. Kontratužba Srbije je postala neodrživa nakon ove presude jer se većinom oslanja upravo na operaciju ‘Oluja’. To objašnjava žestoke reakcije iz Beograda gde se još jednom govori o haškoj ‘političkoj pravdi’. Važno je što su Hrvati, u predvečerje ulaska u EU, oslobođeni opšte sumnje da se radi o nacionalistima ogrnutim evropejskim kožama, o narodu koji se samo pretvara da je izvukao pouke iz prošlosti", piše frankfurtski list.

Srpska javnost je kao skandaloznu ocenila odluku Žalbenog veća Haškog tribunala, a Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, kaže za "Dojče vele" da je ta odluka u najmanju ruku iznenađujuća.

"Ta odluka pre svega nije donela pravdu za veliki broj žrtava tokom i nakon operacije Oluja, jer mi nemamo nijednu pravosnažnu presudu za te zločine. Dodatni problem je to što će se sada ponovo postaviti pitanje kredibiliteta Haškog suda", ističe Popović.

Haški sud je na kraju procesa utvrdio da u slučaju optužbi protiv Gotovine i Markača nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, a Popović ocenjuje da je to sa pravne strane veoma zanimljivo i da je presuda, sa te strane, "dosta neuobičajena za Haški tribunal".

On smatra da će ovo dodatno udaljiti Srbiju i Hrvatsku.

"I reakcije hrvatskog državnog vrha, poput predsednika Josipovića koji izjavljuje da je srećan zbog ovog oslobadanja je u najmanju ruku problematična i svakako neće doprineti ni pomirenju ni uspostavljanju nekih normalnijih odnosa", ocenjuje on.

Mediji u BiH: Suzdržane reakcije

Sarajevski štampani mediji danas prenose reakcije zvaničnika iz BiH i regiona na presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladen Markaču koji su juče oslobođeni odgovornosti za ratne zločine počinjene nad srpskim
civilima tokom operacije Oluja 1995. godine.

U komentaru dana u Dnevnom avazu navodi se da su "u Bosni i Hercegovini suzdržane reakcije, ali i poruke da je 'pala još jedna montirana optužnica Karle del Ponte'".

U komentaru se navodi da je javnost u BiH "pomalo umorna od reagovanja na različite presude iz Haga" ali da slučaj Gotovine i Markača pokazuju da je "pravda dostižna".

"Ta izreka ne važi samo za ocenu nevinosti ili krivice pojedinaca, nego i za ukupni proces ne samo pomirenja nego i političkog odrastanja u regionu. Očito, pred nama je još vrlo dug put", navodi komentator Dnevnog avaza.

Isti list prenosi brojne reakcije iz regiona i sveta, među kojima i predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonje Biserko koja je izjavila da je presuda hrvatskim generalima "bila politizirana tako da se izjednače s optužnicama protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića".

Hrvatski mediji: Pobeda

Naslov "Pobeda", "vrišti" sa prvih strana dnevnih novina u Hrvatskoj koje su posvećene jučerašnjoj odluci Žalbenog veća Haškog tribunala o oslobađanju generala Ante Gotovina i Mladena Markača.

"Večernji list" citira Gotovinine reči "Okrenimo se budućnosti", "Jutarnji list" donosi naslov "Odbranili ste čast Hrvatske", a riječki "Novi list" - "Hrvatska nije nastala na zločinu" uz izjavu Gotovine "Okrenimo se budućnosti" i izjavu Markača da je "Hrvatska oslobođena bez ikakva mrlje".

I u novinama i na elektronskim medijima daju se opširni prilozi o životnom i ratnom putu dvojice generala i toku procesa, kao i mnogobrojne reakcije svih koji su kao političari, pravnici ili veteranski aktivisti uključeni u priču o suđenju.

Date su i reportaže sa dočaka u Zagrebu i skupova u mnogobrojnim hrvatskim gradovima. "Večernji list" objavio je razgovor s predsednikom Ivom Josipovićem u kome se ističe da do optužnice i suđenja ne bi došlo da se na vreme reagovalo na zločine nakon "Oluje" i da je Gotovina u Hrvatskoj razgovarao s haškim istražiocima.

CG: Hrvatska likuje, Srbija ogorčena

Odluka Haškog suda da oslobodi hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača među glavnim je informacijama u današnjim crnogorskim medijima.

Podgorička Pobjeda objavila je opširne izveštaje o dočeku generala u Zagrebu i reakcijama u Srbiji, pod naslovom "U Hrvatskoj opšta histerija, u Srbiji šok".

Sličan naslov je u listu Vijesti - "Hrvatska likuje, Srbija ogorčena", dok list Dan o oslobađajućoj presudi objavljuje tekst pod naslovom "Zločincima sloboda, žrtvama poniženje".

Ti naslovi su objavljeni na prvim stranicama listova, ali ne upadljivo. Vijesti su svoj izveštaj objavile u rubrici "Svet" na 18. i 19. stranici.

Elektronski mediji su, takođe, kao udarnu, preneli vest iz Haga da su Gotovina i Markač oslobođeni. Preneta su u reagovanja na tu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: