"Promena granica za mir na Balkanu"

Beograd -- Bivši britanski diplomata i ambasador u Jugoslaviji, ser Ajvor Roberts, smatra da bi korekcija granica na Balkanu, pa i onih na Kosovu, doprinela trajnom miru.

Izvor: B92
Podeli

Ser Roberts predlaže da se održi novi Berlinski kongres, u poslednjoj rečenici svoje knjige "Razgovori sa Miloševićem", koja je promovisana na Sajmu knjiga. U razgovoru za B92 iznosi, kako kaže, lični stav da je insistiranje na nepromenljivosti granica apsurdno.

"Stalno smo imali te mantre u vezi sa Jugoslavijom. Recimo, posle NATO bombardovanja, Savet bezbednosti usvojio je rezoluciju sa mantrom o teritorijalnom integritetu Jugoslavije. Pa ipak, posle tog smo imali odvajanje Srbije i Crne Gore, a potom i Kosova. Ideja da su takvi stavovi uklesani u kamenu je apsurdna. Kao i insistiranje da neka zemlja sa nerešenim teritorijalnim pitanjima ne može da uđe u Evropsku uniju. Onda bi Velika Britanija morala odmah da izađe, jer imamo teritorijalne sporove sa tri zemlje...", kaže Roberts.

Roberts navodi da, umesto da vodimo "rasprave" o tome da li je dobro ili loše menjati postojeće granice, trebalo bi voditi računa o interesu građana.

"Šta će doneti stabilnost? Mi imamo izreku da je su dobre ograde važne za dobre odnose među susedima. Ako ljudi još nisu u stanju da žive u miru i toleranciji, a incidenti na Kosovu pokazuju da stanje nije dobro, i to nije moj utisak, nego činjenice sa terena, onda je možda bolje redefinisati neke od tih granica", kaže Roberts.

Čitav intervju sa Ajvorom Robertsom možete pročitati OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu