Od zarazne žutice 11 obolelih

Drenovac -- Zarazna žutica u selu Drenovac kod Paraćina ne jenjava, trenutno je obolelo 11 osoba, ali se još ne zna uzrok širenja zaraze.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Među obolelima nema dece, a najmlađi bolesnik, devojka, ima 17 godina.

Zarazna žutica u selu Drenovac kod Paraćina ne jenjava, a od ove bolesti trenutno je obolelo 11 osoba, ali se još ne zna uzrok širenja zaraze.

Kako je Tanjugu izjavio načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji epidemiolog Goran Radovanović, u ponedeljak popodne primljene su na Infektivno odeljenje Opšte bolnice u Ćupriji još dve osobe iz tog sela kod kojih je dijagnostikovana zarazna žutica i sada ih je ukupno 11 obolelih.

Radovanović je ponovio da među obolelima nema dece, a najmlađi bolesnik, devojka, ima 17 godina. Uzrok zaraze je i dalje nepoznat, a Radovanović sumnja "na prelivanje epidemije iz sela Mozgovo kod Aleksinca, jer na to upućuju prva dva inicijalna slučaja bolesti".

"Kod ove bolesti vreme inkubacije je duže i moramo čekati da vidimo kako će se situacija dalje razvijati i da li će epidemija da se širi", rekao je Radovanović.

"Reč je o zaraznoj žutici, tip A, koju smo prijavili za selo Drenovac i preduzeli sve higijensko sanitarne mere u selu, pre svega u Dečijem vrtiću i školi", rekao je Radovanović. Posebno rigorozan nadzor je nad objektima, vodom za piće, hranom, pranjem i dezinfekcijom ruku, podvukao je Radovanović.

Društvo

U Srbiji šest miliona Srba

Beograd -- Među 7.186.862 čoveka, koliko tačno ima stanovnika Srbije bez KiM, Srba je 83,3 posto ili 5.988.150. Građani Srbije u proseku stari 42,2 godine, pišu Novosti

Društvo petak 30.11. 00:37 Komentara: 50
strana 1 od 163 idi na stranu