Dačić: Haški tribunal nije sud

Beograd -- Predsednik i premijer Srbije izjavili, nakon odluke o oslobađanju Gotovine i Markača, da Haški tribunal nije sud i da je ta odluka politička, a ne pravna.

Izvor: Beta
Podeli

"To potvrđuje tvrdnje onih koji kažu da Haški tribunal nije sud, već da ispunjava unapred zadate političke zadatke", rekao je premijer Srbije Ivica Dačić na početku sastanka sa šefom Euleksa Gzavijeom de Marnjakom danas u Vladi Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da je jasno da je odluka Tribunala o oslobođanju Ante Gotovine i Mladena Markača od krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. godine politička, a ne pravna.

Pročitajte još:

"Današnja odluka Haškog tribunala neće doprineti stabilizaciji situacije u regionu, otvoriće stare rane, a Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji je ostao tamo da živi, staviti u poziciju krivaca nad kojima i dalje svako može nekažnjeno da sprovodi svoju 'pravdu'", ocenio je predsednik Srbije u izjavi za javnost.

On je podsetio da je tokom operacije Oluja proterano preko 220.000 Srba i ubijeno na hiljade nenaoružanih muškaraca, žena i dece.

"Ko je za to kriv? Današnjom odlukom Haškog tribunala Hrvatska može legitimno da slavi najveći pogrom u svetu posle Drugog svetskog rata. Država koja ne dozvoljava ni porodicama nestalih Srba da utvrde gde se nalaze tela njihovih najmilijih", ukazao je Nikolić.

"Ako je do sada bilo razloga da verujemo onima koji su tvrdili da je Haški tribunal neutralan, pravičan i nešto više od suda Srbiji i srpskom narodu, najnovijom odlukom o oslobađanju ratnih zločinaca je to demantovano", naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da je srpski narod u novijoj istoriji bio žrtva genocida, najsurovijih zločina, progona i mučenja, a da su Srbi žigosani kao zločinci koji treba da se stide i ćute.

"To je paradoks koji više ne sme da se ponovi", istakao je Nikolić.

Javnost u Srbiji je oštro osudila oslobađajuću presudu, tužilac Vukčević je rekao da je odluka skandalozna, a Rasim Ljajić je naveo da je sud izgubio svaki kredibilitet. Opširnije u posebnoj vesti.

Podsetimo, Apelaciono veće Haškog tribunala danas je oslobodilo hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu