"Nije bilo istorijskog rukovanja"

Predsednik vlade Dačić, posle susreta s Tačijem, najavio da će se sledeći sastanak održati u novembru i da će Srbija dotad spremiti svoju platformu za dijalog.

Izvor: B92

Petak, 19.10.2012.

17:22

Default images

On je za B92 rekao da na sastanku u Briselu "nije došlo do istorijskog rukovanja" i da je tema sastanka "bio dogovor o dijalogu".

Današnji sastanak je imao za cilj da Ketrin Ešton u ime EU, koja je posrednik, na osnovu Rezolucije UN 1244, ustanovi da li Beograd i Priština žele da nastave i dijalog i da on bude podignut na viši nivo, rekao je Dačić.

"Mi smo u vreme formiranja vlasti, a to je govorio i predsednik Srbije, više puta govorili da želimo nastavak dijaloga, da smo mi za dijalog spremni i da mi imamo najviše interese da insistiramo da se svi problemi rešavaju mirnim putem, imajući u vidu da Srbi na KIM žive u jako teškim uslovima. U tom smislu bih rekao da je veoma važno i ono što sam istakao na početku današnjeg sastanka - da Srbija svojim pristanjem na učešće u dijalogu ne menja svoju poziciju kad je reč o statusu KIM", kaže Dačić za B92. On ističe da Srbija apsolutno ne može niti želi da ovakav dijalog rezultira piznanjem jednostrane nezavisnosti Kosova, da dijalog smatra statusno neutralnim i da svaka od strana treba da se uzdržava od jednostranih poteza.

"Sa tim su se saglasili svi učesnici sastanka", kaže Dačić.

Predsednik srpske vlade dodaje i da ne postoje teme o kojima Srbija ne želi da razgovara, što ne znači da o tome postoje istovetna mišljenja, da dijalog može da ima bilo koju temu koja ne bi uticala na statusno opredeljivanje Srbije prema KiM.

"Ono što je dogovoreno je da se dijalog nastavi, da u sledećem mesecu bude održan novi sastanak, nova runda razgovora, a za to vreme će naše državno rukovodstvo razgovarati o našoj jedinstvenoj državnoj platformi i pristupu. Možda je najvažniji rezultat ovog sastanka izražena želja za nastavkom političkog dijaloga, što jeste jedan od uslova koje je Evropski savet tražio od Srbije, a to je da se pokaže jedan vidljivi napredak u odnosima Beograda i Prištine."

Dačić je za B92 naveo i da je ovo njemu bio prvi put da se susreće s predstavnicima privremenih institucija Kosova, a da je Tači i ranije pregovarao sa srpskim zvaničnicima.

"Tači nam je rekao da je i u Rambujeu, da je učestvovao u dijalogu u Beču, gde su bili Tadić i Koštunica, a Tači sa Čekuom i Sejdiuom, tako da on očigledno ima više iskustva u pregovorima. A isto se ne bi moglo reći ni da je ovo danas bio istorijski susret", rekao je Dačić. Predsednik Vlade Srbije je izjavio da je na današnjim sastancima sa Eštonovom bilo reči o pitanju raseljenih na KiM, povratku srpske imovine, zaštiti kulturne baštine, zločinima i o trgovini organima.

On je rekao da je na sastanku preneo da Srbija misli da nije najbolja interpretacija o teritorijalnom integritetu u izveštaju Evropske komisije i da bi bilo veoma loše da takva odredba ostane.

"Najvažnije da smo pokazali da želimo da se na miran način reše ovi problemi",
rekao je premijer Srbije i napomenuo da je "ovo bio dogovor oko dijaloga, a dijalog bi trebalo da obuhvati teme kao što su energetika, postignuti sporazumi, telekom, pa i politička pitanja".

On je napomenuo i to da se sastao sa čovekom koji je u izveštaju Saveta Evrope osumnjičen za trgovinu organima Srbija na Kosovu, istakavši da kao premijer mora da učestvuje u dijalogu.

"Rekao sam mu (Tačiju) da Kosovo koliko je njegovo, toliko je i moje, jer ja sam rođen na Kosovu", kazao je Dačić RTS-u.

"Srbija dokazala da nije problem"

Premijer Dačić je rekao da sastanak sa Ketrin Ešton i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem ne predstavlja odstupanje od državne politike o Kosovu.

On je takođe poručio da je "Srbija učešćem na ovom sastanku dokazala da ona nije problem".

Prema njegovim rečima, to je bio poslednji pripremni sastanak ili dogovor o budućem dijalogu.

Dačić je, takođe, rekao da se pokazalo da je i prištinska strana spremna za razgovor. On je naglasio da je Beograd spreman da razgovara o svim pitanjima, a ne samo o temama koje se tiču severa Kosova i paralelnih institucija na kojima insistira EU.

Dačić je još rekao da je vreme za istorijski dogovor Srba i Albanaca i dodao da je Tačiju predložio i rad na zajedničkim ekonomskim projektima.

"Nije valjda auto/put Priština-Tirana jedini projekat zanimljiv za Kosovo?", rekao je premijer.

On je još jednom ponovio da niko ne treba da mu zameri na učešću u današnjem dijalogu jer je, kako je rekao, kad je trebalo i "ratovao" protiv Tačija, prenosi Tanjug.

"Sad je vreme da se razgovara i da se traže rešenja u obostranom interesu", istakao je on.

Govoreći o atmosferi u kojoj je protekao susret, Dačić je potvrdio da je ona bila dobra i konstruktivna.

"Prvi put atmosfera nije bila naredbodavna, već su naši stavovi primljeni sa puno uvažavanja", istakao je premijer.

On je zahvalio visokoj predstavnici što je pokrenula dijalog i dodao da će to Srbiji dati dodatnu snagu za razgovore koji predstoje.

"Sada, osim snage argumenata, imamo i argument snage, što nam je do sada nedostajalo", rekao je on. "Najvažnije je da je razgovor uopšte održan", istakao je Dačić, dodavši da je možda neko iz EU očekivao da se on i Tači pobiju, ali se to nije desilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: