Palma: Vlada stabilna, neće pasti

Lider JS Dragan Marković Palma kaže da je siguran da se Vlada Srbije neće raspasti zbog nekoliko gradova, veruje da je stabilna i da će izdržati pun mandat.

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2012.

13:29

Default images

On je novinarima u skupštini rekao da veruje da će Vlada Srbije raditi u punom mandatu od četiri godine jer postoji politička stabilnost i jer je podržava "ogromna većina" poslanika. LDP: Vlada će pasti na budžetu za 2013. godinu i sledeći izbori će doći uskoro.

Lideri SPS-a i SNS-a Ivica Dačić i Aleksandar Vučić po podne će se sastati kako bi razgovarali o koalicijama na lokalnom nivou.

Funkcioner SPS-a Branko Ružić je rekao da očekuje da će današnji susret lidera vladajućih stranaka Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađan Dinkića "relaksirati problem, ako on uopšte postoji".

"Ne vidim da lokalna samouprava i lokalne koalicije mogu da budu važniji od državnih pitanja, kao što je Kosovo i važnih državni infrastrukturni projekti i investicije", kazao je Ružić.

Poslanik SNS Milovan Drecun izjavio je da su priče koje se pojavljuju u medijima o sukobima u vladajućoj koaliciji špekulacija.

"Koliko mi je poznato kao pripadniku SNS, priče koje se pojavljuju u medijima o velikim sukobima i o tome da će koliko sutra biti izbora su jednostavno na nivou špekulacija i u njima nema ničeg ozbiljnog", rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

Jedan od povoda za današnji sastanak je odluka SPS-a i URS-a da sa vlasti u Smederevskoj Palanci skinu SNS. Ova odluka razljutila je SNS, čiji je lider Aleksandar Vučić izjavio da takvi potezi partnera neće proći bez posledica.

Predsednik vlade Srbije je juče rekao da u vladajućoj koaliciji postoje problemi, ali ne takvi da će zbog njih pasti vlada, kako je u javnosti počelo da se spekuliše nakon Vučićevih poruka.

U međuvremenu je u Leskovcu došlo do prekomponovanja lokalnih vlasti nakon što su tri odbornika PUPS-a, koalicionog partnera SPS-a, prešla u SNS.

Naprednjaci su više puta izjavljivali da nisu zadovoljni lokalnom vlašću u Beogradu koju čine DS i SPS, najavljivali su da će tražiti promene u Beogradu, ali i isticali da ništa zvanično još nije pokrenuto.

Ružić kaže da SNS još nije zvanično uputila zahtev za promenu vlasti u Beogradu, ali da su socijalisti, ako se to bude desilo, spremni za razgovor.

LDP: Vlada će pasti na budžetu

Poslanik LDP Bojan Đurić ocenjuje da će aktuelna vlada politički pasti na budžetu za 2013. godinu.

Đurić je novinarima u parlamentu rekao da se vladajuće stranke, umesto suštinskim pitanjima, bave "što boljim pozicioniranjem uoči sledećih izbora" koji će, kako je istakao, biti uskoro.

Kao primer, on je naveo da se prvi od važnih sastanaka lidera većine zakazanih za ovu nedelju odnosi na njihove unutarstranačke odnose, a ne na najvažnija državna pitanja - Kosovo i budžet.

"Za mene je poruka to da prvi od važnih sastanaka najavljenih za narednih nekoliko dana oni posvećuju pitanjima unutarkoalicionih problema, odnosno nemogućnosti da ispeglaju odnose, a tek za nekoliko dana će pričati o platformi za Kosovo. Ne znam kada će budžet stići na red, a to je apsolutno najvažnije pitanje za ovu zemlju", rekao je Đurić.

On smatra da će vladajuća koalicija politički pasti kada u skupštinu stigne predlog zakon o budžetu za 2013. godinu, bez obzira na to hoće li ili neće biti usvojen.

"Ono što sam ja video, budžet je napravljen tako da ne može da izdrži 2013. godinu i sve što vladajuće partije u međuvremenu rade izgleda kao pokušaj da se što bolje pozicioniraju pred izbore koji će, očigledno, brzo uslediti", istakao je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: