Institutu tri nova inkubatora

Tri nova inkubatora nabavljena tokom Bitke za bebe za potrebe Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" isporučena su danas.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

15:29

Default images

Prilikom posete predstavnika donatora i Fonda B92 Institutu je uručen i novi neonatalni ventilator koji je kupljen donacijom švajcarske kompanije Glenkoe internešenel AG, kao drugi od ukupno četiri ventilatora, koliko je doniranim novcem nabavljeno.

Kupovinu dva nova inkubatora donacijom je omogućila Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), dok je jedan inkubator nabavljen od donacije gospodina Milana Popovića.

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i njeni predstavnici ističu da etnička razlika ne bi trebalo da bude prepreka kada je u pitanju ulaganje u zdravstvo. Znajući da je u Srbiji izuzetno popularna serija o Sulejmanu Veličanstvenom, gospodin Emrah Ustaomer je citirao jednu misao:

"Sultan Sulejman je rekao – da mi daju raj i svo bogatstvo ovog sveta, menjao bih ga za jedan udisaj vazduha i zato je ovaj projekat da pomognemo zdravstvo u Srbiji od vrlo važan za nas.“

Uručenju opreme prisustvovao je i direktor Instituta za majku i dete, dr Dragutin Tričković, koji je, zahvalivši se na donaciji, poveo prisutne u obilazak odeljenja na kojima svoje bitke vode naši najmlađi i najhrabriji sugrađani.
Predstavnici Turske agencije za meðunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Rifat Krliæ, asistent i Emrah Ustaomer, koordinator
U ime Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju, pločicu sa imenom donatora na novu opremu zalepili su gospodin Emrah Ustaomer, gospodin Milan Popović, a u ime kompanije Glenkor internešenel AG, to je učinio predsednik UO Fonda B92, gospodin Veran Matić.

"Prema procenama koje smo obavili prilikom pokretanja nove Bitke za porodilišta, procenili smo da je za kompletno opremanje preko 50 zdravstvenih ustanova u Srbiji potrebno oko tri miliona evra. Trenutno smo prikupili priblližno četvrtinu te sume, a svakodnevno obavljamo razgovore sa drugim potencijalnim donatorima. Jednostavno, u prilici smo da nakon dva miliona prikupljenih za kupovinu inkubatora, učinimo još jedan veliki korak za naše najmlađe sugrađane i nećemo odustajati od borbe do konačnog ispunjenja tog važnog cilja za čitavu državu", zaključio je Veran Matić.
Milan Popoviæ
Milan Popović, do sada najveći donator ove akcije, sa donacijama u vrednosti od preko 400.000 evra, naglasio je da ostaje veoma privržen rešavanju problema institucija u kojima se rađaju novi životi i gde se spasavaju životi najmlađih, i pozvao i druge koji to mogu da učine kroz ovu akciju koja sistemski rešava ključne probleme na teritoriji cele Srbije.

"Ostaje veoma privržen rešavanju problema institucija u kojima se rađaju novi životi i gde se spašavaju životi najmlađih, i pozvao i druge koji to mogu da učine kroz ovu akciju koja sistemski rešava ključne probleme na teritoriji cele Srbije. Takođe je apelovao na sve naše ljude koji žive u inostranstvu da doniraju srpskim porodilištima jer je njihov standard veći i možda mogu da odvoje novac i pomognu akciju Fonda B92.“

Dok su donatori obilazili odeljenje Klinike za dečju hirurgiju, direktorka Mila Stajević zamolila je da se nabave i specijalni inkubatori za odeljenje hirurgije i Milan Popović je odmah odlučio da finansira nabavku ova dva inkubatora u vrednosti od oko 30.000 evra.

Za kupovinu ostale opreme neophodne za funkcionisanje Instituta za majku i dete, najveće i najuglednija institucije koja brine o zdravstvenoj zaštiti dece i njihovih majki u ovom delu Evrope, potrebno je više od 230 000 evra.

Od opreme ovoj bolnici još nedostaje:

-6 aparata bejbiterm

-9 pulsnih oksimetara

-4 aspiratora (vakuum, električni)

-2 sukcione pumpe (vakuum, električne)

-6 infuzionih pumpi

-6 perfuzionih pumpi (injektomat špric pumpi)

-3 neonatalna respiratora (visokofrekventnih), danas doniran jedan

-4 monitora za praćenje vitalnih funkcija novorođenčeta (EKG-a+, pulsa, pritiska, saturacije, EtC02)

-2 monitora za praćenje vitalnih funkcija novorođenčeta sa modulima za invazivno merenje pritiska

-1 uređaj za inhalatornu primenu NO, kompatibilan sa odabranim tipom neonatalnog ventilatora

-2 uređaja za CPAP

-1 lampa za fototerapiju

-1 aparat za primenu hipotermije

Iz Fonda B92 pozivaju nove donatore da se priključe, jer i ova Bitka za porodilišta nastavlja aktivnosti u gradovima širom Srbije. Na veb-sajtu www.bitkazaporodilista.rs i stranici Bitka za bebe na Fejsbuku , svi zainteresovani građani se mogu informisati o rezultatima akcije i načinima na koje se mogu uključiti u borbu za živote i neometano odrastanje beba u našoj zemlji.

Aktivnosti Bitke za porodilišta se nastavljaju u gradovima širom Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: