Nova hapšenja u aferi "Agrobanka"

U nastavku istrage o aferi "Agrobanka" privedeni Bojan Simonović, član IO Agrobanke, Stevan Alavanja, vlasnik Asproma, i Predrag Vučković, direktor Agrartrejda.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2012.

08:18

Default images

Do sada je, zbog odobravanja kredita iz Agrobanke bez pokrića, pod istragom 18 osoba.

Oni su uhapšeni uoči rasprave u parlamentu o Predlogu zakona o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, čime će biti omogućeno da svi koji imaju depozit u "Novoj agrobanci" postanu deponenti Poštanske štedionice.

Predsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da su uhapšene tri osobe osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja. Oni su, prema njegovim rečima, kroz kredite oštetili Agrobanku za više od 2,3 milijarde dinara.

"Reč je o tome da su im odobreni krediti i bankarske garancije uz kršenje zakonskih akata i propisa banke pod povoljnim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja. Reč je o iznosu većem od 2,3 milijarde dinara i ti krediti do danas nisu vraćeni", kazao je on.

Dačić je dodao da je najveći deo tako realizovanih sredstava iskorišćen za povraćaj kredita, kupovinu nekretnina i tekuće poslovanje.

Prema njegovim rečima, član Izvršnog odbora Agrobanke Bojan Simonović osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja zbog odlučivanja zajedno sa drugim članovima IO banke.

Proširenjem istrage za novo krivično delo u slučaju "Agrobanke" biće obuhvaćeno ukupno osam osumnjičenih, rečeno je danas Tanjugu u Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje vodi tu istragu.

Pored trojice jutros privedenih na saslušanje, istraga će biti proširena na još pet osumnnjičenih protiv kojih je već u toku istražni postupak i koji se nalaze u pritvoru, precizirali su u tužilaštvu.

Do sada je, zbog odobravanja kredita iz "Agrobanke" bez pokrića, pod istragom 19 osumnjičenih, na čelu sa nekadašnjim predsednikom Izvršnog odbora "Agrobanke" Dušanom Antonićem koji je sa još devet osumnjičenih uhapšen početkom avgusta.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da istraga o malverzacijama u Agrobanci nije završena ni nakon najnovijih hapšenja i dodao da je istraga proširena na još pet lica, od kojih su tri uhapšena.

On je novinarima u Beogradu rekao da će istraga tog slučaja biti nastavljena i da neće biti završena za mesec dana, kao i da će će insistirati na tome da dobije i sudsko razrešenje.

"Ovo nije kraj, pošto je to hobotnica sa mnogo pipaka, koja će pokazati kako i na koji način je funkcionisala sistemska korupcija na nivou Srbije", rekao je Vučić.

Podsetimo, zbog malverzacija u poslovanju Agrobanke 9. avgusta je uhapšen bivši predsednik IO Agrobanke Dušan Antonić. On je dan ranije napustio Srbiju, a uhapšen je na graničnom prelazu kod Sremske Rače, na ulasku u zemlju.

Pored Antonića, tada su bili privedeni i saslušani i njegov sin Milan, kao i saradnici Slavoljub Korićanac, Branimir Uzelac, Suad Hasović, Vehbo Papić, Boban Labović, Miloš Uzelac i Bojan Zarić.

Bivši predsednik IO Agrobanke ekskluzivno je dan uoči hapšenja za B92 govorio o tome ko je kriv za manjak od 300 miliona evra i priznao da je od banke dobio 600.000 evra.

Antonić je kao neosnovane optužbe odbacio da je banka poslovala sa gubitkom dok je on bio na njenom čelu, tvrdeći da je 2010. završila sa dobitkom od 1,1 milijarde dinara. On je naveo da je prinudna uprava u banci napravila gubitak od 300 miliona evra uvođenjem privremenih mera NBS.

Zbog malverzacija 25. avgusta su uhapšeni Radoslav Sekulić, vlasnik "Habitfarma", njegov sin Duško Sekulić, kao i odgovorna lica u preduzećima "Habitfarm", "Svis farmacija", "Svis intermedikal", "Produkt trejd", "Vestern stajls", "Luton" i "Novi dani" - Dragomir Jovanović, Borka Filipović, Milan Stefanović, Bratislav Mihajlović, Duško Šunjevarić, Dragovan Milinković i Nenad Maričić.

Oni su bili korisnici bankarskih kredita u Agrobanci, a njihove neizmirene obaveze prema toj banci su veće od 5,5 milijardi dinara. Ta preduzeća su kao povezana lica bila korisnici kredita i bankarskih garancija kod Agrobanke, nad nekima je već pokrenut stečajni postupak, dok su neka već likvidirana.

Sekulić je bio direktor konfekcije "Javor" iz Ivanjice. Pre Mihalja Kertesa, bio je direktor Savezne uprave carina, a savetovao je i jugoslovenskog premijera Radoja Kontića. Osnovao je "Habitfarm" i finansirao fudbalski klub Javor. Vlasnik je hotela u Ivanjici, a jedno vreme bio je i predsednik opštine. Sekuliću ovo nije prvo hapšenje - 2001. godine tri meseca proveo je u pritvoru zbog malverzacija u Zdravstvenom fondu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: