Reakcije: Skandal, gore od nepravde

Negativne reakcije u Srbiji na oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču. Tužilac Vukčević: Oslobađajuća presuda skandalozna. Ljajić: Sud izgubio kredibilitet.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 16.11.2012.

10:45

Default images

Inače, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je prva osoba iz javnog živote Srbije koja je reagovala na odluku u Hagu.

Vukčević je istakao da oslobađajuća presuda koja je danas izrečena hrvatskim generalima u Haškom tribunalu pokazuje da je ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina.

"Radi se o jednom od najvećih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, o ubistvima, proterivanjima i ugroženosti više stotina hiljada ljudi, a da za to niko nije odgovarao", rekao je Vukčević. Prema njegovim rečima, pravno je neshvatljivo da je pri jednako utvrđenom činjeničkom stanju prvostepeno sudsko veće optuženima izreklo visoke kazne, a da je drugostepeno veće donelo dijametralno suprotnu odluku.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da je nakon današnje presude Haški tribunal "izgubio svaki kredibilitet".

"Ovo danas je samo dokaz selektivne pravde koja je gora od svake nepravde", rekao je Ljajić novinarima u beogradskom Medija centru i dodao da su ljudi u akciji Oluja ubijeni i proterani, a da za to niko nije odgovoran. "Ova odluka Apelacionog veća nas vraća tri koraka unazad i percepcija Tribunala u našoj javnosti biće još gora", zaključio je Ljajić.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da je odlukom Haškog tribunala legalizovano najveće etničko čišćenje koje je od Drugog svetskog rata počinjeno u Evropi, tokom akcije Oluja. "Tom presudom Haški sud je ponovo ubio sve one koji su zverski ubijeni tokom i posle akcije Oluja", dodao je on.

Srpska napredna stranka ocenila je u saopštenju da su odlukom Tribunala legalizovani strašni zločini počinjeni nad srpskim narodom u akciji Oluja 1995. "Ova odluka pokazala je da se u Haškom tribunalu, ipak, češće donose političke, a ne pravne odluke. Razočarani smo zbog ovakvog odnosa međunarodnih institucija prema srpskom narodu, zanemarivanja činjenica i nepoštovanja žrtava 'Oluje', najvećeg zločina u
savremenoj Evropi posle Drugog svetskog rata", ističe se u saopštenju SNS-a. Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković rekao je da Srbija nakon odluke Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača treba da pokrene pred Savetom bezbednosti UN raspravu o radu tog suda.

Petković je ocenio da je današnja odluka "sramna i predstavlja potpuni moralni i pravni slom ovog nazovi suda".

"Osloboditi Gotovinu i Markača koji su najpre od istog suda bili osuđeni na decenijske robije najgora je sramota, koja potvrđuje da nije reč o sudu već o političkom kazamatu. Jer, Gotovina i Markač su oslobođeni samo zato što su njihove žrtve bili Srbi", navodi se u pisanoj izjavi portparola DSS nakon odluke apelacionog veća Haškog tribunala.

Šef poslaničkog kluba SPS-a Branko Ružić izjavio je da je oslobađajuća presuda koju je Haški tribunal izrekao hrvatskim generalima svojevrsna legitimizacija etničkog čišćenja i dokaz da ne postoji kredibilitet tog suda.

"Presuda je svojevrsna legitimizacija etničkog čišćenja, koja je ovim činom uvedena u normu", kazao je Ružić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, presuda je i još jedan dokaz da ne postoji kredibilitet Haškog suda i da vlada pravo političke sile, a ne sila prava.
Hrvatski generali Gotovina i Markač bili su optuženi za ratne zločine nad Srbima za vreme i posle "Oluje", za progone, deportacije, nečovečno postupanje, ubistva, pljačku javne i privatne imovine i bezobzirno razaranje gradova i sela.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović izjavio je da je sramna politička odluka Haškog suda, kao i da će ostaviti posledice na odnose Srbije i Hrvatske.

"To je po meni poraz bilo kakve priče o tome da se u međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu sudi po pravdi i po činjenicama", rekao je Bajatović novinarima u Novom Sadu.

Bajatović je kazao da će ta presuda ostaviti posledice i po one Srbe koji su ostali da žive u Hrvatskoj, a imaće i međunarodne posledice, pre svega na odnose Srbije i Hrvatske, istakavši da je to veoma loše, jer su te dve zemlje ključne za stabilnost u regionu.

Dušan Ignajtović, direktor Kancelarije za ljudska prava Vlade Srbije, ocenjuje da odluka Haškog suda da oslobodi Gotovinu i Markača sramotna.

"O kredibilitetu i nasleđu Tribunala govoriće činjenica da će zločine nad Srbima pred ovim sudom biti osuđeno samo par izvršilaca u logoru Čelebići. Na kaju saradnje se stiče utisak da su u pravu bili oni koji tvrde da je jedini benefit od saradnje bio napredak u evropskim integracijama", ističe Ignjatović. Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je oslobađajuća presuda generalima Gotovini i Markaču iznenađujuća, više politička, nego pravna i ponižavajuća, pre svega, za žrtve stravičnog zločina i najvećeg genocida posle Drugog svetskog rata.

"Nadam se da se političke presude više nikada neće donositi. Razočaran sam takvim odnosom Haškog tribunala, ali ni takva presuda ne može izbrisati ono što je istina", rekao je Stefanović u Novom Sadu.

Stefanović je dodao da se postavlja pitanje ko je odgovoran za srpske žrtve i ko je taj koji će da odgovara za stotine hiljade izmasakriranih, ubijenih i proteranih sa svojih ognjišta.

"Mislim da je Haški tribunal napravio ozbiljnu grešku, ozbiljan propust pokušavši da ponizi srpske žrtve posle jednog tako stravičnog zločina koji se dogodio 1995. godine", rekao je Stefanović.

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu neće doprineti kažnjavanju svih zločina, izgradnji trajnog mira na prostoru bivše Jugoslavije, relaksiranju odnosa i zajedničkoj evropskoj budućnosti, saopštila je Liberalno-demokratska partija.

"Sud u Hagu nije stvoren da bi tome doprineo i zbog toga ovu odluku posmatramo kao veliki korak unazad na tom teškom putu koji prolazimo. Zločini koji su počinjeni nad Srbima u Hrvatskoj ne smeju ostati nekažnjeni, a pravda za sve žrtve, one koji su proterani, mora biti zadovoljena kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni, Srbiji i na Kosovu", ističe LDP.

U saopštenju se dodaje da se ceo region nalazi u osetljivom stanju, a da će postignuti nivo pomirenja postati još rovitiji posle talasa koji pokreće presuda u ovom simbolički važnom predmetu.

Srpska radikalna stranka ocenila je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču dokaz da je Tribunal u Hagu formiran samo da bi osuđivao Srbe.

Radikali, čiji se predsednik Vojislav Šešelj nalazi u pritvorskoj jedinici Tribunala u Hagu, navode da se svojim presudama Tribunal usudio da prekraja istoriju i da najveći zločin protiv Srba počinjen posle Drugog svetskog rata prikaže kao legitiman čin.

"To je politički sud koji treba da zadovolji, pre svega, političke interese svojih tvoraca i nalogodavaca SAD, NATO i velikih evropskih sila", navode radikali, koji traže i da se odmah prekinu svi razgovori sa Evropskom unijom.

Predsednik SPO Vuk Drašković izjavio je da oslobađajuća presuda Anti Gotovini i Mladenu Markacu legalizuje etničko čišćenje Srba iz krajeva u kojima su živeli vekovima.

"Komandna odgovornost hrvatskih generala za veliki zločin nad civilima je nesporna, a ona je bila osnov za kažnjavanje srpskih ratnih komandanata u svim dosadasnjim presudama Haškog tribunala", rekao je Drašković, a preneo SPO.

On je kazao da oslobađajuća presuda "hrvatskim ratnim komandantima znači da su bespomoćna deca, žene i starci bili legalna ratna meta junačke domovinske hrvatske vojske".

Drašković je ocenio da oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču "legalizuje etničko čišćenje Srba iz krajeva u kojima su živeli vekovima i odakle ih nije uspela počistiti ni nacistička država Hrvatska za vreme Drugog svetskog rata".

Pokret "Dveri" poziva predsednika Srbije i Vladu da prekinu saradnju sa Hagom, pregovore sa Evropskom unijom i dijalog sa Prištinom.

"Dveri" traže od Haga "zahtevaju puštanje na slobodu i vraćanje u Srbiju svih Srba optuženih i osudjenih pred tim lažnim i antisrpskim sudom". Srpska vlada i predsednik, kako smatraju u "Dverima", treba da sve službenike Haškog tribunala u Srbiji smatraju nepoželjnim osobama.

"Oslobadjajuće presude Gotovini i Markaču, tvorcima i realizatorima etničkog čišćenja i genocida nad srpskim narodom u Republici Srpskoj Krajini, trenutak su za opštu mobilizaciju srpske političke scene i javnosti", navodi se u saopštenju.

Kako se ocenjuje u saopštenju, ovo je poslednji trenutak da se stane na put "pogubnom procesu" pridruživanja Srbije EU, koja je, tvrde u "Dverima", "otvoreno stala iza genocidne politike Nezavisne države Hrvatske, koju prima u Uniju".

"Dveri" smatraju i da je ovo trenutak za prekid pregovora sa Prištinom u Briselu, koji će, kako tvrde, takodje "završiti na isti način - poniženjem srpskog naroda".

"Ako predsednik i vlada ne shvataju ove stvari i ne naprave hitne javne političke i diplomatske poteze u tom pravcu, postaju saučesnici u ponižavanju i uništavanju srpskog naroda, čime mi više nemamo glavni problem sa Hagom i EU, već glavni problem svih rodoljubivih snaga u Srbiji postaju - predsednik i vlada. Dveri neće dugo čekati odgovor predsednika i vlade po ovim pitanjima", zaključuje se u saopštenju. Šef poslaničkog kluba DS Dragoljub Mićunović izjavio je da posle oslobađajuće presude Gotovini i Markaču postoji bojazan od provociranja nacionalištičke euforije koja bi mogla dovesti do pogoršanja položaja Srba u Hrvatskoj.

Mićunović je, u izjavi Tanjugu, rekao da ne može da se komentariše presuda Haškog tribunala dok se ne vide svi materijali u vezi s njom, ali je naglasio da se njome potire deset godina istrage.

"Presuda je iznenađujuća, a bojim se i provociranja euforije nacionalizma koja bi pogoršala položaj Srba", rekao je Mićunović.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković ocenio je da je Haški tribunal oslobađajućim presudama Gotovini i Markaču napisao svojevrsnu rugalicu pravdi, žrtavma zločina, čitavom srpskom narodu i međunarodnom krivičnom pravu.

Prema njegovim rečima, presuda Tribunala je pokazatelj političkog, a nikako pravnog delovanja.

"Delovanje Haškog tribunala u trenutku kada se Srbija bori za stvaranje nezavisnog, objektivnog i pravednog pravosuđa opominje da je nepravda najbolnije osećanje, koje je ovog puta zadesilo svakog razumog čoveka", rekao je Selaković. Advokat Branislav Tapušković kaže da je sada jasno da je Haški tribunal zaista osnovan za Srbe i da ničemu drugom nije ni služio. "Ovo je kraj tog suda. Haški sud je završio posao i on nema više kome da sudi. Oni će još (Radovanu) Karadžiću i (Ratku) Mladiću da daju po doživotnu robiju i to će biti kraj. To onda praktično stvarno znači da je taj sud i osnovan za Srbe i da ničem drugom nije ni služio", naveo je Tapušković.

Sličan stav ima i advokat Toma Fila. "Govorili su da će optužiti Tuđmana, ali su prvo sačekali da umre... Za sve što se Srbima desilo niko nije odgovarao, zajednički zločinački poduhvat postoji samo kada su Srbi u pitanju", rekao je Fila i dodao da je očigledno da postoje dva aršina - jedan kada su Srbi u pitanju, i drugi za Hrvate", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

307 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: