Amfilohije: SPC je progonjena u CG

Mitropolit Amfilohije ponovio je da vlast u Crnoj Gori progoni SPC, dodajući da SPC ipak očekuje da joj se vrati imovina nepravedno oduzeta u vreme komunizma.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.10.2012.

17:53

Default images

"Pravoslavna crkva je progonjena i to je činjenica. Prvi put u istoriji su progonjeni naši sveštenici i to je nezapamćeno u istoriji Crne Gore", kazao je mitropolit Amfilohije novinarima na Cetinju, nakon svečanosti povodom dana Svetog Petra Cetinjskog.

On je se založio za restituciju imovine SPC u Crnoj Gori, dodajući da na tom planu ništa ne menja odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da odbije tužbu Eparhije budimljansko-nikšićke zbog povraćaja imovine.

"Ta odluka ništa ne menja, već je samo podsetnik vladi Crne Gore da treba da donese zakon o restituciji crkvene imovine oduzete u vreme nacionalizacije 1945. godine i da se tako vrati imovina mitropoliji i SPC, odnosno svim našim eparhijama", kazao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim rečima, SPC ima pravo na svoju nepravedno oduzetu imovinu u Crnoj Gori.

"To je imovina koja joj je vekovima, bez prekida, pripadala i prirodno je da u ovim vremenima kada se uključujemo u Evropsku uniju, tražimo da se ispoštuju božji, ali i ljudski zakoni", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Amfilohije je istakao da je kristalno jasno da Crna Gora neće moći ući u EU sve dok ne bude poštovala međunarodne uzuse, a među prvima je povratak opljačkane i oduzete imovine ne samo crkvi nego i pojedincima i zadužbinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: