Zašto su mladi protiv EU

Čak 42 odsto građana starosti od 18 do 29 godina protive se ulasku Srbije u EU, dok članstvo u Uniji podržava 41 odsto njih, odsto, piše "Politika".

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2012.

07:43

Default images

Svaki drugi učenik ili student protivi se članstvu, dok ga svaki treći podržava. Najviše protivnika članstva u EU je iz Beograda, pokazuje istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koje je sproveo Cesid.

Prema istraživanju, 47 odsto ispitanika je za ulazak u Uniju. Članstvo u EU podržava čak 51 odsto građana koji imaju 60 i više godina.

Do juče su mladi bili najveći zagovornici Evrope. Oni su podržavali evropski sistem vrednosti i život u Uniji. Otuda i iznenađenje zašto su se mladi okrenuli protiv članstva u EU.

Svetlana Logar iz Ipsos Stratedžik marketinga kaže za "Politiku" da nije bitno šta se dešava, da li nas Evropa pritiska, već kako se to interpretira.

"Opredeljenje za EU mnogo varira i zavisi od trenutne situacije. Nikada nismo imali podatak da su mladi više protiv ulaska u Evropu od starijih. U proseku uvek imamo polovinu koja bi glasala za ulazak u EU, i pored krize u Evropi, svega što su videli na televiziji i pritisaka iz EU. Znači da su vrlo proevropski orijentisani. Ljudima nije jasno šta smo sve već dobili. Kada smo dobili beli šengen, to je jako podiglo motivaciju i procenat opredeljenih za EU je odmah bio veći. To je motivacija za ulazak u Evropu", kaže ona.

Neka istraživanja Ipsosa pokazala su da ljudi u Srbiji misle da je zemlja dobila najviše pomoći od Rusije i Japana. To nije tačno. Najviše je dobila od EU – 3,3 milijarde evra od 2000. godine. Za isto vreme je iz Rusije stiglo 150 miliona evra, oko 20 puta manje nego iz Unije.

Strateški marketing već decenijama radi ispitivanja javnog mnjenja o opredeljenosti za ulazak u EU i protiv toga . Svetlana Logar kaže da podrška za ulazak nikad nije bila manja od 46 odsto.

"Varijacije su bile prisutne i pre krize. Na primer, 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, došao je Fijat i održan Evrosong, podrška EU je bila oko 70 odsto. U ovim, lošim okolnostima podrška je opala za 20 odsto", objašnjava ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

240 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: