Etiopski Jevreji stižu u Izrael

Tel Aviv -- Čarter avion sa oko 240 etiopskih Jevreja sleteo je u Tel Aviv, u okviru poslednje faze masovne imigracije iz Etiopije u jevrejsku državu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Njihovim dolaskom počela je operacija nazvana "Krila goluba", čiji je cilj da se preostali Etiopljani, koji tvrde da su potomci etiopskih Jevreja, a koji su primili hrišćanstvo pre više generacija i sada se vraćaju judaizmu, takozvane Falaš Mure, dovedu u Izrael do marta 2014.

Današnji let je prvi u čitavoj serije mesečnih letova, prenosi izraelska štampa.

Oko 160 Etiopljana će stizati svakog meseca u narednih 10 meseci, saopštila je Jevrejska agencija.

Cilj vlade Izraela je da se proces što pre završi. Preostali etiopski Jevreji čekaju u izbegličkom logoru u provinciji Gondar da dođu u Izrael. Neki od njih čekaju i po 10 godina.

Na jugu Izraela otvoren je centar u kome će biti smešteno do 600 novih imigranata. Centar je otvoren zahvaljujući pomoći Jevrejske agencije u visini od 3,1 miliona dolara i 1,4 miliona dolara od Ministarstva za apsorpciju.

U Izraelu inače živi oko 80.000 ljudi koji su rođeni u Etiopiji, dok ih je 38.500 potomaka etiopskih Jevreja rođeno u jevrejskoj državi. Oni su se u nekoliko navrata useljavali u Izrael od 1979. do 1990. i ponovo 1990- tih godina u okviru operacije "Solomon".

Godine 2003. odlučeno je da se dozvoli i useljavanje Falaš Mura i da im se odobri građanstvo, samo ako prihvate ortodoksni judaizam.
Danas je povodom dolaska etiopskih Jevreja priređen svečcan docek na aerodromu, kome su prisustvovali zvaničnici vlade kao i filantropi iz Izraela i SAD.

Svet

SAD u haosu nakon oluje

Njujork -- Snažna oluja Sendi koja je pogodila istočnu obalu SAD usmrtila najmanje 64 ljudi. Barak Obama obišao Nju Džersi i građanima obećao podršku na "duge staze".

Svet sreda 31.10. 22:41 Komentara: 19
strana 1 od 305 idi na stranu