NS: Obeležen Dan oslobođenja

Na Trgu slobode u Novom Sadu održana je centralna priredba proslave 9. novembra - Dana oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.11.2012.

07:19

Default images

Obeležavanju su prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, episkop bački dr Irinej.

Vučić je istakao da je ovo veliki dan za Novi Sad i Srbiju i da je ponosan na činjenicu da prvi put zajedno jedan praznik obeležavaju predstavnici države, crkve i vojske.

Vučić je posebno zahvalio vladici bačkom Irineju na trudu koji je uložio, kako je rekao, na prevazilaženju nesporazuma i problema.
(Foto: Tanjug)
"Vladika Irinej je na taj način pokazao da su neki mali ljudi bili prepreka saradnji", kazao je Vučić.

Vladika bački Irinej je podsetio da je program proslave oslobođenja grada počeo juče u Sabornoj crkvi pomenom svima koji su položili svoje živote za "krst časni i slobodu zlatnu".

"Na sramotu je da je obeležavanje ovog datuma posredno ili neposredno bilo sprečavano u daljoj, ali i u bližoj prošlosti", rekao je vladika Irinej, dodajući da se svugde u svetu obeležavaju ovakvi praznici.
(Foto: Tanjug)
Episkop bački je pomenuo da je u događajima koji su prethodili oslobođenju i odluci o prisajedinjenju Bačke, Srema i Banata Srbiji veliku ulogu imala Srpska pravoslavna crkva koja je mnogo uradila da se održi duh samosvesti srpskog naroda.

"Upravo takva uloga crkve za mnoge je kamen spoticanja i uzrok njihovih zlonamernih podmetanja", kazao je Irinej, dodajući da je ovim činom doživeo i ličnu satisfakciju, jer je, kako je rekao, napokon shvaćeno da ono što je govorio nije bio ekstremizam.
(Foto: Tanjug)
Vladika Irinej je naglasio da se nada da će i u budućnosti novembar u Novom Sadu biti mesec radosti.

Gradonačelnik Novog Sada Vučević je kazao da je današnjom svečanošću poslata jasna poruka da Grad i Republika sarađuju na najbolji mogući način.
(Foto: Tanjug)
"Poslat je i jasan signal o uspostavljanju dobrih odnosa s Eparhijom bačkom sa kojom su ti odnosi u prethodnom periodu bili narušeni", rekao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada uručio je vladiki Irineju i Vučiću po primerak Dušanovog zakonika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: