Klintonova:Podrška multietničke BiH

Hilari Klinton i Ketrin Ešton razgovarale su sa visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inckom i specijalnim predstavnikom EU za BiH Peterom Sorensenom.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 30.10.2012.

11:40

Default images

Hilari Klinton je kazala da SAD daju punu podršku multietničkoj BiH i da ostaju na tom putu. Napomenula je da joj je drago što je u Sarajevu sa Eštonovom, jer je "bitno da SAD i EU pokažu jedinstven stav".

"Mi verujemo da će vaša zemlja poslati članica EU i NATO. To će dati perspektivu mladim ljudima. Nemamo sumnje da BiH prilazi EU. Od moje zadnje posete BiH 2010. godine bilo je određenog napretka. Lokalni izbori su pokazali tu volju naroda. Bili su to fer izbori. Ostvarena su prava raseljenih lica. To su ključni elementi da BiH bude deo EU i NATO", kazala je Klintonova.

Ona je zatražila od svih lidera u BiH da pronađu "zajedničko tlo" i rade u interesima države BiH.

"Prepreke koje su bile ispred ove države i pre dve godine, još uvek postoje. Postoje razlike po pitanju stranačkih odnosa koji koče napredak zemlje. Politički kompromis je vrlo teško izvesti, ali je to preko potrebno. Nadamo se da će kompromis pokazati da ste pravi i hrabri lideri. To treba uraditi kako bi zemlja išla napred. Neprihvatljivo je da 17 godina nakon rata neki stavljaju pod znak pitanja teritorijalni integritet BiH. Taj diskurs odvraća od pravog puta i ne podržava evropsku integraciju. Dejtonski sporazum se mora poštovati i sačuvati, i tačka. Potrebne promene se moraju napraviti i uski interesi nadvladati", kazala je visoka zvaničnica.

Ta odgovornost, dodala je, ne pripada Sjedinjenim Američkim Državama, već liderima BiH.

"Vi morate napraviti tu budućnost i mi u SAD vas moramo podržati da krenete napred. Ponosni smo što imamo dobre odnose sa BiH. Zajedno smo radili. Želimo odati priznanje i ljudima koji su umrli. Ne smemo nikada zaboraviti žrtve Srebrenice. Moramo ostaviti neproduktivne razgovore, poput razgovora o secesiji, i ne smemo negirati ono što se desilo tokom rata", rekla je Klintonova, dodajući da BiH treba da bude članica NATO-a i EU i da narodi BiH to podržavaju.

Ketrin Ešton je napomenula da danas podcrtavamo zajedničku posvećenost budućnosti BiH.

"Želimo videti stabilnu i prosperitetnu zemlju, koja će zauzeti mesto u evropskim i transatlantskim strukturama. Želim biti jasna, vaša budućnost je u EU. Vaša perspektiva za EU je realna i ima jednoglasnu podršku. Politički lideri moraju preduzeti nešto da bi ta budućnost bila realna. Govorimo ono što velika većina građana ovde želi. Važno je da se ide dalje od političkog rivalstva. U suprotnom ova zemlja će zaostati za zemljama u regionu", kazala je Eštonova.

Predsedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio se EU i SAD na podršci koju su pružale i nastavljaju pružati procesima unutrašnjih i spoljnih integracija zemlje.

"Vaša današnja poseta je snažna potvrda duboke posvećenosti SAD i EU BiH, te činjenici da naša zemlja ostaje u fokusu vaš pažnje. SAD i zemlje EU su investirale ogroman napor i sredstva u uspostavljanju mira u BiH", kazao je Izetbegović.

Klintonova je u Sarajevo doputovala sinoć, a nešto kasnije njoj se pridružila i Eštonova. Njih je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekao zamenik predsedavajućeg Saveta ministara i ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Klintonova i Eštonova će, nakon posete Sarajevu, posetiti i Beograd. One će srpskim zvaničnicima ponoviti da SAD i EU žele da Srbija i Kosovo nastave dijalog, koji je ključni uslov za nastavak procesa učlanjenja u EU, na osnovu prethodnih sporazuma, poručio je Stejt department, preneo je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: