"Sirijska opozicija da se ujedini"

SAD se zalažu da se opozicija u Siriji ujedini kako bi sprečila delovanje ekstremista, koji žele da legitimu revoluciju protiv režima okrenu u svoju korist.

Izvor: Beta

Sreda, 31.10.2012.

20:53

Default images

"Dobijamo zabrinjavajuće informacije o ekstremistima koji odlaze u Siriju i pokušavaju da legitimnu revoluciju protiv represivnog režima iskoriste za postizanje svojih ciljeva", rekla je američka državna sekretarka Hilari Klinton u Zagrebu, gde boravi u okviru svoje balkanske turneje.

Prema njenim rečima, SAD žele da pomognu sirijskoj opoziciji da se ujedini, ali Sirijski nacionalni savet više ne može biti lider opozicionih snaga u Siriji.

"Savet može biti deo opozicije", rekla je Klintonova i dodala da šira sirijska opoziciona koalicija treba da ima lidere koji mogu da predstavljaju i zaštite "sve Sirijce".

Američka državna sekretarka je kazala da SAD žele da pomognu opoziciji da se ujedini i da kreira strategiju kojom će se odgovoriti na nasilje režima i pripremiti politička tranzicija.

Izjava Hilari Klinton usledila je pošto je danas u Turskoj više sirijskih opozicionih grupa, među kojima i Sirijski nacionalni savet, apelovalo na hitno formiranje vlade u egzilu, kako bi se dobila bolja podrška međunarodne zajednice.

Prema podacima Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od marta prošle godine kada su počeli sukobi u Siriji, u toj zemlji poginulo je više od 36.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: