Berlin bio protiv nove formulacije

Nemačka nije bila za to da se u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije upotrebi formulacija "teritorijalni integritet Kosova“, piše Danas.

Izvor: B92

Nedelja, 28.10.2012.

23:04

Default images

Vlasti u Berlinu smatrale su da je to kontraproduktivno, navodi ovaj list.

Ipak, Nemci očekuju da srpske vlasti „promene“ stanje na severu Kosova, jer će jedino na taj način Srbija dobiti datum za početak pregovora s Evropskom unijom, ističu izvori lista Danas iz Berlina.

Nemačka čeka da Vlada Srbije predstavi dugo najavljivanu platformu o Kosovu kako bi videla u kom smeru srpska vlast želi da ide u evrointregracijama.

„Prvi potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić je već nekoliko puta dolazio u Berlin i nemačkim zvaničnicima obećavao da će Srbija uraditi sve kako bi nastavila put ka EU, ali berlinske vlasti žele da se uvere da će državni vrh u Beogradu zaista učiniti nešto na normalizaciji odnosa s Prištinom posebno kada je reč o situaciji na severu Kosova“, navode sagovornici lista "Danas".

Ono što je još važno za Nemačku, ističu izvori ovog lista, a što se ne uzima dovoljno u obzir, jeste i to što Nemačka trenutno ima 1.600 vojnika na Kosovu i zbog toga im je veoma bitno da između dve strane vlada mir i stabilnost. Bez srpske inicijative za uspostacljanje boljih odnosa s Kosovom vlasti u Beogradu neće dobiti datum početka pristupnih pregovora čak ni sledeće godine, naglašavaju iizvori lista iz Berlina, dodajući da je Nemačka svesna toga da zbog kosovskog pitanja Srbija može da „skrene s puta“ ka članstvu u Uniji.

Što se tiče proširenja EU, vladajuća koalicija CDU/CSU u Nemačkoj trenutno zateže oko tog pitanja, jer zna da na taj način može da prikupi glasove onih koji su protiv proširenja, pogotovo jer se izbori održavaju sledeće godine. Inače, u Nemačkoj samo 20 odsto građana podržava proširenje EU, što je najniži postotak kod svih 27 članica Unije.

"Naravno, glavni razlozi su kriza u evrozoni, loša situacija u Bugarskoj i Rumuniji, otvorena politička pitanja, poput Kosova, i slabe ekonomije zemalja koje žele da uđu u EU. Vrlo je izvesno da nakon ulaska Hrvatske i Islanda, naredni kandidat moraće da čeka od 10 do 15 godina“, ukazuju sagovornici iz Berlina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: