Počelo suđenje po Dulićevoj tužbi

Suđenje u postupku koje je Oliver Dulić pokrenuo protiv Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava danas se održava iza zatvorenih vrata.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.11.2012.

14:05

Default images

Sudija Vesna Filipović je na zahtev Dulićevog tima isključila javnost sa sudjenja. Na sudjenju koje se održava u Prvom osnovnom sudu u Beogradu nekadašnji ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje je došao u pratnji svojih advokata.

Dulić je tužio Toplički centar i njihovog pravnog zastupnika Dragana Dobrašinovića, zbog teksta objavljenog 11. marta prošle godine na internet stranici Koalicije za nadzor javnih finansija koji se odnosio na milionske sume navodno potrošene na promociju Dulićevog ministarstva.

Dulić na ime naknade nematerijalne štete, zbog pretrpljenih duševnih bolova usled povrede časti i ugleda traži da mu Centar isplati 900.000 dinara.

Bivši ministar tužio Toplički centar za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja zbog teksta u kome se, kako tužba tvrdi, iznosi uvredljiv i netačan sadržaj.

"Autori teksta na drzak i uvredljiv način, u potpunosti svesni svog položaja i mogućnosti da se 'njihov glas daleko čuje' iznose lažne i neproverene informacije koje imaju suštinski karakter optužbe na račun tužioca (Olivera Dulića) i koje se njihovim pisanjem mogu okvalifikovati kao radnje izvršenja krivičnih dela predvidjenih Krivičnim zakonikom RS čiji je izvršilac tužilac (Oliver Dulić)", stoji u tužbi.

U Dulićevoj tužbi iz jula 2011. godine piše da je u tekstu navedeno da je kao ministar životne sredine i prostornog planiranja dao nalog za nenamensko trošenje 225.000 evra kroz nabavku usluga bez objavljivanja javnog poziva.

Odluka sudije o izuzeću javnosti izazvala je burne reakcije u sudnici i negodovanje tuženog Dragana Dobrašinovića iz Topličkog centra za ljudska prava.

"Ovo je krajnje pristrasan postupak. Bez ijednog smislenog razloga isključena je javnost i mi ćemo se žaliti zbog toga", rekao je Dobrašinović novinarima posle sudjenja i dodao da će tražiti izuzeće sudija.

Prema njegovim rečima, sud nije dozvolio nijedno smisleno pitanje niti je prihvito ijednog svedoka kojeg je predložio Toplički centar.

Dobrašinović je kazao da su tražili da medju svedocima budu bivši premijer i predsednik Srbije, Mirko Cvetković i Boris Tadić.

"Naša logika je bila ako je on (Dulić) pretrpeo duševnu bol da će to potvrditi oni sa kojima je imao kontakte. Tražili smo uvid u i zdravstveni karton ali je sud to dobrio", rekao je Dobrašinović.

On je rekao da je Oliver Dulić pretrpeo duševne bolove zbog istine da je to osnov za vodjenje krivičnog postupka i najavio da će Toplički centar sve informacije iz ovog predmeta o trošenju budžetskih sredstava proslediti Tužilaštvu za organizovani kriminal.

"Nas ovaj predmet više ne interesuje. Znamo da on nije pretrpeo duševnu bol. Znamo da je to besmisleni pokušaj da se odbrani neodbranjiivo. Ovo je jedna predstava i farsa i zato ćemo predmet proslediti Tužilaštvu za organizovani kriminal", kazao je Dobrašinović.

Dulić nije hteo da daje izjave novinarima, a datum nastavka sudjenja nije saopšten.

Protiv Dulića je nedavno podignuta optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju izdavanja dozvola za postavljanje optičkih kablova firmi "Nuba invest".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: