"Nezavisnost Kosova lično pitanje"

Hilari Klinton izjavila danas u Prištini da je kosovska nezavisnost nesporna, ali da će normalizacija odnosa sa Srbijom biti ključna za napredak Kosova.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 30.10.2012.

22:16

Default images

"Za to je potrebna politička volja, čak hrabrost, ali ako napreduju na ovom putu, Kosovo i Srbija dobiće pomoć u naporima za rešavanje drugih hitnih pitanja, poput jačanja privrede i otvaranja mogućnosti za svoj narod", rekla je državna sekretarka SAD, koja se, zajedno s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, sastala s kosovskim premijerom i predsednicom.

Nakon sastanka Hilari Klinton, Ketrin Ešton i Hašima Tačija održana je i konferencija za štampu na kojoj je Klintonova podvukla da SAD neće prihvatiti dovođenje u pitanje nezavisnosti Kosova.

"Protivimo se svakom razgovoru o promeni granica ili ponovnom otvaranju (pitanja) nezavisnosti Kosova. O tome ne može biti razgovora", rekla je ona.

"Za mene, moju porodicu i za moje američke sugrađane, to je više od spoljnopolitičkog pitanja. To je lično pitanje", rekla je Hilari Klinton.
Tanjug, AP
Prema njenim rečima, rukovodstvu Kosova prenete su iste poruke kao i sagovornicima u Srbiji da se sporazumi koji su postignuti u dijalogu u Briselu moraju sprovesti. Hilari Klinton je dodala da su SAD uvek i na svakom koraku bile sa narodom Kosova i da će ostati partneri na daljem putu kosovskog razvoja.

"Ja sam danas ovde sa visokom predstavnicom EU jer SAD u potpunosti podržavaju stremljenje naroda Kosova da budu deo EU i evroatlantskih integracija", kazala je ona.

Šefica američke diplomatije je zatražila da se nastavi politički dijalog u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije i istakla da je premijer Tači preuzeo politički rizik susretom koji je u Briselu imao s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

"Budućnost Kosova je u Evropi. Mi ćemo na tom putu biti sa vama, mi ćemo biti sa vama i dok sa Srbijom razgovarate o normalizaciji odnosa", kazala je Klintonova.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je kazala da put ka Uniji nije lak, ali da će na kraju tog puta Kosovo biti zemlja u kojoj će se poštovati red i zakon i koja će obezbediti ekonomski prosperitet.

Ona je, govoreći o dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, rekla da oseća da za narod Kosova, zbog dešavanja u prošlosti, to nije lako, ali da je cilj dijaloga da normalizuje život i da Srbi koji žive na Kosovu budu deo društva.

"Vrlo brzo će biti novih sastanaka, cilj je da se stvari poboljšaju, proces treba da ide napred. Treba da znate da se na tome neće angažovati samo EU već ćemo u tom procesu tesno sarađivati sa SAD", kazala je Ketrin Ešton.
Tanjug, AP
Hašim Tači je kazao da će Kosovo i njegovi građani doživotno biti zahvalni SAD i zemljama Zapadne Evrope za sve što su učinili za Kosovo, ali je dodao da, uprkos velikom napretku, Kosovo još nije Kosovo "naših snova". "Mi radimo za evropsko i evroatlantsko Kosovo. Svesni smo da treba još mnogo da uradimo za red i zakon, protiv korupcije, treba da radimo za blagostanje građana i za masovnije učešće predstavnika manjina u društvenom i političkom životu na Kosovu", kazao je Tači.

Govoreći o severu, na kome su Srbi većina stanovnika, kosovski premijer je naveo da je, iako je dosta urađeno za taj deo, potrebno još više raditi. "Mi ćemo raditi na atraktivnim projektima na severu. Prisustvo struktura Srbije nam čini velike teškoće", kazao je on.

"Institucije Kosova će ispuniti sve kriterijume da se integrišu u EU i NATO. Integracija u EU nema alternative", rekao je Tači. Prema njegovim rečima, točak istorije se neće vraćati natrag. "Država Kosovo se konsoliduje, nezavisnost, suverenitet, unutrašnje uređenje se ne može dovesti u pitanje. Dijalog je od suštinskog značaja za normalizaciju odnosa dve države", kazao je Tači.

Podsetimo, državna sekretarka SAD i visoka predstavnica EU u Prištinu su stigle sinoć, i to iz Beograda, a jutros su se najpre sastale s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, a potom i s premijerom Hašimom Tačijem, a danas će se sastati i s predstavnicima političkih partija na Kosovu.

Kosovski analitičari: Cilj posete da se odustane od severa

Tanjug, AP
A kako za Radio B92 kaže urednik lista "Koha ditore" Agron Bajrami, u Prištini očekuju da će tokom razgovora dominirati opšte poruke slične onima koje su se čule i u Beogradu .

"Pošto smo na početku procesa dijaloga na političkom nivou, mislim da se može očekivati opšte poruke koje su već čute u Beogradu, o tome da integritet Kosova neće biti teme razgovora, da nezavisnost Kosova što se tiče SAD je završena stvar i da se ne može pregovarati, ali moraće da se pregovara o drugim stvarima koje treba da dovedu do boljih odnosa između Kosova i Srbije. Među tim stvarima je i sever, ali da li će biti pomenuto ovde sada, nisam siguran, jer smo tek na početku tog procesa, pa će sever doći na kraju kad god taj kraj bio", kaže Bajrami.

S druge strane, kosovski analitičari ocenjuju da je cilj posete dve visoke predstavnice međunarodne zajednice da se na Prištinu izvrši pritisak da odustane od severa Kosova i da mu dodeli specijalni status. Oni upozoravaju i na to da normalizacija odnosa Beograda i Prištine neće imati smisla ako na kraju procesa Kosovo ne bude primljeno u UN i ako ga ne budu priznale sve članice EU.

"Zeri" prenosi stav kosovskog analitičara Behdžeta Šalje, iz Saveta za odbranu ljudskih prava i sloboda, da Priština nije u poziciji da išta traži.
"Ova poseta ima samo jedan cilj, a to je da se od Kosova traži da odustane od severa i da severni deo dobije specijalni status", rekao je Šalja.

Iljir Deda, sa instituta KIPRED, upozorio je da normalizacija odnosa Beograda i Prištine "neće imati smisla ako na kraju procesa Kosovo, kao država, ostane van UN i ne bude priznato od strane svih članica EU", naveo je "Zeri". Deda je ocenio da je angažovanje EU na Balkanu nedovoljno snažno i da je stoga nužna podrška Vašingtona.

"Zajednička poseta pokazuje da ništa na Balkanu ne može biti ostvareno bez Amerikanaca", rekao je Deda i naveo da će poseta Eštonove i Klintonove, pored podrške normalizaciji odnosa, biti prilika za predstavnicu EU da predstavi teme dijaloga.

Pre dolaska u Prištinu, Klintonova i Eštonova juče su posetile Sarajevo i Beograd, a nakon završetka razgovora će otputovati za Tiranu. Klintonova će, kako je predviđeno, tokom svoje balkanske turneje posetiti još i Zagreb.

Kako je najavljeno iz hrvatskog ministarstva spoljnih i evropskih poslova, nakon dočeka na zagrebačkom aerodromu Pleso, s Klintonovom će razgovarati premijer Zoran Milanović.

Na sastanku će biti i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić. Nakon razgovora biće izdato saopštenje. Klintonovu će nakon toga primiti i hrvatski predsednik Ivo Josipović, a nakon susreta daće izjave za medije.

Teme razgovora biće uloga Hrvatske kao saveznika SAD u NATO-u, njenom ulasku u EU 2013. godine, kao i privredni odnosi dveju zemalja. Očekuje se i da se pomene pitanje ukidanja viza, što Hrvatska dugo traži od SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

163 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: