Nikolić položio venac na Zejtinliku

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odao je na vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu počast srpskim vojnicima povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 10.11.2012.

10:04

Default images

Nakon intoniranja srpske i grčke himne i minuta ćutanja Nikolić je na groblju, gde je sahranjeno preko 20.000 savezničkih vojnika, uključujući 8.500 Srba, položio venac na kojem je pisalo: "Slavom ovenčanim precima" i zapalio sveće.

Počast srpskim vojnicima odali su i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, ministar kulture Bratislav Petković, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, ambasador Srbije u Grčkoj Dragan Županjevac i predstavnik grčkog Ministarstva spoljnih poslova Tanos Kocionis.

Nikolić se upisao i u spomen knjigu, gde je napisao:"Uvek kao da je prvi put. Ponosno, časno, viteški, srpski. Pamtićemo večno. Prenećemo deci i njihovoj deci".

Članovi srpske delegacije su, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije od pre nekoliko dana, a koji je usvojen na inicijativu kabineta predsednika države, na reverima nosili amblem-cvet Natalijina ramonda, sa pozadinom u bojama Medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije - Albanska spomenica.

Natalijina ramonda je biljka koja raste kako u Srbiji, uglavnom na istoku, tako i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan.

Njena simbolika je višestruka zbog staništa i imena jer je cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je i kao cvet feniks jer i kad se potpuno osuši, ako se zalije može da oživi, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.
(Foto: Tanjug)
Grki mediji su preneli da je predsednik Nikolić tokom posete istakao tradicionalno odlične odnose Grčke i Srbije i obostranu spremnost na dalje jačanje saradnje.

Nikolić je grčkim izveštačima rekao da je u potpunosti zadovoljan razgovorima koje je juče, prvog dana zvanične trodnevne posete Grčkoj, imao u Atini s grčkim rukovodstvom koje, kako je naglasio, "veoma dobro razume srpska pitanja i u potpunosti podržva put Srbije ka EU".

Rekao je da bi "Grčka mogla da zatraži posredovanje Srbije u vezi s razlikama koje ima sa svojim severnim, a našim južnim susedom, BJRM (Makedonijom), na šta bi se Srbija dobronamerno odazvala i radila bi na nalaženju rešenja da bi saradnja tih triju država postala temelj Balkana i čitave Evrope", preneo je info-sajt www.inews.gr.

Nikolić je, prenosi se dalje, rekao da "Grčka doživljava krizu kakve nikada nije bilo u njenoj istoriji, krizu koju Srbija preživljava poslednjih dvadeset godina". Predsednik je govorio i o grčkim investicijama u Srbiji po čemu je Grčka, kako je rekao, na drugom mestu, i izneo ocenu da su "sve one uspešne i dobro se sprovode što potvrđuje da Srbija može biti most između Zapada i Istoka, Severa i Juga".
(Foto: Tanjug)
Grčki izveštači navode da je Nikolić dočekan počasnim ceremonijalom na groblju "Zejtinlik" gde je govorio i o "zajedničkoj istoriji Grčke i Srbije", pomenuvši pažnju i pomoć Grka srpskim vojnicima tokom Prvog svetskog rata.

Predsednika Srbije je na groblju dočekao deka Đorđe Mihailović, čija porodica već nekoliko decenija brine o tom kompleksu.

Predsednik je potom prišao Srbima, posetiocima groblja i razgovarao s njima, prenose grčki izveštači.

Nikolić je iz Soluna otputovao za Uranupolis, grad na prilazu Svetoj gori gde je od popodneva.

U Karijesima, upravnom sedištu Svete Gore, Nikolića je dočekalo starešinstvo te manastirske zajednice. Posle liturgije u tamošnjoj crkvi, Nikolić se uputio u manastir Hilandar čiji su kaluđeri Srbi. Grčki izveštači javljaju da će Nikolić i državna delegacija Srbije prenoćiti u tom manastiru.
(Foto: Tanjug)
Delegacija Srbije, koju predvodi Nikolić, sutra sutra će na ostrvu Vido učestvovati na komemorativnoj ceremoniji u Memorijalnom centru i položiti venc u "Plavu grobnicu".

Kako je najavljeno, delegacija će posetiti i postavku u "Srpskoj kući" na Krfu, posvećenu boravku srpskih trupa na tom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.

Prvi Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar novoustanovljeni je praznik u Srbiji, a ove godine će biti prvi put obeležen, nakon što je Skupština Srbije krajem 2011. godine usvojila izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.

Svetski rat, čiji je neposredni povod bio ubistvo austrougarskog nadvojvode Franca Ferdinanda u Sarajevu, koje je na Vidovdan 1914. izvršio Gavrilo Princip, završen je četiri godine kasnije, potpisivanjem Versajskog mira 28. juna.

Nikolić je posetu Grčkoj započeo juče, na poziv predsednika te zemlje Karolosa Papuljasa, a razgovarao je sa državnim vrhom te zemlje, kao i sa predstavnicima grčke privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: