CNN: 21 ključni trenutak kampanje

"Najveći politički šou" sveta, predsednički izbori u SAD su u toku. CNN se u svom zagrevanju za izbornu noć osvrnuo na 21 ključni trenutak kampanje.

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2012.

16:49

Default images

"Predsednička trka 2012. bila je ispunjena gafovima od kojih je boleo stomak, taktičkim glupostima, dramatičnim trenucima... Usput, američki birači su se upoznali sa osobinama i prioritetima ljudi koji žele da budu predsednik", piše CNN.

Romni „voli da otpušta ljude“ – 9. januar 2012.

Romnijeva izjava da „voli da bude na poziciji sa koje može da otpušta ljude“, izazvala je žestoke napade demokrata i dosta izrugivanja javnosti. Nešto kasnije, Romni je izjavio da je posle toga shvatio da mora da se trudi da „pazi šta priča“.

Rat oko žena - januar – mart 2012.

Demokrate i republikanci su ušli u pravi “rat oko žena” i njihovih prava, nakon što je od religijskih institucija zatraženo da svojim zaposlenima ponude pokriće troškova za kontraceptivna sredstva, u sklopu njihovog zdravstvenog osiguranja. Oštra debata je trajala mesecima, a mogla se čuti u Kongresu, tokom kampanje i na brojnim radio i TV stanicama.

“Kampanja kao dečja igračka” – 21. mart 2012

Romnijev savetnik Erik Fernstrom izazvao je pravu pometnju kada je na CNN-u rekao da je kampanja kao “dečja igračka za crtanje u kojoj jednim potezom možete obrisati sve što ste dotad uradili i početi iznova”. Obamin tim je odmah iskoristio priliku i mesecima je tu izjavu navodio kao podršku tvrdnjama da Romni nije dosledan u svojim stavovima.
Foto: Beta, AP
Pretpostavljeni kandidat – 10. april 2012.

Romni je postao pretpostavljeni kandidat republikanaca, nakon što se njegov najveći rival Rik Santorum povukao iz trke. Njut Grinič i Ron Pol su nastavili sa borbom, ali je već tada bilo jasno ko će predstavljati GOP na izborima.

Zakon “američkog sna” – 15. jun 2012.

Obamina administracija je saopštila da će obustaviti praksu deportacije mladih ilegalnih imigranata, koji su kao deca stigli u SAD u slučaju da ispunjavaju posebne uslove. Cilj takozvanog “Drim akta” je da otvori put do državljanstva za decu ilegalnih imigranata ako upišu koledž ili služe američku vojsku. Kritičari su rekli da je potez povučen samo kako bi se privukao novi deo biračkog tela.

Podrška “obamakeru” – 28. jun 2012.

Poznata reforma zdravstvenog sistema “obamaker” dobila je podršku u Vrhovnom sudu SAD. Obamin tim je označio taj trenutak kao veliku pravnu pobedu, a Romnijeva kampanja se zavetovala da će taj zakon “rasparčati”.
Foto: Beta, AP
Romnijeve prekookeanske avanture – jul 2012.

Uprkos izjavi da će paziti šta priča, Romni je u julu izazvao bes Britanaca nakon komentara da nije siguran da je London u stanju da adekvatno organizuje Olimpijske igre, a zatim i gnev Palestinaca, kada je rekao da kulturološke razlike utiču na to da Izrael bude ekonomski uspešniji od Palestine.

“Nisi ti to izgradio” – 13. jul 2012.

Došao je red i na Obamu da se nespretno izrazi. Predsednik SAD je tokom posete Virdžiniji rekao da “ako imaš posao, nisi ga ti izgradio, i drugi su pomogli da uspeš”. Naravno, to je izazvalo salve kritika, pre svega iz redova republikanaca. Uskoro su vlasnici malih i srednjih preduzeća koji se protive Obami imali i novi slogan “Mi smo ovo izgradili”.

Najveće vođstvo – 8. avgust 2012.

Samo nekoliko nedelja pre nacionalnih konvencija dve partije Obama je na semafor upisao najubedljivije vođstvo – 49% - 43%.

Izbor Pola Rajana – 11. avugst 2012.

Romni je doneo odluku i izabarao 42-godišnjeg Pola Rajana za potpredsedničkog kandidata. On je prvi pripadnik “generacije iks” koji je dobio takvu priliku, a znatno je uticao na dalji tok kampanje.
Foto: Beta, AP
Klint Istvud i prazna stolica – 30. avgust 2012.

Oskarovac, legendarni glumac i režiser Klint Istvud je na Republikanskoj konvenciji održao sada već čuveni “monolog upućen praznoj stolici”. On se obraćao zamišljenom Obami, kome je poručio da mu je vreme isteklo, a mediji gladni senzacije su u prvi plan istakli Istvudov pokret prstom preko grla, prilično banalno ga tumačeći kao “pretnju klanjem”.

Govor Bila Klintona – 5. septembar 2012.

Demokratska konvencija nije bila toliko upečatljiva i komentarisana, ali ju je obeležio žustar govor bivšeg predsednika Bila Klintona, koji je dodatno zagrejao Obamino biračko telo.

Napad u Bengaziju – 11. septembar 2012.

Američki ambasador u Libiji Kris Stivens ubijen je tokom napada na zgradu ambasade u Bengaziju, tokom nasilnih protesta muslimana zbog filma “Nevinost muslimana”. Republikanci su kritikovali Obaminu administraciju i optužili je da nije dobro reagovala, kao i da nije odmah označila napad kao terorizam. Na drugoj strani, demokrate su Romnijev tim optužile da koriste “nacionalnu tragediju” za dnevno-političke svrhe.

47% - 17-. septembar 2012.

Objavljen je tajni snimak Romnijeve izjave o tome kako će 47 odsto građana SAD glasati za predsednika Baraka Obamu bez obzira na sve, jer “oni žive od države i smatraju da su pretplaćeni na njenu pomoć”. Ta izjava je bila dodatna municija za demokrate i dodatan teret za republikance koji su morali dobro da se potrude da izbrišu ovaj gaf i vrate procentne poene u anketama koje je Romni “bacio” ovom izjavom.

Obamina katastrofa u debati – 3. oktobar 2012.

Obama je potučen do nogu u prvoj TV debati sa Romnijem. Njegov nastup je bio očajan, bez energije, pa je bio meta analitičara, ali i internet populacije. Romni je tada počeo da pristiže svog rivala u anketama.

Romnijev skok – 9. oktobar 2012.

Nakon pobede u prvoj debati, Romni je prvi put pretekao Obamu u anketi CNN-a – 48% - 47%. To je bio trenutak u kome su se analize promenile i počelo je da se govori o “najneizvesnijoj trci u istoriji”.

“Fascikle pune žena” – 16. oktobar 2012.

Obama je bio mnogo bolji u drugoj debati. Romnijeva izjava da je, dok je bio guverner Masačusetsa, koristio “fascikle pune žena kako bi imao ravnopravnost polova u kabinetu” postala je hit na internetu.
Foto: Beta, AP
Bajoneti i konji – 22. oktobar 2012.

Finalna debata je takođe pripala mnogo energičnijem Obami, koji se ovog puta odlučio da napada rivala. On je Romniju rekao da ima viđenja spoljne politike i ekonomije iz prošlog veka, a na jednu opasku po pitanju vojske je rekao da se “između ostalog manje koriste bajoneti i konji, pa je vojska SAD i dalje najbolja na svetu”.

Obamin glas - 25. oktobar 2012.

Obama je postao prvi predsednički kandidat u istoriji SAD koji se odlučio za opciju ranijeg glasanja. Njegov izlazak na biralište u Čikagu poslužio je njegovom timu da dodatno animira birače.

Sendi – 29. oktobar 2012.

Superoluja Sendi je žestoko udarila istočnu obalu SAD i odnela više od stotinu života, hiljade porodica su ostale bez krova nad glavom, a milioni su bili bez struje. Oba kandidata su obustavila kampanju i sa oprezom davali izjave kako ne bi politizovali tragediju. Bilo je priča i o velikom uticaju na izbore, a prema nekim analizama, reakcija Obamine administracije će pomoći aktuelnom predsedniku 6. novembra.

Amerika glasa - 6. novembar 2012.

Posle nekoliko milijardi dolara, praktično dve godine kampanje i stotina hiljada poruka i reklama – Amerika ima priliku da izabere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: