"Izrael otvorio vrata pakla"

Vojni vođa Hamasa ubijen u vazdušnom napadu izraelske vojske na pojas Gaze. Operacija nastavljena, Hamas poručio da će "u ovom ratu Izrael platiti visoku cenu".

Izvor: Beta

Sreda, 14.11.2012.

14:52

Default images

Nešto ranije su objavljena dokumenta u kojima Izrael preti poništavanjem mirovnih sporazuma ako Palestinci dobiju status države od UN.

Ubistvo jednog od čelnika militantnog krila Hamasa Ahmeda Džabarija bio je prvi korak u operaciji koju danas izvodi izraelska vojska. On je ubijen u svojim kolima, a u napadu je stradao i jedan njegov pomoćnik.

Analitičari ocenjuju da je to "veliki događaj", koji bi mogao da izazove sukobe većih razmera, prenosi BBC. Rojters prenosi da je Izrael "spreman na više dana razmene vatre, a ne isključuje se ni kopnena invazija".

"Prvi cilj ove operacije jeste da se vrati zatišje na jug Izraela i drugi je da se udari na terorističke organizacije", rekao je vojni portparol Izraela Joav Mordehaj.

Zvanični Izrael je saopštio da je Džabari bio meta napada zbog "decenijske terorističke aktivnosti".

"Njegova eliminacija je poruka Hamasu da će, ako nastave da promovišu terorizam, biti povređeni", saopštio je zvanični Izrael.
Foto: Beta, AP
Džabari je najviši zvaničnik Hamasa koji je ubijen u izraelskoj ofanzivi u poslednje četiri godine, a militantno krilo organizacije je odmah poručilo da je "Izrael ovim ubistvom otvorio vrata pakla".

"Izraelski okupatori su izvršili opasan zločin i prešli sve crvene linije. Ovo smatramo ratom, platiće visoku cenu", saopštio je Hamas.

Kako javljaju izveštači, u pojasu Gaze se čuju pucnji, a Izrael je nastavio da raketira to područje i poručio je "građanima na jugu da ostanu u kućama".

Operacija je usledila nakon nekoliko dana razmene vatre i rastućih tenzija, zbog čega je Izrael i poručivao da bi mogao da se odluči na napad na neku od "većih figura u Hamasu".

Ranije danas, AP je obavio poruku iz dokumenata izraelskih diplomata da je Izrael spreman da poništi mirovne sporazume ako Palestinci dobiju status države od UN.

Spisak tema za razgovor, koji je sastavilo izraelsko ministarstvo spoljnih poslova, instruiše diplomate da prenesu svetskim liderima da bi Izrael silovito uzvratio na takav potez, ali ne precizira na koji način

Palestinsko rukovodstvo najavilo je da će 29. novembra tražiti status države nečlanice od Generalne skupštine UN, što je korak napred u odnosu na sadašnji status posmatrača.

U nacrtu rezolucije koju će podneti Generalnoj skupštini, Palestinci traže međunarodno priznanje svoje države u granicama pre rata 1967. godine.

Izrael i SAD se protive ovoj inicijativi, tvrdeći da se sva pitanja moraju rešiti pregovorima. Američki izaslanik sastaće se danas s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Švajcarskoj u pokušaju da ga ubedi da povuče rezoluciju.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je sinoć da palestinska deklaracija može ugroziti pregovore.

"Niko ne treba da se ponaša na način koji bi doveo povratak razgovorima u rizik. Nema zamene za značajne pregovore", izjavio je Ban Ki Mun u govoru na Univerzitetu Jejl.

Izrael je pre nepune četiri godine započeo tronedeljnu ofanzivu na pojas Gaze, u kojoj je poginulo oko 1.400 Palestinaca i 13 Izraelaca. Od tada su raketni napadi s obe strane bili sporadični.

Najnovija eskalacija nasilja počela je u subotu ispaljivanjem antitenkovske rakete na izraelskoj vojno vozilo, kada su povređena četiri vojnika. Od tada je na Izrael ispaljeno više od 120 raketa, a u izraelskoj odmazdi ubijeno je šest Palestinaca. Sinoć je ocenjeno da ni jedna ni druga strana ne žele rat, ali se danas situacija preokrenula.

Netanijahu: Izrael spreman da proširi operacije u pojasu Gaze

Bendžamin Netanijahu (Foto: Beta/AP, arhiva)
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je danas da je Izrael poslao jasnu poruku Hamasu, ubivši komandira vojnog krila te islamističke organizacije, i da je spreman da proširi operacije u pojasu Gaze ako to bude neophodno.

U obraćanju preko televizije, nekoliko sati nakon čitavog niza vazdušnih udara u kojima je ubijeno najmanje devet Palestinaca, uključujući komandira Ahmeda al Džabarija i dvoje dece, Netanijahu se zarekao da Izrael neće tolerisati dalje raketiranje svoje teritorije.

"Hamas i druge terorističke organizacije izabrale su da eskaliraju svoje napade na građane Izraela u poslednjim danima. Nećemo tolerisati situaciju u kojoj izraelskim građanima preti raketna vatra", kazao je Netanijahu nakon konsultacija sa ministrima koji čine uži sastav vlade zadužen za bezbednost.

Netanijahu je takođe istakao da "Hamas namerno puca na civile i krije se iza svojih sopstvenih civila". "Mi izbegavamo da gađamo civile. Naši neprijatelji treže da nas zbrišu sa lica zemlje", dodao je on.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak poručio je da će izraelska vojska učiniti sve da povrati zatišje na jugu zemlje i da su današnji udari samo početak operacije, čiji su ciljevi da se ojača sposobnost zastrašivanja Izraela i nanese šteta sposobnistima ekstremističkih organizacija da lansiraju rakete.

"Izrael ne želi rat ali provokacije Hamasa u poslednjim nedeljima sa čestim rundama mina i raketa ispaljenih na jug Izraela, eksplozivnim tunelom koji je aktiviran i protivtenkovskom vatrom na džip u Izraelu primirale su nas da delujemo oštro i odlučno", rekao je Barak aludirajaći na seriju napada palestinskih ekstremista.

"Mi smo na početku, ne na kraju te akcije", rekao je Barak istakavši potrebu za visokom pripravnosću u Izraelu i na Zapadnoj obali i najavivši da će se ciljevi operacije postići ali ne brzo, preneo je AFP. Predsednik Izraela Šimon Peres rekao je u međuvremenu u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Barakom Obamom da je ubijeni Džabari bio masovni ubica.

Palestinski ekstremisti su posle izraelskih udara obnovili raketnu vatru na Izrael. Izraelski raketni štit presreo je 13 raketa od 30 ispaljenih.
Dejstovala je takođe i izraelska mornarica iz Sredozemnog mora prema pojasu Gaze.


Egipat je večeras reagujući na izraelske udare opozvao svog ambasadora u Tel Avivu.

Izraelska vojska saopštila je da je u poslednjih 12 godina Izrael pogodilo 12.000 raketa, a 768 samo ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: