Klinton:Hrvatska faktor stabilnosti

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton izjavila je u Zagrebu da je Hrvatska najvažniji faktor stabilnosti i prosperiteta u regionu.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

15:15

Default images

Posle razgovora s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, Klintonova je pohvalila reforme i istakla da je Hrvatska napravila velike korake u suzbijanju korupcije i uvođenju pravne države.

"Nadam se da ćemo iduće godine zajedno proslaviti ulazak Hrvatske u EU", rekla je ona.

Ona je takođe pohvalila učešće Hrvatske u zajedničkom programu stambenog zbrinjavanja izbeglica zajedno sa Srbijom i BiH.

"Hrvatska je postala sidro stabilnosti i prosperiteta u regionu", naglasila je američka državna sekretarka i dodala da Zagreb svoja iskustva može da prenese susedima.

Ona je istakla da SAD podržavaju evropske integracije Hrvatske i dodala da su je predsednik Hrvatske i premijer Zoran Milanović uverili da je država spremna za članstvo.

"Nadam se da ćemo iduće godine zajedno proslaviti ulazak Hrvatske u EU", rekla je ona.

Klintonova je, međutim, upozorila na potrebu nastavka ekonomskih reformi i poboljšanja poslovne klime kako bi bile olakšane strane, posebno američke investicije.
Foto: Beta, AP
Ona je ocenila da Hrvatska ima "veliki potencijal", ali da su potrebne dodatne reforme koje uključuju povećanje transparentnosti, ukidanje birokratskih barijera i dalja privatizacija. Takođe, poručila je da Hrvatsku i SAD veže prijateljstvo, kao i partnerstvo u NATO-u.

Josipović zahvalio je zbog podrške SAD Hrvatskoj i ocenio da su bilateralni odnosi izvrsni i da treba jačati privrednu saradnju. On je dodao da vlada priprema niz mera da bi se investitorima olakšao ulazak na tržište.

Josipović je izrazio i uverenje da će Hrvatska 1. jula 2013. postati članica EU, uprkos problemima sa Slovenijom.

"Hrvatskoj je u najboljem interesu da naši susedi takođe uđu u EU. To nam je važno radi mira, sigurnosti i ekonomije", kazao je hrvatski predsednik o drugim susedima.

Hilari Klinton se danas u Zagrebu sastala i s premijerom Zoranom Milanovićem i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić i u tim razgovorima su hrvatski zvaničnici istakli potrebu da i druge zemlje regiona uđu u EU.

Klintonova je posetu Zapadnom Balkanu počela u ponedeljak u Sarajevu, a potom je posetila Beograd, Prištinu i Tiranu s ciljem da pokaže trajnu američku predanost i podršku za budućnost Zapadnog Balkana u evroatlantskoj zajednici.

Ona je ranije danas u Prištini poručila da je kosovska nezavisnost nesporna, ali da će normalizacija odnosa sa Srbijom biti ključna za napredak Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: