Sto dana bez otkaza činovnicima

Nijedan ministar u prvih 100 dana Vlade Srbije nije iskoristio pravo da otpusti saradnike za koje smatra da nisu dali pun doprinos u radu resora, pišu Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

23:40

Default images

Do sada je ugašeno svega sedam agencija, a sprema se precrtavanje još 30 od čak 130.

Tako se, u praksi, nije ni primenila odredba novog Zakona o ministarstvima, koja predviđa da ministar može da predloži razrešenje državnog službenika na položaju ukoliko on nije ostvario rezultate za 45 dana.

Prema podacima koje su "Novosti" dobile, u prethodna tri meseca razrešeno je više od dvadeset pomoćnika ministara i šefova raznih direkcija po resorima, ali uglavnom na njihov zahtev ili zbog prelaska na drugu funkciju. Niko od činovnika još nije zaslužio negativnu ocenu kako bi mu bila uručena i radna knjižica.

"Nisu završene sistematizacije u svim resorima tako da još nemamo konačan broj angažovanih činovnika", potvrdio je Veljko Odalović, generalni sekretar Vlade.

Ministri u prvih 100 dana nisu drastično smanjili ni broj nepotrebnih Vladinih tela, iako je to bilo najavljeno. Od 130 agencija, zavoda i direkcija koje Srbija ima ukinuto je svega sedam, a ušteda za sledeću godinu je oko 10,6 milijardi dinara.

Ministarstva su predložila da se ukinu ukupno 22 agencije, ali kako je "Novostima" objašnjeno u Nemanjinoj 11, potrebno je da se promeni niz zakona u narednom periodu da bi se one ugasile. Procena je da bi sledeće godine moglo da prestane sa radom oko 30 suvišnih organa.

Najviše agencija za ukidanje - četiri - predložila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"Agencije su postale država u državi. Nekima nismo znali ni imena, a formirane su, ne u interesu građana, već da bi se zaposlili partijski kadrovi. Predložili smo ukidanje nepotrebnih agencija i deo njih je prestao sa radom", rečeno je "Novostima" u tom ministarstvu.

Agencije koje je Vlada ukinula u prvih 100 dana svog rada su:

- Fond za zaštitu životne sredine

- Agencija za hemikalije

- Nacionalna turistička razmena

- Agencija za energetsku efikasnost

- Devizni inspektorat

- Uprava za igre na sreću

- Fond za finansijsku prezentaciju programa za sprečavanje bolesti od konzumiranja duvana

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: