KiM: Skidanje kolektivne krivice

Formiranjem Anketnog odbora koji bi istražio kako je trošen državni novac za KiM mogle da budu rasvetljene zloupotrebe, piše "Danas".

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

23:57

Default images

Sagovornici ovog lista saglasni su da bi to išlo naruku i građanima južne pokrajine.

Borislav Stefanović, poslanik DS, bivši šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom i pokretač takve inicijative, kaže za "Danas" da je neophodno "na mnogo jasniji i direktniji način ispitati i ispraviti greške svih prethodnih vlada".

"Većina običnih ljudi na KiM se zalaže za ispitivanje zloupotreba, što znači da oni koji su odgovorni odgovaraju za svoja dela, a da se skine stigma sa naroda. Na čelu anketnog odbora trebalo bi da bude neko iz opozicije, ko se nije mnogo bavio pitanjem Kosova, niti živi u toj pokrajini", objašnjava on.

Stefanović ističe da je glasanje na skupštinskom odboru za KiM bilo "veoma važno jer se pokazalo da DSS ne želi da se stvari istraže".

Inače, sudbina anketnih odbora u Srbiji slična je sudbini završnih računa o kojima se nije raspravljalo poslednjih desetak godina, uprkos njihovom postojanju, kaže za "Danas" Meho Omerović, poslanik Socijaldemokratske partije Srbije, koji objašnjava da je "osim pravosudnih organa važno da zloupotrebe ispituje i skupština kao najviše zakonodavno telo".

"Očigledno je da postoji politička volja da se formira anketni odbor o eventualnim zloupotrebama budžetskih sredstava na KiM. Da li će se to dogoditi ili ne, ne mogu da nagađam, ali se sećam da je u proteklih 12 godina formirano više anketnih odbora. Njihovi zaključci nikada nisu došli na dnevni red", rekao je Omerović.

On objašnjava da ukoliko zaključke anketnog odbora glasanjem potvrdi parlament i ti zaključci budu objavljeni u Službenom glasniku, "automatski postaju obavezujuća norma".

Bojan Đurić, poslanik Liberalno-demokratske partije, kaže za "Danas" da je to prilika da se progovori o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava, "o čemu je LDP govorio i 2008. i 2009".

"Ipak bio bih sretniji da u parlamentu o tome razgovaramo kroz razmatranje primedaba DRI i kroz razmatranje završnog računa, koji ovaj parlament nije usvojio poslednjih 10 godina", ističe Đurić.

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju poslanik DS Goran Bogdanović "iako ne vidi svrhu postojanja anketnog odbora", kaže da će se odazvati eventualnom pozivu da svedoči. Tvrdi da je posao obavljao po zakonu i da je tokom njegovog mandata podneto 12 prijava zbog nesavesnog trošenja sredstava.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun veruje da najnovija inicijativa neće doživeti sudbinu prethodnih , "pre svega zato što je ova vlast opredeljena za borbu protiv korupcije".

Na pitanje "Danasa" kada bi trebalo da bude formiran anketni odbor, odgovara da je on svoje odradio i da su zaključci sa Odbora za KiM dostavljeni generalnom sekretarijatu i predsedniku parlamenta Nebojši Stefanoviću.

Aleksandra Jerkov, narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine, ocenjuje za "Danas" da se "zloupotrebe novca za KiM moraju istražiti, budući da vlade dolaze i odlaze, a taj problem i dalje postoji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: