Vodič kroz izbornu noć u SAD

Oči celog sveta će ove noći biti uperene ka SAD. B92 će iz minuta u minut pratiti kako Amerika bira novog predsednika, a evo kakav nas program očekuje do jutra.

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2012.

21:30

Default images

Ukratko - birališta na istočnoj obali su otvorena u 6h po lokalnom vremenu, u 12h po našem, prve rezultate očekujemo oko jedan sat iza ponoći, nešto jasniju sliku u naredna dva sata, a "finale" ne pre 5h.

Evo i detaljnijeg pregleda "izbornog rasporeda":

01.00h

Zatvaraju se birališta u prvih šest država na istočnoj obali. Nas će najviše zanimati Virdžinija (13 elektorskih glasova), koja je označena kao jedno od "borilišta" na ovim izborima.
Foto: Beta, AP
01.30h

Zatvaraju se birališta u još tri države, uključujući i "neizvesnu" Severnu Karolinu (15), ali i tradicionalno ključni Ohajo (18). Nijedan republikanac nikada nije ušao u Belu Kuću bez Ohaja, što znači da već u to vreme bismo mogli da nagađamo ko će biti pobednik. Još jedna stvar ide u prilog tome - ako Romni izgubi Ohajo, biće mu potrebna pobeda u skoro svim ostalim "sving" državama.

U slučaju da bude baš "gusto", rezultati verovatno neće biti objavljeni bar nekoliko sati.

02.00h

Zatvaraju se birališta u 19 država, ali su najvažnija ona na Floridi (29). Poslednje ankete pokazuju najčešće nerešen rezultat (48% - 48%), ali analitičari ipak veću šansu za trijumf daju Obami - 68%. Rezultati iz te države će mnogo značiti, ali bi prebrojavanje moglo da potraje.

Ističe se i Pensilvanija, u kojoj Romni ima male šanse da postane prvi republikanac koji ju je "odneo" posle skoro četvrt veka.

03.00h

"Zatvaranje" u još 14 država, ključne su borilišta Kolorado (9) i Viskonsin (10), inače dom potpredsedničkog kandidata republikanaca Pola Rajana.
Foto: Beta, AP
04.00h

Zatvaranje još četiri države, među kojima su i poslednje važne "sving" države Ajova (6) i Nevada (6). To će biti poslednja šansa za Romnija u slučaju da mu iz ruku ispadne Ohajo.

05.00h

Zatvara se i "plavi zapad", a od šest država, pet možemo već da "upišemo" Obami - Vašington (12), Oregon (7), Kaliforniju (55), Nevadu (6) i Havaje (5). "Crven" je samo Ajdaho (4).

U tim trenucima, odnosno kada se završi glasanje u Kaliforniji, dozvoljeno je objavljivanje zvaničnih rezultata.

07.00h

Za kraj, mada će tada verovatno sve biti gotovo, zatvara se i Romnijeva Aljaska (3).

Naravno, ceo raspored i očekivani ključni trenuci mogu da padnu u vodu. Moguće je da će se u pojedinim "borilištima" voditi toliko neizvesna borba da će se pobednik "pisati" sa nekoliko decimala.

Tada na scenu stupaju i brižljivo raspoređene armije "plavih" i "crvenih" pravnih timova, koje se brinu da baš svaka brojka bude na svom mestu. Na ime ukupnog pobednika bi se onda moglo nešto duže čekati...

Budite uz B92.net i na posebnim stranama pratite izbornu noć u SAD iz minuta u minut. Rešenja mnogih nedoumica o izborima u SAD, analize i podatke iz prošlosti možete pronaći ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: