22 godine nedeljnika Vreme

Beograd -- Pre 22 godine, 29. oktobra 1990, posle sedam meseci priprema, izašao je prvi broj nedeljnika Vreme.

Izvor: B92, Vreme
Podeli

Vreme je srpski nedeljni njusmagazin koji su oktobra 1990. u Beogradu osnovali grupa novinara koja je napustila nedeljnik NIN, grupa beogradskih disidenata, grupa novinara Borbe i nekoliko novinara veterana. Tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji uživao je reputaciju jednog od tzv. nezavisnih medija te u inostranstvu često bio citiran kao jedan od nepristrasnih izvora informacija o Srbiji i okolnim zemljama.

Fotmalni osnivači Vremna bili su Zoran Jeličić, koji je bio i prvi glavni urednik, Dragiša Bošković, Milan Milošević, Stojan Cerović, Dimitrije Boarov, Miloš Vasić, Lazar Stojanović, Srđa Popović, Vesna Pešić, Jurij Gustinčić, Boro Krivokapić, Mirko Klarin i Jug Grizelj.

Kako je svojevremeno napisao Milan Milošević, novinar tog lista, "novi talas" nedeljnika Vreme započet 1990. godine nije novi, to je zapravo pokušaj da se u Srbiji sačuvaju klasične žurnalističke vrednosti. Iskustvo nedeljnika Vreme obeležava pokušaj da se u vreme raspada države rata, i moralnog i ideološkog sloma promoviše novinarstvo zasnovano na činjenicama i na racionalnom rasuđivanju, da se očuva kredibilnost novinarske profesije i da se iskaže privrženost elementarnim moralnim načelima". Vreme je privatni list sa značajnim učešćem redakcije u vlasništvu. U njemu rade ili su radili neki od najznačajnijih i najpoznatjijih domaćih novinara - čuveni karikaturista Predrag Korkasić Koraks, Jug Grizelj čije ime nosi novinarska nagrada za istraživačko novinarstvo, kolumnista Stojan Cerović, urednik informativnog programa RTS-a Nenad Stefanović, predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, glavni urednik Radio Beograda Duško Radulović, glavni urednik Blica Veselin Simonović, urednik e-novina Petar Luković... Uredništvo nedeljnika od 2001. godine bira ličnost godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu