Dačić: Moramo rešiti problem Kosova

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija izgubiti Kosovo ukoliko ne zaustavi propadanje svoje pozicije u pregovaračkom procesu.

Izvor: Beta

Sreda, 24.10.2012.

00:28

Default images

"Mi možemo da govorimo - Kosovo je srce Srbije, po Ustavu Kosovo je deo Srbije, ali ono više neće biti deo Srbije ako mi ne shvatamo da moramo da zaustavimo propadanje pozicije Srbije u pregovaračkom procesu oko Kosova, kao što moramo da zaustavimo pad ekonomije", rekao je Dačić u intervjuu za RTS.

On je kazao da Srbija, ako bi bila izolovana od međunarodne zajednice i ako ne bi prihvatala nijedan predlog, ne bi imala ni podršku prijatelja.

"Protiv tog (kosovskog premijera Hašima) Tačija sam ratovao, a da nije bilo međunarodne zajednice, verovatno bih ga i pobedio... Iz godine u godinu, gubeći vreme, Srbija polako gubi Kosovo. Možemo da se ponašamo kao Grčka i kažemo da je Konstantinopolj grčka prestonica, ali ona to više nije, a oni to govore već sto godina", rekao je Dačić.

Premijer je ocenio da bi Srbija imala priliku da "nešto i realizuje po pitanju Kosova" da se pre 10 godina razgovaralo o temama koje je on pokretao.

"Šta Srbija zapravo može da uradi? Može da povede rat za odbranu Kosova. Ali što nisu poveli rat oni koji su bili na vlasti kada je proglašena nezavisnost Kosova? Očigledno da to nije opcija", rekao je Dačić.

Premijer je najavio da platforma za pregovore o Kosovu mora da bude fleksibilna i u skladu s trenutkom u kome se Srbija nalazi.

"Nije problem što Albanci ne žele da žive sa Srbima, problem je što su proglasili nezavisnost bez dogovora sa tom državom Srbijom i što je deo međunarodne zajednice to prihvatio. Postoje istorijske krize koje se vremenom rešavaju, ali će se ona, ako čekamo, rešiti vremenom na našu štetu", rekao je Dačić i istakao da Srbija ne može da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je kazao da Srbija mora da pronađe rešenje, jer je pitanje Kosova problem u svim segmentima.

"U međunarodnoj zajednici svi jedva čekaju da se reši problem Kosova, i oni koji su ga priznali i oni koji nisu. I zato Srbija mora da pokaže dobru volju za pregovore", istakao je Dačić.

On je ponovio da mu je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla u Briselu da Srbiju neće terati na nešto na šta ne želi da pristane.

"Moramo problem Kosova da rešimo. Ne znam kome da ostavimo da ga reši?... Ako imate određene grebene koje morate da izbegnete, onda morate i svoju plovidbu da usmeravate. Treba da budemo vešti", ocenio je Dačić.

On je rekao da u predstojećim pregovorima o Kosovu pitanje statusa pokrajine neće biti glavna tema.

"Nisam siguran da će tema statusa biti glavna tema, već relaksiranje odnosa i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine", kazao je Dačić.

Kako je naveo, "posledica" njegovog susreta s kosovskim premijerom jeste i to da je Beograd posle mnogo meseci dobio i pozitivne komentare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: