Bez rehabilitacije Aćif-efendije?

Novi Pazar -- Sudski proces o rehabilitaciji upravnika Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata Aćifa Hadžiahmetovića u Višem sudu u Novom Pazaru je obustavljen.

Izvor: Beta
Podeli

U tom sudu i Bošnjačkom nacionalnom veću u tehničkom mandatu danas su naveli različite razloge za to.

Predsednik Višeg suda Miroljub Vujović rekao je za novopazarski radio Sto plus da je BNV 3. septembra povuklo zahtev za rehabilitaciju Hadžiahmetovića, koji su pokrenuli 2006.

Međutim, predsednik BNV Esad Džudžević negirao je tvrdnje sudije, navodeći da oni samo nisu obnovili postupak na osnovu novog Zakona o
rehabilitaciji, koji je donet oktobra 2011.

"Prvi Zakon o rehabilitaciji donet je septembra 2006, a mi smo samo mesec dana po njegovom usvajanju pokrenuli postupak kod Višeg suda u Novom Pazaru o rehabilitaciji Aćif-efendije Hadžiahmetovića. Održana su tri-četiri ročista, odnosno sudske rasprave. Međutim, taj zakon je ukinut prošle godine i donet je novi, na osnovu kojeg su svi pokrenuti postupci po starom zakonu obustavljeni", rekao je Džudžević.

Dodao je da to znači da je "taj predmet o rehabilitaciji Hadžiahmetovića sada u nekoj sudskoj fioci dok se ne pokrene ponovo postupak".

Prema njegovim rečima, u završnim odredbama novog zakona iz 2011. navodi se da se svi postupci koji su pokrenuti na osnovu starog obustavljaju.
"Dakle sve stranke, fizička i pravna lica, koja su pokrenula neki postupak rehabilitacije moraju da obnove zahtev na osnovu zakona iz 2011. godine. Veće nije obnovilo taj zahtev, ali to ne znači da neće", rekao je Džudžević.

Džudžević i zamenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijelj postavili su 4. avgusta u Novom Pazaru tablu sa likom Hadžiahmetovića, obeležavajući na taj način lokaciju na kojoj je nekada bila njegova kuća.

Uloga Aćif-efendije, jednog od vođa tadašnje partije Džemijet i narodnog poslanika u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, tokom Drugog svetskog rata u javnosti se ocenjuje dijametralno različitim stavovima.

Dok je za neke on organizator odbrane Novog Pazara, kojom je više puta sprečen pokolj Muslimana od četničkih jedinica, za druge je on kolaboracionista i narodni neprijatelj koji je 1945. osuđen i streljan.

Hadžiahmetović je dobio i visoko nacističko odlikovanje, a istoričari ga označavaju i kao odgovornog za ratne zločine nad Srbima.

Vlada Srbije je naložila da se ukloni tabla sa njegovim imenom u Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 163 idi na stranu