Nikolić abolirao Dragana Džajića

Predsednik Tomislav Nikolić doneo odluku da oslobodi Dragana Džajića od krivičnog gonjenja, potvrđeno je za B92. Džajić: Okrećem se porodici i Zvezdi.

Izvor: B92

Petak, 16.11.2012.

14:12

Default images

U Višem sudu u Beogradu u toku je postupak protiv bivšeg predsednika FK Crvena zvezda Džajića i njegovih saradnika zbog optužbi da su prisvojili oko osam miliona evra od transfera fudbalera.

Kako je rečeno u kabinetu predsednika Republike, Nikolić je već potpisao dokument kojim se obustavlja krivično gonjenje Džajića, kao i da će se sutra ta odluka naći u službenom glasniku.

Dragan Džajić je rekao da nikada ništa protivzakonito nije uradio i da su dokazi te tvrdnje u predmetu.

"Sada se u potpunosti okrećem porodici i Crvenoj zvezdi", dodao je Džajić. Opširnije na sportskom delu našeg sajta.

Advokat Dragana Džajića Dragan Savić zahvalio je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću zbog odluke da oslobodi Džajića od krivičnog gonjenja.

"Napokon, posle pet godina, ovim činom predsednika okončan je postupak koji nije ni trebalo da se započinje", rekao je Savić agenciji Beta.

Savić je istakao da je posle svedočenja 19 svedoka tužilaštva koji "nijednom rečju" nisu teretili Džajića, jasno da on nije izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

U tom postupku Džajić, fudbalski menadžer Ranko Stojić, bivši prvi sekretar kluba Miloš Marinković i finansijski direktor Vladimir Cvetković se terete za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna zatvora od dve godine do 12 godina.

Džajić je pre nekoliko dana izabran za predsednika devetočlane Radne grupe čiji je cilj finansijski i sportski oporavak Crvene zvezde.

Njegov povratak na krizom uzdrmanu Marakanu je najavljivan više puta, ali se isticalo da je prepreka krivični postupak koji se vodi protiv njega.

Kada je ipak dobio funkciju u Zvezdi, nakon sastanka a prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, objavljeno je da pravnih prepreka zapravo nema, jer Džajić nije osuđen.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević potvrdio je za B92 da prepreka nema, ali da je država trebalo da sačeka presudu.

"Na državi je, koja se uplela u celo ovo pitanje, da proceni da li u to jedno paradržavno telo koje raspolaže državnim parama, da li treba da na njenom čelu bude neko ko je trenutno na optužnici", rekao je on.

Član 110 Krivičnog zakonika kaže da se pomilovanjem može poimenično određenom licu dati oslobođenje od krivičnog gonjenja.

To se u pravnoj teoriji zove abolicija, a naš Zakon i Ustav kažu samo pomilovanje.

Inače, u avgustu je postojala priča da je predsednik Tomislav Nikolić spreman da Dragana Džajića oslobodi krivičnog gonjenja, ali je bivši predsednik Crvene zvezde rekao da ne želi aboliciju već da na sudu dokaže svoju nevinost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

244 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: