Eštonova i Klintonova stižu 31.10.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton posetiće, zajedno sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, Beograd i Prištinu 31. oktobra, potvrđeno iz Brisela.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2012.

13:37

Default images

Kako je navedeno u saopštenju, Eštonova će naredne nedelje posetiti Zapadni Balkan i to zajedno da Hilari Klinton.

Prva tačka zajedničke posete biće Sarajevo 30. oktobra, gde će Eštonova i Klintonova razgovarati sa članovima Predsedništva BiH i preneti im podršku evropskoj perspektivi za jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu.

Visoke zvaničnice EU i SAD će, takođe, apelovati na lidere da se suoče sa izazovima i nastave reforme.
Dan kasnije , 31. oktobra, Eštonova i Klintonova će posetiti Beograd i Prištinu.

Planirano je da one u Beogradu razgovaraju s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i s predsednikom vlade Ivicom Dačićem.

U Prištini će se sastati s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

One u Beograd i Prištinu dolaze kako bi podržale dijalog zarad normalizacije odnosa.

Dijalog se odvija pod pokroviteljstvom EU, u interesu je obeju strana, a njegov cilj je unapređenje života ljudi, rešavanje problema i približavanje Beograda i Prištine Evropskoj uniji.

Poseta Eštonove i Klintonove danas je najavljena i iz Stejt departmenta.

U saopštenju iz Vašingtona je navedeno da šefica američke diplomatije dolazi na Balkan da bi pružila podršku i pokazala posvećenost SAD budućnosti regiona u evropskoj i evroatlantskoj zajednici.

U saopštenju se ističe da će Klintonova i Eštonova tokom posete Beogradu i Prištini ponoviti podšku nastavku i napretku u dijalogu i ohrabiti sprovođenje konkretnih koraka koji će omogućiti tim državama da napreduju na svom putu ka EU.

Klintonova će svoju balkansku turneju završiti posetama Hrvatskoj i Albaniji.

Najavljenoj poseti prethodio je briselski susret premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji je, kako kažu izvori B92, prošao bolje nego što je očekivano u EU. Klintonova i Eštonova pokušaće da izvrše pritisak da se, u istoj atmosferi, dijalog Beograda i Prištine što pre nastavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: