Bojovićev advokat - ključni igrač

Advokat Bojovićevog klana Fernando Havijer radio je za njega nelegalne poslove i preko svojih veza u policiji pokušavao da dozna detalje istrage, pišu Novosti.

Izvor: B92

Nedelja, 21.10.2012.

23:33

Default images

Hapšenje preostalih članova grupe Luke Bojovića na Kanarskim ostrvima razotkrilo je i kontakte preko kojih su srpski kriminalci pokušavali da se infiltriraju u tamošnju policiju i spreče razbijanje klana.

Advokat klana Fernando Havijer je preko svojih veza u nacionalnoj policiji mesecima pokušavao da dozna detalje o istrazi koja se protiv bande Luke Bojovića vodila od 2010. godine, pišu Novosti.

Isti čovek bio je zadužen da obezbedi radne dozvole kao paravan za devojke koje su dovođene iz Istočne Evrope zbog prostitucije.

U akciji španske policije pre desetak dana uhapšeno je 30 članova ekipe Luke Bojovića, uključujući i njegovu ženu Barbaru i brata Nikolu.

Pretreseno je više od 30 objekata u Las Palmasu i Alikanteu, zaplenjeno 550.000 evra, velika količina droge i obimna dokumentacija o delovanju klana. U mreži se našao i advokat Havijer, koji je, prema pisanju španske štampe, bio ključni čovek za pranje novca, falsifikovanje različitih dozvola i drugih dokumenata ali i održavanje veze sa saradnicima u policiji.

Inspektori su zabeležili dva razgovora advokata i njegovih kontakata u policiji Las Palmasa. Prvi se odigrao krajem prošle godine, pre hapšenja vođe klana Luke Bojovića.

Insajder klana u policiji, po svemu sudeći, nije bio dobro obavešten jer je uveravao advokata da nema nikakvih priča o hapšenju njegovih klijenata. Manje od dva meseca kasnije Bojović se, zajedno sa Vladimirom Milisavljevićem, Sinišom Petrićem i Vladimirom Mijanovićem našao iza rešetaka.

Drugi put advokat je našao pouzdanijeg informera. Policajac ga je u martu, posle hapšenja vođe, obavestio da se ostali članovi grupe prisluškuju. Tada je svaka telefonska komunikacija između „viđenijih“ članova ekipe i nižeg ešalona - utihnula.

Policijska istraga je pokazala i da je Havijer imao zadatak da falisifikuje papire kako bi omogućio članovima grupe da dobiju boravišne dozvole u Španiji. Neposredno pred hapšenje pokušavao je da pravno reguliše ostanak Barbare Bojović u zemlji jer joj je ranije otkazana dozvola za boravak.

Beograd na čekanju

Još se čeka na odgovor Španije na zahtev koji je Srbija uputila za izručenje Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, koji su uhapšeni u februaru.

Protiv njih je pred španskim pravosudnim organima u toku krivični postupak zbog optužbi za posedovanje oružja, falsifikovanje dokumenata, pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi i opiranja hapšenju. U zavisnosti od dužine trajanja i rezultata ovog postupka zavisi i kad će oni biti izručeni Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: