"Eštonova će preneti podršku za EU"

Glavna poruka koju će Eštonova preneti zvaničnom Beogradu je podrška evropskoj perspektivi Srbije, kaže za B92 portparol visoke predstavnice EU Maja Kocijančić.

Izvor: B92

Nedelja, 28.10.2012.

14:25

Default images

Ona je potvrdila da visoka predstavnica EU Ketrin Ešton dolazi u Beograd i u Pištinu, a kako je rekla, posetu Balkanu počinje u Sarajevu, zajedno sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

"Glavna poruka u Beogradu biće podrška evropskoj perspektivi Srbije i u tom kontekstu poziv vlastima da nastave sa reformama koje su potrebne za dalji napredak u tom procesu. Vrlo važna biće i poruka oko dijaloga. Vi znate da EU fasilitira dijalog Beograda i Prištine i u tom kontekstu jasna je poruka da mi želimo da se ovaj dijalog nastavi. Pre malo više od 7 dana imali smo ovde u Briselu sastanak gđe Ešton sa Dačićem i Tačijem gde su oni razgovarali o nastavku tog dijaloga. Dogovoreno je bilo da se rad na tome nastavi i mi očekujemo da će doći do sledećeg sastanka dosta brzo," rekla je Kocijančevićeva.

Na pitanje da li će Ketrin Ešton u BG doneti poruku da je moguće već u decembru dobiti uslovno datum za nastavak pregovora, Kocijančićeva je rekla:

"Ja o tome ne mogu da spekulišem, o tome kakva će biti odluka Saveta krajem ove godine. Vi znate da je Srbija već zemlja kandidat koja čeka na datum za početak pregovora. Uslovi u tom kontekstu su jasni i važno je da se ne gubi vreme nijedan dan. Potreban je napredak i to je ključ da bi Srbija išla dalje u tom procesu."

Ketrin Ešton i Hilari Klinton, kako je najavljeno, stižu u Beograd 30. oktobra.

"Mislim da će to biti jedan korak dalje u našim evropskim integracijama. Ja ne očekujem da to bude težak sastanak sa nekim uslovima i ultimatumima - naprotiv," ocenjuje premijer Srbije Ivica Dačić i dodaje: "Platforma neće biti tema tog sastanka, platforma će biti tema sastanaka u okviru naših državnih organa."

Iz Brisela stižu poruke da je Dačićev susret sa Hašimom Tačijem dovoljan za ohrabrenje Beograda i Prištine ali nema potvrde da bi to bilo dovoljno i za makar uslovno dobijanje datuma za početak pregovora već u decembru.

"Mislim da ćemo tu dobiti jedan novi momenat, tempo i zamah u pridruživanju Evropskoj uniji, ali će tu biti i reči o onim uslovima koji su poznati, ne očekujem ništa novo," rekao je analitičar Ognjen Pribićević.

Posebno je zanimljiva poseta Hilari Klinton - dolazi samo nedelju dana pre američkih izbora, a neposredno posle najave da neće ponovo biti državna sekretarka.

"Treba gledati na posetu pre svega u kontekstu njenog dosadašnjeg angažmana i angažmana njenog supruga prethodnih godina, i želje porodice Klinton da se proces smirivanja situacije završi, na šta možemo da gledamo kao na pozitivnu stvar, ali i -ono što nama ne odgovara i nije u skladu sa našim interesima, i zaokruživanje nezavisnosti Kosova u ovim, administrativnim granicama" kaže za B92 Pribićević.

Kao još jedan dokaz za ove tvrdnje, Pribićević navodi i činjenicu da Balkan nije u američkom fokusu jer Sjedinjene Države ovde i nemaju važne i vitalne interese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: